Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Δεν δικαιούμαστε να ζητήσουμε παράταση μνημονίου

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα, που «σημαδεύτηκε» από συγκινησιακό κόμπιασμα της φωνής στο τέλος –βουλευτές που ήταν κοντά μίλησαν για δάκρυ που δύσκολα συγκρατήθηκε- ο πρωθυπουργός ανέγνωσε το βράδυ της Κυριακής τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ανοίγοντας έτσι τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν τα μεσάνυχτα της Τρίτης με την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Το κρίσιμο μήνυμα που έστειλε στο εξωτερικό εν μέσω των εξαιρετικά δύσκολων...
διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και ενόψει των καθοριστικής σημασίας συναντήσεων της τρέχουσας εβδομάδας στις Βρυξέλλες είναι ότι η Αθήνα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος της μεν, αλλά μέσω μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους και όχι με τους όρους που έθεταν τα μνημόνια.

«Προσβλέπουμε και επιδιώκουμε μια αμοιβαία επωφελή λύση. Η Ελλάδα θέλει να εξυπηρετήσει το χρέος. Αν το θέλουν και οι εταίροι, ας καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλ. Τσίπρας και συνέχισε: «Μέσα από διαπραγματεύσεις και συναινέσεις θα πρέπει να έρθει η λύση. Δεν έχουμε στόχο να απειλήσουμε τις ισορροπίες στην Ευρώπη. Αλλά όχι με πολιτικές ανακύκλωσης της λιτότητας».

«Ο λαός έδωσε ισχυρή εντολή για τερματισμό της καταστροφικής λιτότητας. Το μνημόνιο καταργήθηκε με τη λαϊκή εντολή. Η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση του μνημονίου, ούτε παράταση της καταστροφής», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Αθήνα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις αποφασισμένη να μην ζητήσει επέκταση του προγράμματος που αποδοκιμάστηκε πρόσφατα από τον ελληνικό λαό. Για να σημειώσει ότι είναι δύσκολο αλλά εφικτό να υπάρξει συμφωνία μέσα στις επόμενες 15 ημέρες. «Μπορούμε να συμφωνήσουμε και αύριο το πρωί αν υπάρχει διάθεση» τόνισε με έμφαση. «Επιδιώκουμε σταθερά και αταλάντευτα μια βιώσιμη συμφωνία με τους εταίρους. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη δεν θα κάνει τα λάθη του παρελθόντος και δεν θα οδηγήσει ένα λαό σε ταπείνωση και εξευτελισμό. Πρέπει να πρυτανεύσει η κατανόηση και η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών».

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ελληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα μας επιδιώκει τη συμφωνία σε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που από τη μία θα σέβεται τις υποχρεώσεις μας έναντι των εταίρων, αλλά και που από την άλλη δεν θα εξοντώνει το λαό με πολιτικές λιτότητας». Για να καταλήξει, μέσα σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένο (όπως προαναφέρθηκε) κλίμα και καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της πλειοψηφίας: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούμε την ιστορία μας, την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο κ. Τσίπρας είπε ότι ζητεί συναίνεση για να υποστηριχθεί η εθνική προσπάθεια. «Δεν ζητάμε συναίνεση στην καταστροφή όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά την αντιστοίχιση προεκλογικών δεσμεύσεων και προγραμματικών δηλώσεων, κοινή ήταν η εκτίμηση στο Περιστύλιο ότι σε συντριπτικά μεγάλο ποσοστό οι δεσμεύσεις αυτές, αν και όχι πάντα με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, επαναδιατυπώθηκαν. Αν κάτι ξεχώρισε, ως προς το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, είναι η προεκλογική υπόσχεση για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σταδιακή επαναφορά με ορίζοντα το 2016.

Ιδιαίτερη βαρύτητα ο πρωθυπουργός, ως αναμενόταν, έδωσε σε θέματα «άμεσης προτεραιότητας», όπως είναι η επαναπρόσληψη όσων «αδίκων», όπως υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ υπαλλήλων που απολύθηκαν, μνημονεύοντας τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, τους διοικητικούς των ΑΕΙ και τους σχολικούς φύλακες.

Μίλησε για επαναλειτουργία της ΕΡΤ από μηδενική βάση, σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο, και άμεση δρομολόγηση ενεργειών που τόσο συμβολικά όσο και ουσιαστικά θα σηματοδοτούν την κατάργηση προνομίων κυβερνητικών, κοινοβουλευτικών και κρατικών αξιωματούχων.

Μεταξύ άλλων, τέλος, έκανε λόγο για σύσταση ειδικού Ταμείου, με πόρους από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αποκλειστικά για την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ προανήγγειλε εκ βάθρων αλλαγές στο Δημόσιο, και στους χώρους της Υγείας και της Παιδείας.

Σχετικά με το πλαίσιο του εθνικού σχεδίου υπογράμμισε ως κεντρικούς άξονες την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις προτάσεις για την διασφάλιση των εργαζομενων, τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις στην δημόσια διοίκηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την κατασπατάληση του δημοσίου συμφέροντος, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την σταθερή φορολογία.

Αναλυτικότερα οι προγραμματικές δηλώσεις περιλαμβάνουν:

- δωρεάν, σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας.

- την πρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η αποκατάσταση των απολυμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

-  κατάργηση προνομίων υπουργών και βουλευτών, "όχι για να τα ιδιοποιηθούμε. Καταργούνται προκλητικές σπατάλες και στρατιές συμβούλων". "Δίνουμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε τον περιορισμό του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και της αστυνομικής φρουράς του Πρωθυπουργού κατά 40%. Ενώ σημείωσε πως το παράδειγμα του λιτού βίου, πρέπει να ξεκινήσει από την ίδια τη κυβέρνηση. "Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε νέο ύφος & ήθος εξουσίας".

- νέος κώδικας για τους δημοσίους υπαλλήλους και αξιολόγηση με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια στο Δημόσιο. Απλοποίηση, αξοιποίηση της τεχνολογίας και καλύτερη εξυπηρέτηση σε δημόσιες υπηρεσίες. Μείωση της γραφειοκρατίας και αναγκαία μηχανοργάνωση.

-στήριξη της αυτοδιοίκησης με νέο θεσμικό πλαίσιο με ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.

- την μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή με άμεση κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών και σύσταση ελέγχου τελωνμείων για πάταξη λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.

- σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, «για να εξεταστεί ψύχραιμα το κατά πόσον υπάρχουν ευθύνες για την πορεία της χώρας και όχι για λόγους πολιτικής αντεκδίκησης».

-ανασύσταση της ΕΡΤ από μνηδενική βάση «χωρίς κάστες προνομίων, χωρίς προκλητικές αμοιβές», ενώ παράλληλα ανακοίνωσε νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕ».

- η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία από το έγκλημα & την ασφάλεια των πολιτών. Σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας μετονομάζεται η ΕΥΠ, η οποία θα ασχολείται με θέματα εξωτερικής ασφάλειας.

- για πρώτη φορά μια απλή Διεύθυνση Μετανάστευσης μετατρέπεται σε Υπουργείο, και προτεραιότητα την άμεση ψήφιση νόμου για την απόδοση ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών δεύτερης γενιάς.

- μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, ενιαία φορολογική κλίμακα χωρίς αστερίσκους και αφορολόγητο σε εισοδήματα έως 12.000 ευρώ. "Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη". Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικαθίσταται από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ωστόσο σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να καταβάλλουν τον φόρο του 2014.

- άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τριετιών, επεκτασιμότητας συμβάσεων, διαιτησίας.  Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του δεσμεύεται να τερμαστιστούν "οι πολιτικές ασυδοσίας των εργοδοτών, την ακραία εκμετάλλευση, τον εξευτελισμό των εργαζομένων. Η ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να στηριχτεί στην φθηνή εργασία, αλλά στην καινοτομία.

- στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση. «Δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο».

- ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας

- δέσμευση για κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, σταδιακά έως το 2016

- καμία μείωση των επικουρικών συντάξεων, επανέρχεται το μέτρο για την επανναχορήγηση της 13ης σύνταξης για όσους λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ μηνιαίως.

- ίδρυση Ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης.

- απαγόρευση κάθε πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας.

- δημοκρατική αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας, καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες υλικού.

- καταργείται η Τράπεζα Θεμάτων για το Λύκειο, καταργούνται τα Συμβούλια Διοίκησης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην προώθηση της Έρευνας με τον ορισμό αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού.

- ειρηνική επίλυση των διαφορών με τις γειτονικές μας χώρες. Διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τη Γερμανία. Παράλληλα, «μακριά από εμπορικούς πολέμους», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος εμμέσως στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Από kathimerini