Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Συμβιβαστική πρόταση στο παρά πέντε

Κοινή δήλωση, την οποία θα εκδώσει το σημερινό Εurogroup, προκρίνεται ως μέθοδος για να αρθεί το αδιέξοδο μεταξύ ελληνικού αιτήματος και γερμανικών ενστάσεων.

Οι εκπρόσωποι των 19 υπουργείων οικονομικών και της Κομισιόν στο Εuro Working Group προετοίμασαν και εν μέρη συνέταξαν μια αναλυτική δήλωση για τους υπουργούς οικονομικών, η οποία συνθέτει τις απόψεις των δύο πλευρών σε ένα νέο κείμενο επεξηγώντας αναλυτικά τις ελληνικές θέσεις, απόψεις...
και μελλοντικές δεσμεύσεις.

Με αυτόν τον τρόπο το κείμενο του ελληνικού αιτήματος παραμένει ως έχει και ενέχει θέση letter of intend (επιστολή προθέσεων) για την παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος για ακόμη έξι μήνες.

Στο κείμενο της κοινής δήλωσης επεξηγείται ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να εφαρμόσει το πρόγραμμα και να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, αντικαθιστώντας μέτρα και μεταρρυθμίσεις μόνο μετά από συνεννόηση και διαβουλεύσεις με τους τρεις θεσμούς που μέχρι πρότινος αποτελούσαν την τρόικα.

Στο κείμενο γίνεται μνεία της ευελιξίας που υπάρχει στο τρέχον πρόγραμμα και της σαφούς προθέσεως να γίνει χρήση αυτής.

Δεν διευκρινίζεται αν αυτή περιλαμβάνει και την μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά επαφίεται στην Κομισιόν και τους ειδικούς με τους οποίους θα γίνει η επί του εδάφους διαπραγμάτευση και συνεργασία.

Ακόμα όμως και έτσι η Ελλάδα καλείται να επιδιώξει ενεργά τους γενικούς στόχους του προγράμματος σε σχέση με το έλλειμμα, το χρέος, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ζητείται ακόμα από την κυβέρνηση να αποφύγει να μαζέψει ήδη ψηφισθέντα μέτρα ή εφαρμοσμένες μεταρρυθμίσεις.

Η ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει αντίρρηση για το συγκεκριμένο κείμενο που θα χρησιμοποιεί μια διπλωματική γλώσσα για να περιγράψει όλα τα παραπάνω.

Πάντως για τη Κομισιόν όλα αυτά ήταν μάλλον περιττά καθώς από νωρίς είχε αποφανθεί και ανακοινώσει διά στόματος Μαργαρίτη Σχοινά ότι “ο όρος master financial assistance facility agreement” είναι το τρέχον πρόγραμμα με όλες τις κανονικές δεσμεύσεις και ρυθμίσεις.

Εξάλλου ο όρος ήταν αποτέλεσμα συνεννόησης με τον πρόεδρο Γιούνκερ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ που δεν συμμερίστηκαν την ανάγκη για επιπλέον καθαρότητα που επιζήτησαν η Γερμανία και άλλα 6 κράτη μέλη.

Η συνέχεια θα δοθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου από real