Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Το μήνυμα των εφοπλιστών στην κυβέρνηση

Μ΄ ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση έκλεισε την ομιλία του ο επανεκλεγείς για τρίτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θόδωρος Βενιάμης στη γενική συνέλευση της ΕΕΕ.

«Το νέο δ.σ. καλείται να διαμηνύσει στην Πολιτεία και στην κοινωνία ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία, ως εθνικό κεφάλαιο, με καθοριστική οικονομική, πολιτική και στρατηγική σημασία για την πατρίδα μας ήταν, είναι και επιθυμεί να παραμείνει παρούσα στον τόπο της. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να την αφήσουμε...
εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων, σεβόμενοι πλήρως το θεσμικό της πλαίσιο, για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται με τις αξιοθαύμαστες επιδόσεις που επιδεικνύει, προσφέροντας στην Ελλάδα το ύψιστο προνόμιο να κατέχει την πρώτη ναυτιλία διεθνώς» είπε.

Αμέσως μετά καλωσόρισε τις δηλώσεις των υπουργών Γιώργου Σταθάκη και Θοδωρή Δρίτσα κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Ναυτιλίας, από τις οποίες -όπως είπε- διαφαίνεται ότι αναγνωρίζεται πλήρως η σημασία και η δυναμική του παραγωγικού πυλώνα της ναυτιλίας για την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Πρόσθεσε επίσης ότι η διατήρηση της λειτουργικής αυτοτέλειας του υπουργείου Ναυτιλίας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του γνήσιου ενδιαφέροντος της νέας κυβέρνησης για τον κλάδο μας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ υποστήριξε ότι τα οφέλη της πατρίδας μας από τη ναυτιλία περιγράφονται σε τρεις λέξεις: εισροή συναλλάγματος, θέσεις εργασίας και κύρος στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη γνωστή «εθελοντική συνεισφορά» λέγοντας ότι η πρωτοβουλία για την κίνηση αυτή ήταν δικιά τους προς τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λόγω της επιθυμίας τους να συνδράμουν στα έσοδα του κράτους, σεβόμενοι όμως το Σύνταγμα και το θεσμικό τους πλαίσιο.

«Δυστυχώς αυτή η πρωτοβουλία έτυχε κακής μεταχείρισης και λανθασμένων χειρισμών εκ μέρους της δημόσιας διοίκησης, με αποτέλεσμα να εμπλακούμε σε ένα κυκεώνα άγονων συζητήσεων που αν και καθυστέρησε την υλοποίησή της, ευτυχώς στο τέλος είχε θετική έκβαση» επεσήμανε, λέγοντας πως μέσα σε απίστευτο χρονικό διάστημα για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον, εισπράχθηκε το ανάλογο ποσό της συνεισφοράς για το έτος 2013( η εθελοντική οικονομική συνεισφορά των εφοπλιστών είναι 420 εκατομ. Ευρώ για 4 χρόνια). Και θα ήθελα να διατυμπανίσω ότι οι εισπρακτικοί στόχοι του συνυποσχετικού επιτεύχθηκαν πλήρως, αν και όπως μας κατηγορούν οι αυτοπροσδιοριζόμενοι δημόσιοι κατήγοροί μας, είχαμε την διακριτική μεταχείριση να καλούμαστε εθελοντικά να πληρώσουμε» ανέφερε

Χριστίνα Παπασταθοπούλου από efsyn