Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Πώς αντιμετωπίζουν τα ξένα ΜΜΕ την απόφαση Ντράγκι για την Ελλάδα

Tα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στην απόφαση Ντράγκι και συνδέουν ξεκάθαρα την απόφαση με πολιτικές πιέσεις της ΕΚΤ απέναντι στην Αθήνα.

"Το μαχαίρι στο λαιμό της Αθήνας βάζει η ΕΚΤ" σημειώνει με άρθρο της σήμερα η γαλλική εφημερίδα Λιμπερασιόν που σημειώνει πως με αυτό τον τρόπο αποκόπτεται ένας σημαντικός δίαυλος χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην αντίδραση των αγορών, με τη Wall Street να πέφτει στα κόκκινα και το αυτό...
να σημειώνει καθαρή πτώση αμέσως μετά την ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα η παριζιάνικη Λε Μοντ ξεκινά το άρθρο της από τις καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που μιλά για εξασφαλισμένο τραπεζικό σύστημα. "Φόβοι μιας οικονομικής ασφυξίας" είναι ο μεσότιτλος του άρθρου της εφημερίδας που αναφέρει τα αίτια που η ΕΚΤ κατέληξε σε αυτή την απόφαση και σημειώνει πως η ανακοίνωση έρχεται μια μέρα πριν τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού με το Γερμανό ομόλογό του.
 
Οι αμερικανικές εφημερίδες

Και τα δημοσιεύματα όμως από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, οι εφημερίδες αφιερώνουν χρόνο στην απόφαση της ΕΚΤ και την Ελλάδα με την Ουάσιγκτον Ποστ να σημειώνει πως πρόκειται για μια επιπρόσθετη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση. "Η απόφαση της ΕΚΤ επιταχύνει το ήδη πιεσμένο χρονοδιάγραμμα για την Ελλάδα να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα, μεταφέροντας την απόρριψη των ομολόγων νωρίτερα και ειδικά στις 11 Φλεβάρη" και σημειώνει πως "θα πιέσει την ελληνική κυβέρνηση σε έναν συμβιβασμό με την Τρόικα. Η Ελλάδα πιέζεται να ενεργοποιήσει δομικές μεταρρυθμίσεις, όπως την πώληση λιμανιών, αεροδρομίων και άλλων περιουσιακών στοιχείων της χώρας ώστε να μειωθεί το χρέος".

Για σημαντική υποχώρηση στις προσπάθειες επαναδιαπραγμάτευσης με τους εταίρους της κάνει λόγο η New York Times, ως συνέπεια της απόφασης της ΕΚΤ. "Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποίησαν τις συναντήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό εξωτερικών ώστε να εξηγήσουν στους σχετικά άπειρους Έλληνες ηγέτες για τις περίπλοκες ευρωπαϊκές πολιτικές και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει πολιτικά και οικονομικά η νέα κυβέρνηση".

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ αναφέρει ότι με την απόφαση, που απεστάλη ηλεκτρονικά «ασκείται πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση, περιορίζοντας την πρόσβαση στην απευθείας γραμμή χρηματοδότησης». Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η απόφαση αυτή θα αναγκάσει τις ελληνικές τράπεζες που δεν θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ να στραφούν στην Τράπεζα της Ελλάδος για χρηματοδότηση, η οποία θα γίνεται με λιγότερο ευνοϊκούς όρους.

Σε δημοσίευμα της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ για το ίδιο θέμα αναφέρεται ότι «η ανακοίνωση της ΕΚΤ περί αναστολής, έγινε καθώς αξιωματούχοι αύξησαν την πίεση στη νέα ελληνική κυβέρνηση για να συμβιβαστεί με τους διεθνείς πιστωτές της επί του προγράμματος διάσωσης της χώρας. Ως συνέπεια της ανακοίνωσης αυτής έπεσε η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κατά 0,8% στο 1,1387».

Όπως σημειώνεται, ο Krishna Guha, αντιπρόεδρος της Evercore ISI, δήλωσε ότι «η ανακοίνωση της ΕΚΤ συμφωνεί με την πρόβλεψή μας ότι η ΕΚΤ θα τηρήσει σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας». Επίσης, ο Win Thin, της Brown Brothers Harriman, δήλωσε ότι «όπως φαίνεται, η ΕΚΤ παίζει σκληρό παιχνίδι. Πιθανότατα, θα καταλήξουν σε συμφωνία, αλλά μέχρι τότε θα υπάρξουν πολλά προβλήματα».

Ο ευρωπαϊκός Τύπος για την απόφαση της ΕΚΤ

Εκτός όμως από τις γαλλικές εφημερίδες, στο θέμα αναφέρθηκαν όπως ήταν φυσικό και ο ιταλικός, όσο και ο ισπανικός Τύπος. Η ιταλική Κοριέρε Ντε Λα Σέρα κάνει λόγο για "χαστούκι της ΕΚΤ στην Αθήνα" με την απόφασή της να οδηγεί σε πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου με το καλημέρα. Η εφημερίδα αναλύει τις πιθανές επιπτώσεις της απόφασης στις ελληνικές τράπεζες και σημειώνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν υποκύπτει στο τελεσίγραφο.

Η ισπανική Ελ Παΐς επισημαίνει δίνει και μια άλλη διάσταση της υπόθεσης, τονίζοντας πως πάντα η ΕΚΤ ήταν εκείνη που έδινε την τελική ώθηση στις διαπραγματεύσεις εντός της ΕΕ, ασκώντας ισχυρές πιέσεις σε τράπεζες και κυβερνήσεις όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και τώρα και της Ελλάδας.

Λευτέρης Σαββίδης από news247