Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ο Βαρουφάκης στον Παπούλια

Συναντήθηκαν στο «περιθώριο» της συνόδου κορυφής λοιπόν Τσίπρας - Μέρκελ. Τους αναφέρω κατά σειρά ενδιαφέροντος που παρουσίαζαν στα ΜΜΕ.

♦ Καθόλου βέβαια η συνάντηση δεν ήταν στο περιθώριο. Πολύ οργανωμένη ήταν. Η καγκελάριος μάλιστα αγωνιούσε πάρα πολύ γι' αυτό το τετ α τετ. Απόδειξη, ότι φόρεσε καινούργιο συνολάκι για την περίσταση, ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια.

♦ Συνολάκι γκρι φόρεσε η Ανγκελα για...
να δείξει ότι αυτή κάνει περισσότερα όργια από τις «50 αποχρώσεις του γκρι». Σαδομαζοχιστικά. Με το μαστίγιο ήταν συνέχεια τέσσερα χρόνια.

♦ Ρώτησε τον Τσίπρα για τη στάση του στο χρέος και ο Ελληνας πρωθυπουργός τής απάντησε ότι του αρέσει το «Γεφυράτο».

♦ Η καγκελάριος εξεπλάγη γιατί, όπως του ανέφερε, η μόνη στάση που ήξερε από την Ελλάδα είναι «στα τέσσερα». Μία απόχρωση δηλαδή κι έξω.

♦ Η Μέρκελ εκτίμησε την απάντηση Τσίπρα, γι' αυτό έδωσε εντολή στον Ντάισελμπλουμ να κάνει γέφυρα για συμφωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό, να τελειώνει το θέμα.

♦ Λίγο πριν ο Σαμαράς δήλωνε πως δεν βοηθάει η αίσθηση του αδιεξόδου. Οπότε το συμπέρασμά του ήταν, για να δοθεί λύση, να πούμε «ναι» σε όλα. Στα τέσσερα δηλαδή κι αν δεν γίνεται πάλι τίποτα, στα πέντε.

♦ Ηταν πυρ και μανία με τον Βαρουφάκη που έλεγε συνέχεια «όχι» στο Γιούρογκρουπ με αποτέλεσμα να ξενυχτήσουν οι συνομιλητές του. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα, είναι εντελώς απαράδεκτα, τόνιζε.

♦ Οταν άκουσε για συμφωνία έπεσε στα βράχια. Πρόλαβε να δώσει στα παπαγαλάκια την εντολή για «κωλοτούμπα ΣΥΡΙΖΑ».

♦ Η τρόικα βαφτίζεται μάλλον «Τρεις θεσμοί». Εναλλακτικά θα μπορούσε να βαφτιστεί και:

1. Τρία πουλάκια κάθονταν

2. Τρεις κι ο κούκος και η Μέρκελ

♦ Εν πάση περιπτώσει, κι αν δεν είναι αυτά τα ονόματα, η κυβέρνηση θα κάνει μεγάλο διαγωνισμό για το όνομα, με πλούσια δώρα. Να βάλουμε τα δυνατά μας, να τα οικονομήσουμε κιόλας.

♦ Μην περιμένουμε όμως σταυρουδάκια και τέτοια στα βαφτίσια. Η βάφτιση θα είναι πολιτική.

♦ Οι διαπραγματεύσεις πότε κρύο - πότε ζέστη, τώρα είμαστε στον αστερισμό της συμφωνίας. Αλλά ο προβληματισμός είναι άλλος και βαθύτατος. Καλά, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν τον ενημερώνει κανένας για την πορεία των διαπραγματεύσεων; Ή τον ενημέρωσε και δεν το έχει δείξει η τηλεόραση;

♦ Στην τούρλα των διαπραγματεύσεων έχουμε μάλλον ξεχάσει ότι δεν έχουμε βγάλει καινούργιο ΠτΔ. Και περιέργως η χώρα επιζεί, δεν έχει γίνει κάτι τραγικό που ουσιαστικά δεν έχουμε Πρόεδρο.

♦ Και καθόλου να μην έχουμε βέβαια, μάλλον δεν θα μας λείψει. Γιατί να βγάλουμε καινούργιο; Για να κουράζουμε τον Καραμανλή με μία ακόμη ψηφοφορία;

♦ Οχι. Χρειάζεται ο Πρόεδρος. Εχει τη δική του δύναμη. Λόγου χάρη, μπορεί ακόμη και έχει το δικαίωμα να μην υπογράψει αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τους δανειστές. Το φοβάται πολύ ο Βαρουφάκης.

♦ Γι' αυτό θα πάει σήμερα να τον ενημερώσει, πού στο καλό πάμε με τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις κι αν συμφωνήσαμε, κι αν συμφωνεί.

♦ Θα φορέσει το κασκόλ ο Γιάνης και θα πάει στον Παπούλια. Ο Πρόεδρος θα τον υποδεχτεί με τζάκετ και θα έχει το χέρι στην τσέπη.

Λάκης Μπέλλος από efsyn