Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Αποκάλυψη Τόσκα: Νέο σκάνδαλο με μίζες 62 εκατ. ευρώ στα εξοπλιστικά - Το έγγραφο-φωτιά για τις μίζες των 62 εκατομμυρίων σε εξοπλισμούς

Έγγραφο που αφορά μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 62 εκατ. ευρώ με εμπλεκόμενους Γερμανούς και Έλληνες, ερευνά η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας 
Την ύπαρξη εγγράφου που αφορά μίζες 62 εκατ. ευρώ στο χώρο της άμυνας με άμεσα εμπλεκόμενους 12 Γερμανούς και άγνωστο αριθμό Ελλήνων, αποκάλυψε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Τόσκας στο ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο".

"Δεν είναι εύκολη υπόθεση η αντιμετώπιση των σκανδάλων. Πολλών σκανδάλων οι αιτίες είναι εισαγόμενες, με ένα μεγάλο μέρος προερχόμενο από τη Γερμανία. Οποιος λάδωνε έξω σε άλλα θέματα, από μετρό μέχρι οτιδήποτε, ο ίδιος λάδωνε και εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Εχουμε ένα σχετικό έγγραφο αυτές τις μέρες και ψάχνουμε να δούμε τι γίνεται...
με 62 εκατομμύρια που δόθηκαν από εδώ και από εκεί στο χώρο της άμυνας.

Επομένως, εδώ θα πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές τομές σε όλη τη διαδικασία προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν έχουμε να ανακαλύψουμε τον τροχό εκ νέου εδώ. Σε πάρα πολλές χώρες έχουν εφαρμοστεί απλοί μηχανισμοί, γιατί ξέρετε, η πολυπλοκότητα και η γραφειοκρατία καλλιεργεί τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή" δήλωσε ο κ. Τόσκας.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στις πρόσφατες δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Άμυνας ότι η Ελλάδα διακινδυνεύει τη θέση της στο ΝΑΤΟ εάν προσεγγίσει περισσότερο τη Ρωσία. "Οι δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού άμυνας αποτελούν ασυνήθιστα ωμή παρέμβαση επιδιώξεων άσκησης γερμανικής κυριαρχίας στην τρέχουσα συγκυρία των οικονομικών διαπραγματεύσεων. Δείχνουν και το πόσο στριμωγμένη είναι αυτή τη στιγμή η γερμανική εξωτερική πολιτική που φαίνεται ότι, για πρώτη ίσως φορά, χάνει έδαφος και δεν την εμπιστεύονται πλέον ως ηγεμονική δύναμη οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει αντιδράσεις και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού" ήταν το σχόλιο του.

Ο κ. Τόσκας αναφέρθηκε στην αμεσότητα της ανάγκης για βελτίωση της οικονομικής θέσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίοι έχουν απωλέσει το 50% των αποδοχών τους λόγω κρίσης, τονίζοντας: "Από στοιχεία του ΝΑΤΟ, η χώρα μας διαθέτει μόνο το 1%, λιγότερο από το 1%, για υποδομές".

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη συνεχούς εκδημοκρατισμού των Ενόπλων Δυνάμεων: “Ο δημοκρατικός στρατός είναι ο πιο μάχιμος στρατός. Επειδή ενσωματώνει τη δημοκρατική προοδευτική πατριωτική αντίληψη η οποία συνδέει ό,τι καλό υπάρχει για την υπεράσπιση της χώρας και του λαού. Γιατί χώρα χωρίς λαό δεν υπάρχει".

Ανθή Κουτσουμπού από news247

Το έγγραφο-φωτιά για τις μίζες των 62 εκατομμυρίων σε εξοπλισμούς 
Αυτό είναι το έγγραφο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους προς το ΥΠΕΘΑ για τις μίζες 62 εκατομμυρίων που μοιράστηκαν από δύο εταιρείες γερμανικών συμφερόντων (ATLAS και RHEINMETTAL DEFENCE ELECTRONIC), “σε Έλληνες αξιωματούχους του ΥΠΕΘΑ,προκειμένου αυτοί να ενεργήσουν κατά παράβαση των καθηκόντων τους ώστε να ανατεθούν τα συγκεκριμένα εξοπλιστικά πρόγραμματα στις ως άνω εταιρείες και όχι στους ανταγωνιστές τους”.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το ελληνικό δημόσιο έχει κάνει δήλωση παράστασης πολιτικης αγωγής ώστε να διεκδικήσει από τον καθένα από τους 13 εμπλεκόμενους -έναν Έλληνα και 12 Γερμανούς- από 1.000.000 ευρώ ως κάλυψη της ηθικής βλάβης.

Με την ίδια δήλωση το ελληνικό δημόσιο επιφυλάσσεται να διεκδικήσει αποζημιώσεις τόσο απο τους κατηγορούμενους όσο και από τις εταιρείες .

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζητά με το έγγραφό του την σύσταση επιτροπής από υπηρεσιακούς παράγοντες γνώστες των συμβάσεων ώστε να διαπιστωθεί σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ,το ύψος των απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

Ιδού το έγγραφο:


Από onalert