Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

''Βράζουν'' στη ΝΔ για τους πατέρες της ήττας

Στο στόχαστρο ο Σαμαράς και οι στενοί συνεργάτες του 
     
Σε αναβρασμό βρίσκεται το στελεχιακό δυναμικό της Ν.Δ. μετά τη βαριά ήττα που υπέστη το κόμμα την Κυριακή των εκλογών. Οσο περνούν οι μέρες, πληθαίνουν οι «γαλάζιες» φωνές που ζητούν να τρέξουν αμέσως οι εσωτερικές διαδικασίες για αναζήτηση των ευθυνών και των λαθών που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και, σε ένα δεύτερο επίπεδο, να δρομολογηθούν εξελίξεις στη βάση της ανάγκης για...
πολύπλευρες και δομικές αλλαγές στους κόλπους της Ν.Δ. και της Κεντροδεξιάς ευρύτερα.
   
Είναι πλέον σαφές ότι κατά τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν τα εκλογικά αποτελέσματα και παρά την ψυχραιμία που επιδεικνύει μέχρι στιγμής το σύνολο των κορυφαίων κομματικών στελεχών οι επικρίσεις για τους χειρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. «Είναι θέμα χρόνου αυτά που λέγονται σε ιδιωτικές συζητήσεις να πάρουν χαρακτήρα διαδοχικών δημόσιων τοποθετήσεων, ενόψει και των όποιων συζητήσεων για διεξαγωγή συνεδρίου», επισημαίνουν οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια του μέχρι πρότινος κυβερνητικού εταίρου. Για πρώτη φορά, μάλιστα, η έκφραση της εν λόγω δυσαρέσκειας αγγίζει εμφανώς το πρόσωπο του ίδιου του Αντώνη Σαμαρά, με φόντο την αποτυχημένη -όπως αποδείχθηκε- στρατηγική του «τρόμου» που ακολούθησε η Ν.Δ. στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.
   
ΖΥΜΩΣΕΙΣ. Μέσα σε αυτό το κλίμα που δημιούργησε η συντριβή από τον ΣΥΡΙΖΑ, στις τάξεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν ξεκινήσει ήδη σιωπηρές ζυμώσεις σε ό,τι αφορά την απόδοση των ευθυνών για την αποτυχία. Εξάλλου, από τη νύχτα κιόλας των εκλογών υπήρξαν τα πρώτα προειδοποιητικά πυρά μέσω συγκρατημένων, πλην ξεκάθαρων αναφορών περί υιοθέτησης λανθασμένης τακτικής έναντι της Κουμουνδούρου, και ιδίως πριν από το στήσιμο των εθνικών καλπών. Στο στόχαστρο της εσωκομματικής κριτικής έχει μπει, όπως αναμενόταν, ο στενός πυρήνας των συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, που όλο αυτό το διάστημα είχε την ευθύνη για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και, φυσικά, την επικοινωνιακή πολιτική. Την ίδια ώρα, έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη και εσωτερικές έριδες στο πρώην πρωθυπουργικό περιβάλλον λόγω της προσπάθειας για μετακύλιση των ευθυνών.
   
Τα περισσότερα βέλη δέχεται κυρίως η τριάδα Κώστας Μπούρας - Χρύσανθος Λαζαρίδης - Γιώργος Μουρούτης, ενώ οι Δημήτρης Σταμάτης και Σταύρος Παπασταύρου φαίνεται προς το παρόν να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη επιείκεια, χωρίς βεβαίως να μένουν στο απυρόβλητο. Βλέπετε, ο κ. Σταμάτης θεωρείτο ως ο πιο προσιτός εκ των συνεργατών του τέως πρωθυπουργού από τη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα και τους κομματικούς παράγοντες και ο κ. Παπασταύρου είχε αρμοδιότητες που αφορούσαν αποκλειστικά ζητήματα διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
   
Ο ΜΠΟΥΡΑΣ. Στον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου μέχρι το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου αποδίδονται ουκ ολίγες ανορθογραφίες, που οδήγησαν στη διακοπή της ουσιαστικής επικοινωνίας του Αντώνη Σαμαρά τόσο με τους βουλευτές της Ν.Δ. όσο και με την καθημερινότητα του κόμματος. «Ο Μπούρας άλλα έλεγε τη μια μέρα και άλλα την άλλη. Είχε χάσει κάθε έρεισμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, εγκλωβίζοντας στα λάθη του και τον ίδιο τον Σαμαρά», επισημαίνουν οι μυημένοι στα άδυτα της προηγούμενης πρωθυπουργικής αυλής. Είναι χαρακτηριστικό πως για πρώτη φορά στα χρονικά του κόμματος δεν συγκλήθηκε προεκλογικά η επιτροπή εκλογικού αγώνα, γεγονός για το οποίο η ευθύνη βαραίνει κατά πρώτο λόγο τον κ. Μπούρα (λόγω της θεσμικής του ιδιότητας) και, κατά δεύτερο, τους υπόλοιπους επιτελείς του συστήματος Σαμαρά. «Μετέτρεψαν τις εκλογές σε προσωπικό τους σόου και απέτυχαν παταγωδώς», ήταν μία από τις ατάκες που ακούστηκαν αυτή την εβδομάδα στα «γαλάζια» στέκια. Ταυτόχρονα, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά δεχόταν από ουκ ολίγους κομματικούς κύκλους έντονες επικρίσεις για επαφές και παράλληλες διαδρομές με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, και δη τον Δημήτρη Μελισσανίδη, οι οποίες λειτούργησαν καταλυτικά στην απώλεια της έξωθεν καλής μαρτυρίας συνολικά της κυβέρνησης.
   
Αντιστοίχως σκληρή κριτική ασκείται εδώ και καιρό (σ.σ.: πριν ακόμα και από την προκήρυξη των εκλογών) και στον πρώην βουλευτή Επικρατείας και διαχρονικό alter ego του κ. Σαμαρά, Χρύσανθο Λαζαρίδη, ο οποίος είναι κοινό μυστικό ότι επηρέαζε όσο κανείς τις αποφάσεις του Μεσσήνιου πολιτικού. Στον πάλαι ποτέ «Ρηγά» επιρρίπτονται σοβαρές ευθύνες τόσο για τη στρατηγική που ακολουθήθηκε προεκλογικά όσο και για τις φθινοπωρινές παλινδρομήσεις σχετικά με τις φοροελαφρύνσεις και την επιχειρηματολογία περί εξόδου από το Μνημόνιο, που, όπως φάνηκε, στοίχισαν ακριβά στην κυβέρνηση Σαμαρά.
   
Το κουβάρι των κομβικών λαθών που αποδίδονται από στελέχη της Ν.Δ. στο περιβάλλον του τέως πρωθυπουργού άρχισε να ξετυλίγεται από το περασμένο καλοκαίρι και τον κυβερνητικό ανασχηματισμό στον οποίο είχε προχωρήσει το Μαξίμου, ο οποίος συνοδεύτηκε από μια εμφανή ενίσχυση της δεξιάς ρητορικής του κόμματος, μόνιμος θιασώτης της οποίας ήταν ο κ. Λαζαρίδης. Εξάλλου, βασικό χαρακτηριστικό των αλλαγών που είχαν συντελεστεί τότε στο κυβερνητικό σχήμα ήταν η είσοδος σε αυτό σημαινόντων στελεχών της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς. Ο κ. Λαζαρίδης θεωρείται και ο βασικός υπαίτιος της αποπομπής Στουρνάρα από την κυβέρνηση, η οποία κόστισε ιδιαίτερα σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και στο επικοινωνιακό κομμάτι, μια και ο πρώην «τσάρος» ήταν εκείνος που απορροφούσε όλων των ειδών τους κραδασμούς από τα δύσκολα μέτρα που καλούνταν κατά καιρούς να λαμβάνει η συγκυβέρνηση, ώστε να «προστατεύεται» το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Κατά κοινή ομολογία, ο διάδοχός του, Γκίκας Χαρδούβελης, δεν εξυπηρέτησε σε καμία περίπτωση τη στόχευση αυτή.
  
Ο Λαζαρίδης και η εμμονή στο σενάριο του «φόβου»
   
Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης ήταν μαζί με τον Δημήτρη Σταμάτη οι εισηγητές της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με την επίσπευση των εκ προοιμίου καταδικασμένων σε αποτυχία διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Μάλιστα, ο τέως βουλευτής Επικρατείας σχεδίασε και το στρατηγικό πλάνο μέχρι την ώρα της κάλπης, για το οποίο βουλευτές και στελέχη της Ν.Δ. έβραζαν (και πλέον βράζουν ακόμη περισσότερο). Οι εν λόγω κύκλοι προσδιορίζουν ως σημεία-σταθμούς για την εκλογική κατάρρευση του κόμματος αφενός τις διά χειρός Λαζαρίδη εξαγγελίες Σαμαρά στη ΔΕΘ, που διαψεύστηκαν πανηγυρικά στο Παρίσι (και τις εκεί συζητήσεις με την τρόικα), από όπου οι κ. Χαρδούβελης, Λαζαρίδης και Παπασταύρου γύρισαν άπραγοι, και, αφετέρου, το μπάχαλο με τον ΕΝΦΙΑ, στους χειρισμούς για τον οποίο ο συνεργάτης του κ. Σαμαρά είχε καθοριστική συμμετοχή. Οσο για την προεκλογική περίοδο, ο Χρύσανθος Λαζαρίδης ήταν εκείνος που εισηγήθηκε την εμμονή στη λογική του «ρεαλιστικού φόβου», που εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε βούτυρο στο ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ. Οταν πια ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να βάλει στο περιθώριο τις απόψεις του πολιτικού του συνοδοιπόρου, ήταν πλέον, όπως φάνηκε και από τις εξελίξεις, πολύ αργά… «Πριν από την προκήρυξη των εκλογών, είχαμε χάσει ήδη τον χώρο του Κέντρου με την επιμονή του στη δεξιά στροφή και το πέρασμα στην πρώτη γραμμή αντίστοιχων στελεχών. Μετά, δεν αντιλήφθηκε κανείς ότι ο φόβος για το αύριο δεν περνάει πλέον στην κοινωνία, γεγονός που περιόρισε το κοινό στο οποίο απευθύνθηκε το κόμμα», σχολιάζουν στελέχη του φιλελεύθερου μπλοκ της Ν.Δ., αφήνοντας αιχμές τόσο για τον κ. Λαζαρίδη όσο και για τα ανακλαστικά που επέδειξε ο κ. Σαμαράς.
   
Ενδεικτικό του κλίματος που είχε διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα για τον άλλοτε επικεφαλής του «Δικτύου 21» ήταν η έντονη λεκτική αντιπαράθεση που είχε το βράδυ των εκλογών με τον γραμματέα της Ν.Δ., Ανδρέα Παπαμιμίκο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ήταν αντίθετος με την υιοθέτηση μιας καμπάνιας στη λογική του φόβου, μιλώντας για την ανάγκη εκπομπής θετικού μηνύματος στην κοινωνία. Παράλληλα, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα είχε υπερθεματίσει στην ανάγκη επαναφοράς της στρατηγικής του «μεσαίου χώρου» και των αμφίπλευρων ανοιγμάτων, κρούοντας το καμπανάκι του κινδύνου για την απώλεια του πολιτικού Κέντρου. Αντίστοιχες θέσεις διατύπωναν και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Κωστής Χατζηδάκης και Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώ στην άποψη αυτή προσχώρησε λίγο πριν από τις κάλπες και ο κ. Σταμάτης, ερχόμενος έτσι σε ευθεία κόντρα με τον Χρύσανθο Λαζαρίδη.
  
Ο αμφιλεγόμενος Μουρούτης και ο ρόλος του στα... υπόγεια
   
Ανάλογα βαρύ είναι το κλίμα και για τον μέχρι το βράδυ της Κυριακής διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Μεγάρου Μαξίμου, Γιώργο Μουρούτη. Ο γνωστός και ως «ακτιβιστής του σαμαρισμού» είχε βρεθεί κατά καιρούς εν μέσω αμφιλεγόμενων κριτικών, λόγω της δραστηριότητας που ανέπτυσσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, μετά τον καλοκαιρινό ανασχηματισμό βρέθηκε στο περιθώριο της πρωθυπουργικής αυλής, ασχολούμενος σχεδόν αποκλειστικά με το facebook και το twitter. Ηταν εκείνη η περίοδος που ο τέως υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, είχε -κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Σαμαρά- αναλάβει ρόλο και στο επικοινωνιακό κομμάτι, έχοντας απευθείας επικοινωνία και με την πρώην κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη. Μάλιστα τότε δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υποδείκνυαν τον συνεργάτη του κ. Σαμαρά ως τον κύριο υπεύθυνο για σειρά αρνητικών διαρροών σε blogs και sites (με ναυαρχίδα βεβαίως το antinews.gr), που αφορούσαν τόσο τον κ. Σταμάτη όσο και την κ. Βούλτεψη. Αντίστοιχες πληροφορίες και φαινόμενα υπήρξαν στην περίπτωση του προκατόχου της τελευταίας, Σίμου Κεδίκογλου, ο οποίος εμφανιζόταν από διάφορα κέντρα ως θύμα υπονόμευσης του ανθρώπου που ήταν κοινό μυστικό ότι ήθελε να έχει το πάνω χέρι στην επικοινωνία του Μαξίμου.
   
Ωστόσο, στο παρά πέντε των εκλογών, ο Γιώργος Μουρούτης επέστρεψε στη στρογγυλή τράπεζα του τέως πρωθυπουργού και μαζί του οι καθιερωμένες διαδικτυακές δραστηριότητες που σημάδεψαν την παρουσία του στη Συγγρού και μετέπειτα στο Μαξίμου (ενδεικτική η σελίδα «Λέμε την αλήθεια», που έκανε την εμφάνισή της προεκλογικά). Ο ίδιος φρόντιζε να ξεκαθαρίζει στους συνομιλητές του πως παρακολουθούσε διακριτικά και από απόσταση τα τεκταινόμενα στην καμπάνια της Ν.Δ., ασχολούμενος αποκλειστικά με το δικό του πεδίο δράσης. Δεν παρέλειπε πάντως να σχολιάζει την παρουσία των «γαλάζιων» υπουργών και βουλευτών στα τηλεοπτικά κανάλια, κάνοντας λόγο περί ελλιπούς εκπροσώπησης του κόμματος. Φυσικά, επειδή στις τάξεις της Ν.Δ. τα νέα μαθαίνονται γρήγορα, τα συγκεκριμένα στελέχη δεν μπορούν να κρύψουν την οργή τους. Εξάλλου, ο κ. Μουρούτης είχε προβεί σε ανάλογες τοποθετήσεις (σε ιδιωτικό επίπεδο πάντα) και στο παρελθόν και αυτή ήταν μία από τις βασικές αιτίες για τις οποίες είχε προκαλέσει ισχυρές αντιπάθειες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ.
  
Των Θ.Φουσκίδη, Γ. Λυκουρέντζου, Στ. Παπαντωνίου, Σωτ. Πικουλα, εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ