Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Το χειρότερο σενάριο είναι να λυγίσει η Ελλάδα

Financial Times: Καλύτερα να εγκαταλείψει την ευρωζώνη
   
Για ψυχρή υποδοχή του Γιάννη Βαρουφάκη στο σημερινό Eurogroup κάνει λόγο ο γνωστός αρθρογράφος των Financial Times, Wolfgang Münchau.

Σημειώνει ότι: «Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας θα πρέπει να περιμένει ψυχρή υποδοχή σήμερα, όταν θα αντιμετωπίσει τους συναδέλφους του από την ευρωζώνη σε μια ακόμη...
«δραματική» ευρωπαϊκή αναμέτρηση.

Η συμβουλή μου προς τον Γιάννη Βαρουφάκη είναι να αψηφήσει τις εξαγριωμένες ματιές και τις πλάγιες απειλές και να επιμείνει στις θέσεις του. Είναι μέλος της πρώτης κυβέρνησης της ευρωζώνης που πήρε δημοκρατική εντολή να αντιταχθεί σε ένα εντελώς δυσλειτουργικό καθεστώς, το οποίο αποδείχθηκε οικονομικά αναλφάβητο και πολιτικά αβίωτο. Για να επιβιώσει η ευρωζώνη με το σημερινό γεωγραφικό εμβαδόν της, αυτό το καθεστώς πρέπει να προχωρήσει».

Τονίζει ότι επικίνδυνο να σηκώσει η Ελλάδα το ανάστημά της έναντι της ελίτ της ευρωπαϊκή πολιτικής, ωστόσο λέει ότι πρέπει να γίνουν απολύτως κατανοητές οι επιπτώσεις της αποτυχίας εύρεσης συμφωνίας.

Υπογραμμίζει ότι: «Η Ελλάδα μπορεί να κινδυνεύσει με χρηματοπιστωτική κατάρρευση και να εκδιωχθεί από την ευρωζώνη».

«Το βασικό ζήτημα υπό συζήτηση είναι ένα νέο δάνειο προς την Αθήνα ώστε να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της για τους επόμενους λίγους μήνες. Το θέμα δεν είναι ουσιαστικά τα χρήματα. Δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από δύο οικονομολόγους σε μια παμπ, με ένα μολύβι και μερικές μπύρες, για να υπολογιστεί το ποσό.

Το θέμα είναι όλο το πακέτο. Η Ελλάδα θέλει ένα απλό δάνειο γέφυρα σε συνδυασμό με την σαφή παραδοχή ότι τα προηγούμενα προγράμματα στήριξης έχουν αποτύχει. Άλλοι διαφωνούν. Οι Γερμανοί θέλουν την λιτότητα για ιδεολογικούς λόγους. Οι Πορτογάλοι αντιτίθενται να βρεθεί συμφωνία για την Ελλάδα, γιατί οι ίδιοι ήπιαν το πικρό φάρμακο της λιτότητας χωρίς να επαναστατήσουν. Και οι Λιθουανοί λένε: Εμείς είμαστε πιο φτωχοί και από εσάς – γιατί να σας σώσουμε; Και πάει λέγοντας» αναφέρει.

Τονίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στην θέση να μην αποδεχτεί την συνέχιση του υπάρχοντος προγράμματος χρηματοπιστωτικής στήριξης.

Σημειώνει ότι  αν αυτό δεν είναι εφικτό, η Αθήνα θα πρέπει να ετοιμάσει το Plan B. «Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα επίσημη έξοδο από την ευρωζώνη, που θα ήταν μια από τις πιο ριψοκίνδυνες επιλογές. Υπάρχουν πιο έξυπνες επιλογές για αρχή.

Η πιο λογική είναι η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος –όχι απαραίτητα «χάρτινο» χρήμα, αλλά ίσως κάτι ως κυβερνητική έκδοση χρέους και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς», λέει.

Οι Financial Times λένε ότι πιο επικίνδυνη εναλλακτική θα ήταν η σκληρή έξοδος, το Grexit. Αυτή είναι μια επιλογή που πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει η Ελλάδα, γιατί είναι εξαιρετικά ταραχώδης. Αλλά το μέγεθος του ρίσκου απ' αυτό, για την Ελλάδα τουλάχιστον, θα εξαρτηθεί από την διαχείριση.

Το Grexit θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επικίνδυνο για την ίδια την ευρωζώνη, γιατί θα μπορούσε να λειτουργήσει ως βάση για άλλους, ειδικά αν δεν επέλθει οικονομικός Αρμαγεδδών στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, αν και δεν είναι επιθυμητό, το Grexit παραμένει προτιμότερο από το status quo.

Πάντως η εφημερίδα τονίζει πως: «Το χειρότερο σενάριο θα ήταν να λυγίσει πρώτη η ελληνική κυβέρνηση και να αποδεχτεί την ήττα. Αν σταματήσει να υπάρχει η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική σκηνή, το μόνο πολιτικό κόμμα που μένει για να αντιταχθεί σε αυτές τις στρατηγικές θα ήταν το νεο-ναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή.

Η προσωπική μου προτίμηση θα ήταν να εγκαταλείψει η ευρωζώνη συνολικά τις αποτυχημένες πολιτικές της τελευταίας 5ετίας και να προχωρήσει μπροστά. Αν αυτό αποδειχθεί πολιτικά αδύνατον, η δεύτερη καλύτερη επιλογή, για την Ελλάδα τουλάχιστον, θα ήταν μια ημι-έξοδος με παράλληλο νόμισμα και στάση πληρωμής μόνο των επίσημων πιστωτών.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλουν να υπερασπιστούν τις θέσεις τους σήμερα».

Από newsbeast