Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Τώρα έπαψαν να μας ψεκάζουν;

Ελπίζουμε, τώρα που ανέλαβε υπουργός Άμυνας ο κ. Καμμένος, να βάλουν μυαλό και όλοι εκείνοι που πίστευαν ότι καθόμαστε καθηλωμένοι στον καναπέ γιατί μας ψεκάζουν. Θα πρέπει να αντιληφθούν ότι είμαστε καθηλωμένοι στον καναπέ, για έναν απλό λόγο. Γιατί δεν έχουμε δημοκρατία.

Είμαστε λοιπόν καθηλωμένοι στον καναπέ και θα εξακολουθήσουμε να είμαστε όσο δεν θα έχουμε θεσμικό δημοκρατικό τρόπο να παρέμβουμε στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή μας. Μπορεί να αλλάξαμε κυβέρνηση, αλλά...
δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν αλλάξαμε πολιτικό σύστημα. Όπως έχουμε πει κατ’ επανάληψη, η αλλαγή κυβέρνησης δεν σημαίνει αλλαγή του πολιτικού συστήματος, αλλά απλή ανακατανομή των ρόλων εξουσίας εντός του ίδιου πολιτικού συστήματος. Αλλαγή πολιτικού συστήματος θα έχουμε μόνο αν αλλάξει ο καταστατικός χάρτης του κράτους, δηλαδή το Σύνταγμα. Αλλιώς δεν μπορεί να γίνει.

Προς το παρόν ακούμε πολλά από τη νέα αριστερή κυβέρνηση, πολλές δηλώσεις και πολλές αερολογίες, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα μέχρι στιγμής για μεταβίβαση της πολιτικής εξουσίας στα χέρια των ίδιων των Ελλήνων. Και ίσως ούτε πρόκειται να ακούσουμε από μια αριστερά που έχει στην ιδεολογία της τον υπερσυγκεντρωτισμό.

Αντίθετα ακούσαμε σήμερα το πρωϊ σε τηλεοπτικό κανάλι ότι το νέο λούκ των Συριζαίων και ιδιαίτερα η εμφάνιση χωρίς γραβάτες είναι εκδημοκρατισμός. Ναι δεν διαβάσατε λάθος, αυτό ειπώθηκε. Κάτι σαν εκδημοκρατισμός στην εποχή του ζιβάγκο ένα πράμα. Όμως τον παπά δεν τον κάνουν τα ράσα.