Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα - γέφυρα

Το βασικό πλαίσιο για το πρόγραμμα - γέφυρα που ζητάει από τους εταίρους δημοσιοποίησε χθες το Μέγαρο Μαξίμου. Οπως αναφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, στόχος του προγράμματος αυτού είναι η διασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, μέχρι τη σύναψη οριστικής συμφωνίας με τους εταίρους.

«Το πρόγραμμα - γέφυρα δεν είναι ένα νέο Μνημόνιο, με όρους, αξιολογήσεις κ.λπ., αλλά μια επίσημη αποτύπωση της βούλησης όλων των πλευρών για διαπραγμάτευση χωρίς πιέσεις...
και εκβιασμούς», αναφέρεται σχετικά, με βασικό όρο ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Αναφέρεται, επίσης, ότι η Ελλάδα δεν ζητάει τις εναπομείνασες δόσεις του υφιστάμενου προγράμματος, μόνον τα 1,9 δισ. επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και των κεντρικών τραπεζών των κρατών-μελών της Ε.Ε. από τα κέρδη από τη διακίνηση ελληνικών ομολόγων. Ζητάει, επιπλέον, τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων πέραν του ορίου των 15 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει τις οριστικές προτάσεις της για ένα νέο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής, που θα αποτυπώνει τους στόχους για τα δημόσια οικονομικά σε βάθος 3-4 ετών, επί των οποίων θα στηριχθούν οι αντίστοιχοι προϋπολογισμοί. Επίσης, θα υποβάλει ένα νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στη φοροδιαφυγή, στη διαφθορά και στις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση.

Από κυβερνητικής πλευράς αναφέρεται ότι η πρόταση για το πρόγραμμα - γέφυρα δεν δημιουργεί  κόστος  στους  εταίρους και ότι η  κυβέρνηση  θα εμμείνει στη θέση της ότι δεν πρόκειται να  δεχθεί επέκταση του Μνημονίου.

Από kathimerini