Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Σφάζει χωρίς βαμβάκι η Γερμανία… σκωτσέζικο ντους και από ΗΠΑ

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
ΟΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ
 
Eντείνονται ενόψει του έκτακτου Eurogroup της11ης Φεβρουαρίου και της Συνόδου Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου οι πιέσεις, οι εκβιασμοί και τα τελεσίγραφα από τους εκπροσώπους του ευρωατλαντικού κατεστημένου και τις «αγορές» προς την ελληνική κυβέρνηση η οποία καλείται να αντισταθεί σθεναρά και να αρνηθεί αταλάντευτα οποιαδήποτε παράταση μνημονιακού προγράμματος, εκφράζοντας γνήσια τη βούληση του ελληνικού λαού όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές, αλλά και...
με τις πρόσφατες αυθόρμητες κινητοποιήσεις.

ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΣΤΙΣ 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ότι θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες στις 6.30 μ.μ ώρα Ελλάδος.

Πηγές της ευρωζώνης επιβεβαιώνουν , εντωμεταξύ, ότι η Ελλάδα θα είναι το βασικό θέμα του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι ο καθορισμός έκτακτου Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου συνδέεται με τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου και την πρώτη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Άνγκελα Μέρκελ. Τα ίδια στελέχη υπογράμμιζαν ότι προφανής επιδίωξη των κυρίαρχων κύκλων της ευρωζώνης είναι η Ελλάδα να λάβει ένα σαφές σκληρό μήνυμα από το Eurogroup, που θα στερήσει –όπως εκτιμούν- από τον Έλληνα πρωθυπουργό τη δυνατότητα να εγείρει συγκεκριμένα ζητήματα και αξιώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου. 
 
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν, έξαλλου, ότι το «έκτακτο» Eurogroup, ήταν μία εξέλιξη απολύτως αναμενόμενη και ευπρόσδεκτη.  Στο Eurogroup της 11ης Φεβρουαρίου-τόνιζαν τα ίδια στελέχη- θα παρουσιάσει ο Υπουργός Οικονομικών τις θέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές ανταποκρίνονται στη νωπή εντολή που έλαβε από τον ελληνικό λαό με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα. 

«ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ» ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΕWG ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ (5/2) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Η απόφαση για το έκτακτο Eurogroup ελήφθη στο Euroworking Group (EWG) της Πέμπτης (5/2) στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών καθηγητής Γιώργος Χουλιαράκης, που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες συνάντησε σκληρή στάση από τους «εταίρους».

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη συνεδρίαση είναι το γεγονός ότι ακόμη και χώρες που εμφανίζονται φιλικά προσκείμενες στην Ελλάδα παρουσιαστήκαν διστακτικές μπροστά στη σκληρή στάση κυρίως της Γερμανίας που επηρεάζει ως δορυφόρους σειρά άλλων χωρών. 

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών σημείωναν χαρακτηριστικά ότι το EuroWorkingGroup «έβαλε το μαχαίρι στο λαιμό» της χώρας με τους εμπειρογνώμονες των 18 κρατών-μελών της ευρωζώνης να ζητούν από την ελληνική πλευρά να αιτηθεί επισήμως παράταση του χρηματοδοτικού σκέλους του ισχύοντος μνημονιακού προγράμματος, ώσπου να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το επόμενο πρόγραμμα.

Στη βάση αυτή ζητήθηκε, εξάλλου, από την ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει κοστολογημένο πρόγραμμα, με αναλυτική αποτύπωση των διαρθρωτικών αλλαγών που επισήμως θα κατατεθεί στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου –και όχι στο έκτακτο της επομένης εβδομάδας.

Εξάλλου, αξιωματούχος της Ευρωζώνης ανέφερε ότι στο EWG δεν υπήρξε σύγκλιση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτό να συμβεί. Όπως δήλωσε ο ίδιος, «είναι κάτι που το οφείλουμε για το συμφέρον όλων και για την Ελλάδα και πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι' αυτό».

Πάντως κατά τη διάρκεια του Euroworking Group της Πέμπτης (5/2) υπήρξε η διαβεβαίωση της ΕΚΤ ότι η στήριξη των τραπεζών μέσω του ELA θα συνεχισθεί απρόσκοπτα. 

Γ. ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΣΤΟ BLOOMBERG: ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΑ - «ΓΕΦΥΡΕΣ»

«Δεν δίνουμε δάνεια “γέφυρες”» δήλωσε την Παρασκευή (6/2) ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε δημοσιογράφους στην Χάγη, ερωτηθείς για το σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έχει δηλώσει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη δόση των 7 δισ. ευρώ από το υφιστάμενο πρόγραμμα.

Αναφερόμενος στην επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως «θα είναι ένα πρώτο βήμα για το πώς θα προχωρήσουμε μαζί τις επόμενες εβδομάδες, μήνες».

«Υποθέτω πως πρέπει να γεφυρωθούν πολλές διαφορές» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Β. ΣΟΙΜΠΛΕ: «ΔΕΝ ΓΕΦΥΡΩΣΑΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΑΣ»

Για τον κίνδυνο «να καταστραφούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, αν ακυρωθούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» προειδοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας την Πέμπτη (5/2) το βράδυ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, σημειώνοντας ότι κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Γιάννη Βαρουφάκη «δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε σε ένα ακόμη ρεσιτάλ νεοαποικιακής αδιαλλαξίας την ιδέα ενός προγράμματος που θα χρησιμεύσει ως "γέφυρα". Διευκρίνισε δε, με κυνισμό ότι δεν τον απασχολεί «πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του προγράμματος», σημειώνοντας ότι «μόνο με τους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση».

«Όλος ο ΕΜΣ και ο EFSF είναι ένα πρόγραμμα - γέφυρα. Αλλά γι’ αυτό η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να κάνει κάποια συγκεκριμένα βήματα προκειμένου να διαλύσει τις βάσεις της οικονομικής δυσπραγίας», τόνισε ο Β. Σόιμπλε, ενώ σημείωσε ότι «λίγο πριν από τα Χριστούγεννα το πρόγραμμα παρατάθηκε ως το τέλος Φεβρουαρίου, έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, επειδή δεν ήταν σε θέση να εκπληρώσει τους όρους για την τελευταία δόση». «Η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει μόνο αυτό που είναι μέρος του προγράμματος εδώ και δύο χρόνια. Τότε θα εκταμιευθεί η δόση. Αλλά χωρίς αυτό, θα επρόκειτο για αλλαγή του προγράμματος και θα έπρεπε να δώσει έγκριση η Βουλή», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε και εξήγησε ότι ούτως ή άλλως δεν θα υπέβαλλε τέτοιο αίτημα στη Βουλή, καθώς …το θεωρεί λάθος.

«Διαπραγματευτήκαμε προσεκτικά τους όρους με όλες τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, το τι είναι απαραίτητο για μια χώρα που δεν έχει κανονική πρόσβαση στις αγορές, δηλαδή δεν δανείζεται πια, προκειμένου να κερδίσει πάλι αξιοπιστία. Για την Ελλάδα φτιάξαμε τους όρους κάτι παραπάνω από γενναιόδωρους (!). Τι θα έλεγαν οι άλλες χώρες στις οποίες επιβάλαμε πιο αυστηρούς όρους; Τι θα έλεγε ο Γερμανός φορολογούμενος;»

Κατά τα άλλα ο Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι «τρέφει σεβασμό στη βούληση των ψηφοφόρων στην Ελλάδα, αλλά -όπως είπε- εξίσου μεγάλος είναι και ο σεβασμός του στη βούληση των Γερμανών ψηφοφόρων και των ψηφοφόρων στα άλλα κράτη-μέλη». «Πρέπει να βρούμε έναν δρόμο, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο, δηλαδή δεν τηρούμε αυτά που συμφωνήσαμε και ξαφνικά λέμε, 'τώρα χρειαζόμαστε όμως λεφτά'».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ:

ΤΗΡΗΣΤΕ ΤΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ – ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙΤΕ ΜΕ ΕΕ-ΔΝΤ

Ανακοίνωση, με την οποία καλεί την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, την Παρασκευή (6/2) μετά τη συνάντηση του αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, με  κυβερνητικούς αξιωματούχους και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση του  με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Με την ανακοίνωση προτρέπεται η Αθήνα «να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που θα την καταστήσουν πιο ελκυστική σε ξένες επενδύσεις, ώστε η χώρα να μπορεί να τηρήσει τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επανέλθει στην ευημερία».
Επισημαίνει δε ότι «είναι πολύ σημαντικό η ελληνική κυβέρνηση να συνεργασθεί με τους ευρωπαίους εταίρους της, καθώς και με το ΔΝΤ».

ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ STANDARD & POOR'S

Στο ίδιο πλαίσιο των ασφυκτικών πιέσεων προς την ελληνική κυβέρνηση εντάσσεται και η κατά μία βαθμίδα (σε Β- από Β) υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην οπόια προχώρησε η Standard & Poor's την Παρασκευή (6/2).

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι οι περιορισμοί ρευστότητας που βαρύνουν τις τράπεζες της Ελλάδας και την οικονομία της έχουν στενέψει το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο η νέα κυβέρνηση μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης με τους επίσημους πιστωτές της: τα κράτη μέλη της ΕΕ, το EFSF, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ» αναφέρει η S&P.

«Παρά το γεγονός ότι η νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία για λιγότερο από δύο εβδομάδες, πιστεύουμε ότι τα περιορισμένα ταμειακά αποθέματά της και επερχόμενες λήξεις χρέους των επίσημα προνομιούχων πιστωτών της περιορίζουν τη διαπραγματευτική ευελιξία της.

»Κατά την άποψή μας, η παράταση των συνομιλιών με τους επίσημους πιστωτές θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε περαιτέρω πίεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με τη μορφή εκροών καταθέσεων και, στη χειρότερη περίπτωση, επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και απώλεια της πρόσβασης στη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, με πιθανό αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Ελλάδας από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση» προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης.

ΟΙ ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ

Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν στην Ιskra ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στην ιστορική πρόκληση να  επιμείνει αταλάντευτα στην αντιμνημονιακή γραμμή που έχει χαράξει και ο ελληνικός λαός επιδοκίμασε με την ψήφο του αλλά και με τις πρόσφατες μεγαλειώδεις αυθόρμητες κινητοποιήσεις του. Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , καλείται να μη δεχτεί συμφωνία που προβλέπει διατήρηση του υφιστάμενου προγράμματος, υπογράφοντας αίτημα παράτασή τους.

Κυβερνητικά στελέχη υπογράμμιζαν εξάλλου ότι η κυβέρνηση θα έχει έγκαιρα έτοιμη νέα πρόταση, η οποία διαμορφώνεται στο κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον Αλέξη Τσίπρα, ώστε ο φάκελος να είναι έτοιμος για το Eurogroup, στο οποίο η σκληρή στάση από τους εταίρους είναι αναμενόμενη. Διακηρυγμένος στόχος της ελληνικής κυβέρνησης-σύμφωνα με τα ίδια στελέχη- είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω «συμφωνίας-γέφυρας» στη βάσει ενός προγράμματος που θα συμφωνηθεί πάνω στις ελληνικές προτάσεις.

Mέσα σε αυτό το πλαίσιο, όπου οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ και ιδιαιτέρως η Γερμανία πιέζουν την νέα ελληνική κυβέρνηση να πάρει πίσω τις προεκλογικές δεσμεύσεις της και τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών, να αναδιπλωθεί και να αποδεχθεί το καθεστώς των μνημονίων, της λιτότητας και της αποικιοκρατικής εποπτείας, το πιο ισχυρό όπλο της κυβέρνησης, το οποίο και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της σκληρής διαπραγμάτευσης είναι αναμφίβολα η λαϊκή κινητοποίηση.

Από iskra