Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Σκοτσέζικο ντους από Ε.Ε και η Ελλάδα σε σταυροδρόμι

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΞΑΝΑ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 
Γράφει η Σόφη Παπαδόγιαννη*
  
Σε σκωτσέζικο ντους έχουν επιδοθεί οι κυρίαρχοι της Ε.Ε απέναντι στην Ελλάδα. Κάποιοι από τα κατεστημένα κέντρα της Ε.Ε, κυρίως από τη Γερμανία, κουνάνε το μαστίγιο και κάποιοι άλλοι προσφέρουν στη χώρα μας το καρότο.

Αν πριν τις εκλογές έλεγαν κάποιοι ότι η τρόικα και τα παραδοσιακά μνημόνια θα μπορούσαν να γίνουν παρελθόν, θεωρούνταν αιθεροβάμονες. Η ρητορική...
του ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζε και για πολλούς, ακόμα και αρκετούς που τον ψήφιζαν, ως εξωπραγματική. 

Σήμερα ισχυροί κατεστημένοι κύκλοι της ΕΕ μοιάζουν να αποδέχονται, με πολλές παραλλαγές είναι αλήθεια, ότι η Ελλάδα μπορεί να διαμορφώσει μια νέα συμφωνία ή ένα νέο συμβόλαιο με την ΕΕ. Ίσως είναι πρόωρο να εκτιμήσει κανείς αν όσοι στην ΕΕ προτείνουν το ξεπέρασμα της τρόικας είναι περισσότεροι και ισχυρότεροι, από όσους επιμένουν στην τρόικα και στην πλήρη εφαρμογή από τη νέα κυβέρνηση των συμφωνιών -μνημονίων.

Μια διαπάλη εξελίσσεται στους κόλπους της ΕΕ στην οποία εμπλέκονται και εξωευρωπαϊκοί κύκλοι . Η έκβαση αυτής της διαπάλης, η οποία μάλλον θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Πρώτος και κύριος θα είναι η αποφασιστικότητα που θα δείξει η νέα ελληνική κυβέρνηση και η διάθεση της να προχωρήσει στο πρόγραμμα της μέχρι το τέλος, χωρίς κανένα βήμα πίσω. Εξίσου σημαντικό στοιχείο που θα κρίνει τη διαμάχη είναι η αποφασιστική εργατική- λαϊκή παρουσία, η οποία θα πρέπει να εκφρασθεί στους δρόμους με ευρείες ενωτικές παλλαϊκές κινητοποιήσεις αλλά και με την αλληλεγγύη κινημάτων και αγώνων σε όλη την Ευρώπη και την περιοχή μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες σε αυτές τις κατευθύνσεις.Οι ελληνικές σημαίες που κυμάτισαν στις κινητοποιήσεις του Podemos στην Ισπανία , πρέπει να κυματίσουν στους δρόμους όλων των ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Τέλος η μάχη θα κριθεί και από το ποιοι και από ποια πλευρά θα έχουν τους πλέον ριζοσπαστικούς και ξεκάθαρους στόχους.

Η νέα συμφωνία Ελλάδας- ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ ή το νέο συμβόλαιο της Ελλάδας με την ΕΕ για το οποίο έκανε λόγο ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν, δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υποκαταστήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και της νέας κυβέρνησης που ενέκρινε ο ελληνικός λαός.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται νέες υπαγορεύσεις και νέες αδιαμεσολάβητες επιτροπείες απευθείας τώρα από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Είναι πέραν από βέβαιον ότι το πρώτο μεγάλο βήμα είναι να τελειώσει επιτέλους η χώρα μας με την τρόικα, τα παλιά μνημόνια, τις ιδιωτικοποιήσεις, το βραχνά του χρέους και τις κοινωνικές και εργασιακές απορρυθμίσεις.

Από κει και πέρα, όμως, ανοίγεται ένα νέο πεδίο μεγάλων αγώνων για ριζοσπαστικούς προοδευτικούς μετασχηματισμούς που θα καθορίσουν και την τελική έκβαση του ελληνικού πειράματος.

Το ταξίδι ξεκίνησε. Οι δυσκολίες μεγάλες και οι αντιπαραθέσεις κρίσιμες. Η αποφασιστικότητα και η τόλμη θα κρίνουν τον νικητή. Στην Ελλάδα παίζεται για άλλη μια φορά η τύχη της περιοχής μας και της Ευρώπης και όχι μόνο αυτών.

* Η Σόφη Παπαδόγιαννη είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
Από iskra