Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Οι ΟΝΝΕΔίτες σφυρίζουν κλέφτικα

Άρχισαν ακόμη και οι «γαλάζιοι»... νεοσσοί να βαράνε τα όργανα και να σφυρίζουν κλέφτικα στον Αντώνη Σαμαρά. Όταν όμως το «παιδί» τα… χώνει στον «μπαμπά», τότε δεν είναι μακριά η... ενδοοικογενειακή κρίση.

Την Κυριακή διεξήχθησαν οι εργασίες της 5ης Τακτικής Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ, με τα παιδιά του κομματικού «σωλήνα» του Σαμαρά, τα οποία στην πλειονότητά τους είναι καραμανλικά μέχρι το κόκαλο, να ζητούν συνεδριάσεις «όλων των θεσμικών οργάνων του κόμματός μας για να εξεταστούν τα αίτια και...
οι ευθύνες για την εκλογική μας ήττα και κυρίως για να μπορέσουμε άμεσα να προχωρήσουμε στην ανασυγκρότηση και ανασύνταξη, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, της παράταξής μας».

Μπορεί η νεολαία να παρέμεινε «σιωπηλή» το προηγούμενο διάστημα, κυρίως πριν από τις εκλογές, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, πλέον το καζάνι έχει... ξεχειλίσει μετά τις εκλογές. Όπως έχει συμβεί και με πολλά στελέχη της Νουδούλας, τα οποία «βράζουν» στο ζουμί τους, χωρίς φυσικά να το φωνάζουν όλοι.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για να δούμε πώς φτάσαμε στη στιγμή που τα «χαστούκια» της γαλάζιας νεολαίας έπεσαν σαν καταιγίδα.

Χαστούκια και καρφιά

Όλα άρχισαν όταν ο Σάκης Ιωαννίδης, πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και ένα από τα «παιδιά» που ευνόησε ο Σαμαράς, συμμετείχε μετεκλογικά στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ν.Δ. και εξαπέλυσε τις πρώτες επιθέσεις για την «τακτική που ακολούθησε προεκλογικά το κόμμα».

«Τι άλλο από αστοχία είναι να ακούνε οι πολίτες υπουργό της κυβέρνησης να δηλώνει υπερήφανος για τις πολιτικές περικοπών και να διεκδικεί την πατρότητα αυτών; Πόσο καλό μας έκαναν οι δημόσιες δηλώσεις στα ΜΜΕ του στυλ “δεν θέλω να μου κλέψει τη δόξα ο Τόμσεν;”» είχε πει ο Ιωαννίδης «φωτογραφίζοντας» τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Άδωνι Γεωργιάδη.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην περίοδο της συγκυβέρνησης της Ν.Δ. με το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε πως «πολλοί θεώρησαν ότι η οικονομική πολιτική της υπερφορολόγησης που ακολουθήθηκε, κυρίως την περίοδο που επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου ήταν ο Γιάννης Στουρνάρας, δεν ταιριάζει στη μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη, που έχει ως απαράβατη αρχή την προστασία της ατομικής περιουσίας, της ιδιοκτησίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας». Όπως σημείωσε ο Ιωαννίδης, η συγκεκριμένη πολιτική κρίθηκε αναποτελεσματική.

«Βίαιη προσαρμογή»

Εκείνο ήταν το πρώτο χτύπημα του Ιωαννίδη, το οποίο την Κυριακή αναβαθμίστηκε, παρά το «ευχαριστώ» που είχε πει τόσο σε εκείνον όσο και στον Ανδρέα Παπαμιμίκο ο απομονωμένος, μετεκλογικά, Σαμαράς. Συγκεκριμένα, μπορεί οι τόνοι, όπως μας λένε πληροφορίες, να ήταν χαμηλοί στη Σύνοδο, ωστόσο τα «καρφιά» έδιναν κι έπαιρναν. Χαρακτηριστικότερο επίσημο παράδειγμα, το ψήφισμα της Συνόδου των «γαλάζιων» παιδιών.

Η πρώτη αναφορά γίνεται στο εκλογικό αποτέλεσμα, για το οποίο ανέφεραν ότι «αποτυπώνει μια καθαρή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλογικό, πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο. Το γεγονός αυτό εξηγείται με μία ψύχραιμη αποτύπωση του πολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος των τελευταίων πέντε χρόνων και των βαθύτατων αλλαγών που έγιναν στην ελληνική κοινωνία, με την πλέον βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες».

Ο Αντώνης Σαμαράς «φωτογραφίζεται» ξεκάθαρα στο συγκεκριμένο σημείο, αφού ήταν αυτός που εφάρμοσε τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή κατ’ εντολήν της «μαμάς» τρόικας.

«Άφεση αμαρτιών στο ΠΑΣΟΚ»

Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν άρεσε στα μπουμπούκια του «σωλήνα» της ΟΝΝΕΔ, καθώς η ανάθεση της οικονομικής πολιτικής σε «σοσιαλιστή» τεχνοκράτη «συνέβαλε στην οριστική αποκοπή των πολιτικών μας σχέσεων με ένα δυναμικό και παραδοσιακό κομμάτι της βάσης μας».

«Ο συνδυασμός όμως των τραγικών κοινωνικών επιπτώσεων από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων (ανεργία, μείωση βιοτικού επιπέδου), η εξοντωτική φορολογία προς τη μεσαία τάξη, η ρητορική κορυφαίων υπουργών που εμφανίζονταν βασιλι-κότεροι της τρόικας με περισσή αυταρέσκεια και αλαζονεία, η αίσθηση ότι δίνεται άφεση αμαρτιών στο ΠΑ-ΣΟΚ για το παρελθόν σε συνδυασμό με την ανεύθυνη και λαϊκίστικη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε αρνητικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά το ψήφισμα.

«Λάθος η καταστροφολογία»

Η κομματική «παρέα» του Ιωαννίδη, για τους δικούς της λόγους, πέταξε τις σπόντες της και για την προεκλογική τακτική του κόμματος, η οποία διαμορφώθηκε, όπως λένε οι πληροφορίες, στις διαβουλεύσεις του Σαμαρά με τους πολύ στενούς συνεργάτες του (και κυρίως τους Λαζαρίδη και Σταμάτη).

«Εγκλωβιστήκαμε σε μία μάχη οπισθοφυλακών με φοβικά διλήμματα», αναφέρει το πόρισμα της Συνόδου της ΟΝΝΕΔ, ενώ προστίθεται ότι «ο προεκλογικός χρόνος δαπανήθηκε σε ένα κλίμα πόλωσης και εσωστρέφειας μεταθέτοντας το βάρος της πολιτικής ουσίας στα καταστροφικά αποτελέσματα της εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ. Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η εικόνα μίας παράταξης που έχασε την επαφή της με την κοινωνική της βάση, που έχασε τη μάχη της μεσαίας τάξης».

Σχηματίστηκε έτσι μία εικόνα που είχε αποκόψει το κόμμα από τις αρχές του Καραμανλή. Μία εικόνα «που φαινόταν σαν να έχει αποβάλει η παράταξη το κοινωνικό της πρόσημο και εισέλθει σε μία μονόπλευρη ρητορική που δεν περιέγραφε το αφήγημα της επόμενης μέρας, δεν αποτύπωνε με απλά λόγια μια ξεκάθαρη προοπτική για το μέλλον».

«Αποτελεί βασική ευθύνη όλων μας, και κυρίως του κομματικού μας οργανισμού, να κάνει έναν ουσιαστικό, ειλικρινή και ανοικτό πολιτικό διάλογο για τα πραγματικά αίτια της ήττας, με όσο μεγαλύτερη τη συμμετοχή των στελεχών, της βάσης και των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων» τόνισε η ανακοίνωση, που ζήτησε σύγκληση των οργάνων του κόμματος.

Είναι δεδομένο, πάντως, πως ο Ιωαννίδης είναι καραμανλικός από... μικρό παιδί, από τότε που άρχισε τα πρώτα του «μπουσουλήματα» στην πολιτική και στα εσωκομματικά της Ν.Δ. Μένει να δούμε ποια στάση θα τηρήσουν στο μέλλον αυτός και οι υπόλοιποι «αγανακτισμένοι» του κόμματος...

Από το Ποντίκι