Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Η πιο κρίσιμη μέρα του «πολέμου» γράφουν τα Διεθνή ΜΜΕ

Η Ελλάδα κυριαρχεί και σήμερα στο διεθνή Τύπο. 
   
Από τα σενάρια που «επεξεργάζονται» δεν λείπει και το ενδεχόμενο Grexit, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται και τα σενάρια για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων.
Σε κάθε περίπτωση τα περισσότερα δημοσιεύματα εστιάζουν στη σκληρά αρνητική στάση των Γερμανών και στην αρνητική τους απάντηση...
πριν καν γίνει το Eurogroup.

Ο Economist μιλά για «μοναδική ευκαιρία» που έχασε η Ελλάδα. Το άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα είχε μία ευκαιρία να κάνει την Ευρωζώνη να δουλέψει καλύτερα. Τα έκανε θάλασσα», συνοδεύεται από ένα σκίτσο με το Γιάννη Βαρουφάκη να κρατά ένα όπλο και να μονομαχεί με το ευρώ.

Στο κείμενο αναλύονται οι τελευταίες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Τονίζεται πως έγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά στις διαρροές των τελευταίων ημερών, λόγω μικρής εμπειρίας.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο διεθνή τύπο είναι το δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο: «Οι Γερμανοί αποκρούουν τον Δούρειο Ίππο». Ενώ και το Reuters αναφέρει: «Η Γερμανία καθυστερεί το αίτημα της Ελλάδας για δανειακή παράταση». Στο κείμενο αναφέρεται στην άρνηση των Γερμανών ως προς το κείμενο γιατί σε αυτό δεν υπάρχει η δέσμευση της Ελλάδας για τη συνέχιση του τρέχοντος προγράμματος.
 
Ο δημοσιογράφος του Channel 4, Πολ Μέισον, ο, ο οποίος είχε φέρει στο φως και το έγγραφο Μοσκοβισί, σχολίασε χθες το βράδυ στον προσωπικό του λογαριασμό στο  Twitter σχετικά με το σημερινό Eurogroup.

«Αύριο (Παρασκευή) θα μάθουμε εάν την Ευρωζώνη την κυβερνούν η γερμανική δεξιά, η βαλτική δεξιά και η ισπανική δεξιά, ή οι χώρες μέλη.»

Η Telegraph επαναφέρει το ενδεχόμενο του Grexit σε άρθρο με τίτλο. «Μην πανικοβάλλεστε: Ο ουρανός δεν θα πέσει εάν η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από το ευρώ». Στο αρκετά δεικτικό κείμενο αναφέρεται: «Κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο Eurogroup – αλλά υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα απ’ ότι παλαιότερα η Ελλάδα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη και να χρεοκοπήσει. Οι Έλληνες και οι Γερμανοί αρνούνται να κάνουν πίσω και αυτό σημαίνει πως μια πλήρης ρήξη είναι πολύ πιθανή», αναφέρει και τονίζει πως αν και στην αρχή οι αγορές θα αντιδράσουν λίγο ανήσυχα τελικά «δεν θα υπάρξει παγκόσμια ήττα, ούτε κραχ…Είναι πολύ μικρή για να έχει σημασία», τονίζει.

Οι New York Times εστιάζουν στην αρνητική στάση της Γερμανίας, όπως και o Guardian.

Ο Guardian σε βασικό άρθρο του σχολιάζει την απόφαση της Γερμανίας να πει όχι στο αίτημα της Ελλάδας. «Η Γερμανία αρνείται στην Ελλάδα μια τιμητική παράδοση για χάρη της λιτότητας», είναι ο τίτλος του άρθρου στο οποίο αναφέρεται πως ουσιαστικά ο «Τσίπρας έχει το ηθικό και το πνευματικό προβάδισμα μπαίνοντας στις συζητήσεις της Παρασκευής στις Βρυξέλλες».

Το BBC αναφέρει ότι όλα είναι έτοιμα για τις, ζωτικής σημασίας, συνομιλίες. 

Από το Ποντίκι

Bild: Σε ευχαριστούμε, Βόλφανγκ Σόιμπλε, για το «όχι» στους χρεοκοπημένους Έλληνες 
Επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπολύει η γερμανική εφημερίδα Bild στο σημερινό της πρωτοσέλιδο, ευχαριστώντας τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το «όχι» στο ελληνικό αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης.

«Η Γερμανία λέει ευχαριστώ στον Βόλφανγκ Σόιμπλε», γράφει η Bild, και προσθέτει στον υπέρτιτλο: «Επιτέλους κάποιος είπε ΟΧΙ στους χρεοκοπημένους Έλληνες», γράφει η Bild.

«Μετά από αρκετές εβδομάδες μπλόφας και πονηριάς», γράφει η Bild, «οι Έλληνες ζήτησαν χθες νέα ενίσχυση πολλών δισεκατομμυρίων».

Χαρακτηρίζει δε την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης ως «Δούρειο Ίππο», με απώτερο σκοπό η Ελλάδα να πάρει χρήματα που, κατά την άποψη της εφημερίδας, δεν προτίθεται να εξοφλήσει.

Στο στόχαστρο και ο Γιούνκερ

Από τα βέλη της γερμανικής εφημερίδας δεν ξεφεύγει και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς χθες φάνηκε να υποδέχεται θετικά το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

«Τα χρήματα βοήθειας δεν εγκρίνονται απ' αυτόν αλλά από τις Υπουργούς Οικονομικών που μετέχουν στο Eurogroup», είναι το μήνυμα που στέλνει στον Γιούνκερ η Bild.

Από το Ποντίκι  

Τα κάνατε θάλασσα, αναφέρει ο φλεγματικός Economist: Η γκάφα του Βαρουφάκη και η kolotoumba του Τσίπρα
«Η Ελλάδα είχε μία ευκαιρία να κάνει την Ευρωζώνη να δουλέψει καλύτερα. Τα έκανε θάλασσα”, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του περιοδικού Economist όπου κάνει εκτενή αναφορά στις σκληρές διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Γερμανίας.
   
«Καλπάζοντας στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο τολμηρός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, κάλεσε την Ευρωζώνη να χαράξει μία νέα πορεία. Η ατελείωτη επιβολή νέων δανείων σε χρεωμένες χώρες όπως η Ελλάδα, με το πρόσχημα ότι μία ημέρα θα αποπληρωθούν, αποτελεί στρατηγική οικονομικής κρίσης και αποπληθωρισμού. “Η ασθένεια που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα είναι ότι το πρόβλημα αφερεγγυότητας τα τελευταία πέντε χρόνια αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα ρευστότητας”», γράφει ο Economist αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού στο BBC.
    
Η άποψη αυτή, εξηγεί, δεν μοιάζει εξωπραγματική στον ακαδημαϊκό κόσμο, τον οποίο ο κ. Βαρουφάκης εγκατέλειψε πρόσφατα.
    
«Λίγοι πιστεύουν ότι τα χρέη της Ελλάδας, ύψους πάνω από 175% του ΑΕΠ, θα μπορέσουν ποτέ να αποπληρωθούν στο ακέραιο. Αλλά λέγοντας αυτό πρόδωσε μία θλιβερή παρεξήγηση των κανόνων της ευρωζώνης. Αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμμεριζόταν την θέση του κ. Βαρουφάκη, θα έπρεπε να αποκόψει τις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας πιθανώς την Ελλάδα εκτός ευρώ».
    
Ο Economist υποστηρίζει ότι όταν ο υπουργός επισκέφθηκε την ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη, ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι του είπε με υπεροψία να κρατήσει την άποψή του για τον εαυτό του. «Δεν την επανέλαβε έκτοτε. Η γκάφα του Γιάνη Βαρουφάκη, αποτελεί μία απλή υποσημείωση σε μία λίστα από ατυχίες που χαρακτήρισαν την άθλια εμπειρία της Ελλάδας στο ευρώ» επισημαίνει ο Economist.
Κάποιες από αυτές μπορούν να αποδοθούν στην έλλειψη εμπειρίας. Κάποιοι ευρωπαίοι υπέθεταν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα έκανε kolotoumba με το που θα ανέβαινε στην εξουσία. Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία δικαιολογία όταν κάνει αναφορές σε ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα.
    
Το Eurogroup πιθανώς να μην κάνει πίσω στις δημοσιονομικές προσφορές του, και ενώ η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αγγίζει το μηδέν, οι όροι μεταρρυθμίσεων θα είναι σίγουρα πιο σκληροί από ποτέ”, προβλέπει ο Economist.
    
Όσο για τον χρόνο που είναι απειλητικός για την Ελλάδα, το περιοδικό επισημαίνει πως τα χρονικά όρια στενεύουν ειδικά αν στο Eurogroup δεν υπάρξει συμφωνία σύμφωνα με την παράταση του πακέτου διάσωσης. Εξαιτίας της κατάρρευσης των δημοσιονομικών εσόδων, η κυβέρνηση μπορεί να ξεμείνει από ρευστό πριν την λήξη των ομολόγων προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.
    
«Η Ελλάδα μπορεί να μπορεί να χρηματοδοτηθεί για λίγους μήνες, αλλά χωρίς επιπλέον βοήθεια σίγουρα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις αποπληρωμές του χρέους στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», αναφέρει και εξηγεί πως κάτι παραμένει αμετάβλητο: «Ούτε η Ελλάδα, ούτε οι εταίροι της θέλουν να δουν τη χώρα εκτός ευρώ».
    
Έτσι, αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας «πρέπει να κάνει την κωλοτούμπα του που μπορεί να του κοστίσει. Στην χώρα του, παρά τις υψηλές προσδοκίες για μεγάλη νίκη (το 75% των Ελλήνων στηρίζουν την σκληρή γραμμή του) μπορεί να αντιμετωπίσει καλέσματα για δημοψήφισμα ή νέες εκλογές».
    
Η αληθινή ελληνική τραγωδία
   
Καταλήγοντας, το περιοδικό χαρακτηρίζει «αληθνή ελληνική τραγωδία» το γεγονός ότι «με λίγη περισσότερη πολιτική δεξιοτεχνία, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να είχε σπρώξει την Ευρώπη σε ένα πιο ευχάριστο μονοπάτι», καθώς «η Ευρωζώνη χρειάζεται απελπισμένα ένα εναλλακτικό αφήγημα απέναντι στη γερμανικής έμπνευσης αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας», σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό.
    
Αντ’ αυτού, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο κ. Τσίπρας επέλεξε την απομόνωση:΅«Με μικροαντιρρήσεις στην επιμήκυνση του χρέους και με επιδεικτικές υπαναχωρήσεις σε λογικές μεταρρυθμίσεις, ο κ. Τσίπρας έχει απομακρύνει τους πάντες, άλλους περισσότερο και άλλους λιγότερο. Αυτό είναι πραγματικά επίτευγμα».

ΣΚΙΤΣΟ ECONOMIST
 Από mignatiou