Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

ΗΠΑ στους Ευρωπαίους: Κινηθείτε επιθετικά για να αποφευχθεί η κατάρρευση της Ελλάδας

«Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι όλο και πιο ανήσυχοι ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επιστρέψει την ευρωζώνη πίσω στην ύφεση για τρίτη φορά από τότε που άρχισε η παγκόσμια κρίση» αναφέρει δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ, στο οποίο επίσης επισημαίνεται ότι ανησυχούν μήπως μια γενικότερη κρίση στην ευρωζώνη θα μπορούσε να επηρεάσει σε «μεγάλο βαθμό» την αμερικανική και παγκόσμια οικονομία.

Όπως σημειώνεται, η Ουάσιγκτον ζητά από τους Ευρωπαίους ηγέτες «να κινηθούν επιθετικά για να αποφευχθεί η κατάρρευση...
της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζέικομπ (Τζακ) Λιου, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με Ευρωπαίους αξιωματούχους (τον πρόεδρο του Eurogroup και τους υπουργούς Οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας), καθώς και με τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη.

«Ο κ. Λιου ενθάρρυνε όλες τις πλευρές», όπως επισημαίνεται, «να προχωρήσουν σε συμφωνία, αποτρέποντας την αποδυνάμωση της ευρωζώνης» και τη «διάχυση της κρίσης πέραν του Ατλαντικού».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε στους συνομιλητές του: «Έχουμε τονίσει πως θα χρειαστεί εποικοδομητικός και ρεαλιστικός δρόμος προς τα εμπρός και ότι θα απαιτηθεί συμβιβασμός».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν προτρέψει την Ελλάδα για «να προχωρήσει με τα μέτρα που θα αναζωογονήσουν την ανάπτυξη», αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους της πως «αν συνεχίσουν να πιέζουν τόσο έντονα τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η στρατηγική αυτή είναι πιθανό να αυξήσει το ρίσκο της χώρας να εξέλθει από την ευρωζώνη».

Στην αρχή του δημοσιεύματος επισημαίνεται ότι όπως το 2010 και ξανά το 2012, ο Πρόεδρος Ομπάμα και ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησής του ανησυχούν ότι «τα δεινά της Ελλάδας θα μπορούσαν να σπάσουν την ευρωζώνη», με αρνητικές επιπτώσεις στις ΗΠΑ και στην «ήδη αδύναμη παγκόσμια οικονομία».

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, «κορυφαία οικονομικά στελέχη του προέδρου Ομπάμα αύξησαν τις τελευταίες ημέρες την πίεση προς την Ελλάδα και τους πιστωτές της στην ευρωζώνη».

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στην εφημερίδα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν «κάποια συμβιβαστική λύση» για όλες τις πλευρές, προσθέτοντας επίσης ότι απαιτούν «να χαμηλώσουν οι τόνοι στη ρητορική».

Στη συνέχεια, υποστηρίζεται ότι οι επαφές αυτές «είναι ένας άλλος γύρος διπλωματίας» για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ έχουν λίγη δύναμη, εκτός από τον να προτρέπουν τους συμμάχους τους να έρθουν μαζί και να ενθαρρύνουν το ΔΝΤ για να πιέζει αξιωματούχους της ευρωζώνης».

ΠΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ, Αθηναϊκό Πρακτορείο – Φωτογραφία cmsmyth.com

Νέα συνομιλία του Τζακ Λιού με τον Βαρουφάκη; Οι ΗΠΑ προέτρεψαν όλες τις πλευρές να συμβιβαστούν 
H αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε ΞΑΝΑ την Πέμπτη τους Ευρωπαίους ηγέτες και την κυβέρνηση της Ελλάδας να προβούν σε αμοιβαίες παραχωρήσεις κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων σχετικά με την παράταση της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συνομίλησε με Ευρωπαίους ομολόγους του, ανάμεσά τους και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο τελευταίος δεν επιβεβαίωσε ακόμα την πληροφορία.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός άσκησε πιέσεις στην Ευρώπη και την Αθήνα προκειμένου να καταλήξουν σε μία συμφωνία για την χρηματοδότηση της Ελλάδας το συντομότερον δυνατόν.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, και το Γαλλικό Πρακτορείο, ταυτόχρονα προειδοποίησε έναντι μίας «επανόδου της αβεβαιότητας» στην ευρωζώνη σε περίπτωση αποτυχίας, σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

«Είναι σημαντικό για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία να επιτευχθεί μία συμφωνία» ανέφερε ο Αμερικανός αξιωματούχος αυτός και προσέθεσε ότι για να γίνει αυτό, οι δύο πλευρές πρέπει να προχωρήσουν σε αμοιβαίους «συμβιβασμούς».

«Οι Ευρωπαίοι έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται αυτές τις προκλήσεις» διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Εάν οι συνομιλίες αποτύχουν, η Ελλάδα θα αισθανθεί αμέσως τις οικονομικές επιπτώσεις» και η ευρωζώνη θα βιώσει «την επάνοδο της αβεβαιότητας, όπως επίσης και η οικονομία στο σύνολό της» προσέθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα δύο διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ είχε την Πέμπτη τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών, είπε ο αξιωματούχος. Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος είπε ότι ο κ. Λιού μίλησε σήμερα με τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, και τον Γάλλο ομόλογό του, Μισέλ Σαπίν.

Από mignatiou