Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Διπλός εκβιασμός από Μέρκελ και Σόιμπλε: Απειλούν ότι “όλα τελείωσαν”…

Τις κόκκινες γραμμές της Γερμανίας έθεσε από τον Καναδά η Αγκελα Μέρκελ και, ενόψει του σημερινού Eurogroup, κάλεσε την Αθήνα να παρουσιάσει «συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν στο υπάρχον πρόγραμμα». Επίσης, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε, όλα τελείωσαν».

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, μια ημέρα πριν από την κρίσιμη διαπραγμάτευση στο έκτακτο Eurogroup η Γερμανίδα καγκελάριος έθεσε...
το πλαίσιο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

Μετά τη συνάντησή της με τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ στην Οτάβα, η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και να υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας.

«Η συνεργασία μας στην ΕΕ βασίζεται σε δύο πυλώνες, που είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Από τη μία πλευρά είναι η αλληλεγγύη των χωρών της ευρωζώνης και από την άλλη οι προσπάθειες των ίδιων των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος, διευκρινίζοντας ότι αυτή η αρχή θα συνεχίσει να υφίσταται. Τάχθηκε και πάλι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι η γερμανική πολιτική προσανατολίζεται προς τα εκεί. «Κι αν το αντιλαμβάνομαι σωστά, και η πλειοψηφία των Ελλήνων το επιθυμεί», πρόσθεσε.

Σε σχέση με τη σημερινή διαπραγμάτευση και το αυριανό συμβούλιο κορυφής της ΕΕ, η κ. Μέρκελ κάλεσε την Αθήνα να παρουσιάσει «συγκεκριμένες προτάσεις που να αφορούν στο υπάρχον πρόγραμμα».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνήθηκε την Τρίτη ότι θα υπάρξει διαπραγμάτευση για ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, λέγοντας ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν συζητήσεις για το υφιστάμενο πακέτο.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση των G20, στην Κωνσταντινούπολη ο κ. Σόιμπλε περιέγραψε αναφορές ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε συμφωνία για νέο πρόγραμμα για το χρέος της με τους διεθνείς δανειστές της ως «ψευδείς».

«Δεν διαπραγματευόμαστε ένα νέο πρόγραμμα», είπε, προσθέτοντας ότι «έχουμε ήδη ένα πρόγραμμα».

Ο Γερμανός Υπουργός ανέφερε ότι στη συνάντηση του Eurogroup αυτή την εβδομάδα θα αξιολογηθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Γιά το ίδιο θέμα  η Ημερησία έγραψαν:

«Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα τότε, όλα τελείωσαν», διαμηνύει από την Κωνσταντινούπολη στο γνώριμο ύφος του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «λάθος» και αβάσιμες τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα την Τρίτη περί συμβιβαστικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της Συνόδου της G20, o κ. Σόιμπλε τόνισε ότι η ευρωζώνη δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup. «Έχουμε ήδη ένα σχέδιο για την Ελλάδα» κατέληξε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Είπε ακόμη ότι «ποτέ κανένας δεν ανάγκασε την Ελλάδα να μπει σε πρόγραμμα. Και κανείς εκτός Ελλάδας δεν πρέπει να κατηγορείται για τα προβλήματα της χώρας».

«Θέλουμε να ακούσουμε κάτι δεσμευτικό από την Ελλάδα την Τετάρτη. Εάν η Ελλάδα δεν θέλει ένα νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε.

Το τρέχον πρόγραμμα «πρέπει να αποτελέσει το αντικείμενο μιας αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μόνο έτσι μπορούμε να εκταμιεύσουμε την επόμενη δόση», επανέλαβε ο Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι άλλες συζητήσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο αφού αυτή η αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί.

«Θεωρώ ότι οι κανόνες είναι λίγο πιο σαφείς» για την Αθήνα, συνέχισε ο Σόιμπλε. «Αύριο θα ακούσουμε τις δεσμεύσεις τους, αυτό είναι καλύτερο από τις πληροφορίες που μεταδίδονται από την τηλεόραση», πρόσθεσε.

Τι ανέφεραν οι αρχικές πληροφορίες για συμφωνία

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει τελική συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας για το χρέος, αυτή την εβδομάδα, εκφράζει η Κομισιόν, σημειώνοντας ότι έχει ξεκινήσει γύρος εντατικών επαφών οι οποίες ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αποφέρει καρπούς.

Σήμερα στις Βρυξέλλες, συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης με θέμα την χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ την επομένη θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής.

«Αυτά είναι τα (δυο) επόμενα βήματα, αλλά προς το παρόν έχουμε χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη τελικής συμφωνίας αύριο (στο Eurogroup) ή κατά την Σύνοδο Κορυφής. Φυσικά διεξάγονται εντατικές επαφές μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, του πρωθυπουργού Τσίπρα και άλλων παικτών που εμπλέκονται στην ευρωζώνη… Αλλά μέχρι αυτό το σημείο, όλες αυτές οι επαφές δεν έχουν αποδώσει και πολλούς καρπούς» δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οπως μετέδωσε το Mega, οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την Ελλάδα είναι εντατικές και το μόνο σχέδιο για το οποίο εργάζεται είναι -όπως τονίζει – «παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ». Έτσι, με βάση και τις νέες δηλώσεις, κομβική ημερομηνία για μια συμφωνία για την χώρα μας φαίνεται πως είναι η 16 Φεβρουαρίου, οπότε θα διεξαχθεί το τακτικό Eurogroup.

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου MNI, η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο εξάμηνης παράτασης για την Ελλάδα, αναδιοργάνωσης της τρόικας και χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5%-2%.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που επικαλείται το οικονομικό πρακτορείο του Deutsche Boerse η ΕΚΤ θα αποδεχθεί ξανά ως εχέγγυα (collaterals) τα ελληνικά ομόλογα εάν επιτευχθεί συμφωνία.

Από mignatiou