Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η Ελλάδα δεν δέχεται εκβιασμούς, μας λέει ο Βαρουφάκης…

"Δεν συμφωνήσαμε καν ότι διαφωνούμε. Προχωράμε μπροστά. Η Ελλάδα δεν δέχεται εκβιασμούς" μας ανακοίνωσε μέσω Twitter o υπουργός Οικονομικών.

Όπως είναι γνωστό οι προτάσεις Βαρουφάκη, αν και δε θέτουν σε αμφισβήτηση την ουσία του μνημονίου, απορρίφτηκαν συνολικά από τον Σόιμπλε και μόνο για το γεγονός πως συνιστούν προτάσεις μιας πολιτικής ομάδας που εμφανίστηκε ως «ανυπότακτη» και ως τέτοια κέρδισε τη μάχη των συμβολισμών και των εντυπώσεων…

Την θέση αυτή την είχαμε καταλάβει...
λίγες ώρες νωρίτερα και συγκεκριμένα  λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης όταν ο Μάριο Ντράγκι, αποφάσισε να μην γίνονται δεκτά ως ενέχυρο τα ελληνικά ομόλογα ως αποτέλεσμα του ότι δεν μπορεί να προεξοφληθεί η επιτυχία της διαπραγμάτευσης που διεξάγει η ελληνική κυβέρνηση.

Πρακτικά ο πρόεδρος της ΕΚΤ αποδέχθηκε τις γερμανικές πιέσεις για να σταματήσει  την αναχρηματοδότηση των τραπεζών με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

Το γεγονός ότι θα συμβεί  αυτό όμως, το είχε προβλέψει ο Βαρουφάκης από τον περασμένο Δεκέμβριο συγκεκριμένα είχε πει στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη ότι ««Η ΕΚΤ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Το έκανε στην Ιρλανδία, το έκανε στην Κύπρο».

Δεν δίστασε μάλιστα να πει ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένος να αντιμετωπίσει τις απειλές και να κλείσει το τηλέφωνο στον Ντράγκι, δεν έχει κανέναν λόγο να εκλεγεί.»

Βέβαια είπε ακόμη ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αφόρητες  πιέσεις για ένα τρίμηνο μετά τις εκλογές, εφόσον υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης». Έτσι λοιπόν τα "πραγματικά πυρά"  που δέχεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε πολιτικό επίπεδο, από το Βερολίνο και τους συμμάχους του… είναι κινήσεις αναμενόμενες και καλώς κάνει και δεν αλλάζει τη στάση του.
 
Σημειώνουμε εδώ ότι το μεσημέρι της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Γιάνη Βαρουφάκη με το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, που βρίσκεται στη χώρα μας.

Η συνάντηση θα γίνει στις 13:00 στο υπουργείο Οικονομικών.

Από ελληνικής πλευράς θα παραστεί επίσης ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος επί θεμάτων Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ την αμερικάνικη αντιπροσωπεία αποτελούν ο Υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Daleep Sign, και η επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών, Lea Bouzis.

Αντριάνα Βασιλά από το Ποντίκι