Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Νέες επικρίσεις Σόιμπλε κατά Βαρουφάκη

Λάβρος κατά του Γιάνη Βαρουφάκη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Aπρόθυμα, με γκρίνιες, με πολλές ενστάσεις, με κορόνες κατά της ελληνικής κυβέρνησης... αλλά οι Γερμανοί κυβερνητικοί βουλευτές είπαν ότι θα εγκρίνουν την παράταση του ελληνικού προγράμματος στο Κοινοβούλιο αύριο (Παρασκευή), εκφράζοντας και αμφιβολίες για το εάν η Αθήνα τελικά θα προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε.

Είχε προηγηθεί ομιλία του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ναι μεν θέλησε να τους πείσει υπέρ της παράτασης -υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα δεν έχει αποσπάσει πιο ευνοϊκούς όρους, απλώς λίγο χρόνο ακόμα- αλλά φρόντισε να εκφράσει...
και την έντονη δυσαρέσκειά του για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τις χθεσινές δηλώσεις του για το «κούρεμα» του χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φάνηκε σχεδόν οργισμένος, υποστήριξε ότι τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, πως ο κ.Βαρουφάκης οδηγεί στα άκρα την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ότι αυτή η συμφωνία παράτασης θα πάψει να ισχύει εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της.

Η σημερινή διαδικασία στις κοινοβουλευτικές ομάδες ήταν μια άτυπη ψηφοφορία για να μετρηθούν τα κουκιά πριν από την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή. Μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU-CSU) 22 από τους 311 βουλευτές της Άνγκελα Μέρκελ είπαν «όχι», ενώ πέντε απείχαν.

Η παράταση αναμένεται να περάσει με άνεση από τη Βουλή, μετά την αντίστοιχη ψηφοφορία που έγινε και μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών -όπου η απόφαση ήταν ομόφωνη- αλλά και μεταξύ των αντιπολιτευόμενων Πρασίνων. Ωστόσο πολλοί βουλευτές έκαναν σαφές ότι... είναι κάτι που θα κάνουν χωρίς να το πιστεύουν.

Χαρακτηριστικό είναι σήμερα το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Bild», που εκφράζει τη συντηρητική μερίδα των ψηφοφόρων και της κυβέρνησης:

«NEIN! Όχι άλλα δισεκατομμύρια για τους άπληστους Ελληνες!» κραυγάζει πάλι σήμερα στον τίτλο της η εφημερίδα και ζητά από τα 5 εκατομμύρια των αναγνωστών της να βγάλουν μια selfie με το πρωτοσέλιδο και να στείλουν τη φωτογραφία πίσω στην εφημερίδα.

«Το πραγματικό σκάνδαλο», αναφέρεται στο κεντρικό άρθρο της «Bild», «δεν είναι ότι οι Έλληνες μας υπόσχονται αυτά που θέλουμε να ακούσουμε αλλά ότι οι Σόιμπλε και Σία ακόμα τους πιστεύουν».

Από efsyn