Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Διασφαλισμένες οι καταθέσεις - Μηνύματα προς Μέρκελ

Μηνύματα ελπίδας και αισιοδοξίας, διαβεβαιώσεις για την διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας και τις καταθέσεις των πολιτών αλλά και αιχμές που στρέφονται τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς το εξωτερικό και ιδιαίτερα της Γερμανία σχετικά με τον σεβασμό της δημοκρατίας και του αποτελέσματος των ελληνικών εκλογών, θέλησε να στείλει ο πρωθυπουργός μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο φόβος τελείωσε υπάρχει δύσκολη δουλειά μπροστά, ο δρόμος θα είναι ανηφορικός...
γιατί πρέπει να χτίσουμε την Ελλάδα από την αρχή, διαμήνυσε καλώντας τους βουλευτές του σε εγρήγορση για τον δύσκολο έργο που έχουν μπροστά.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα δεσμεύεται από τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ελληνική κυβέρνηση θα τους σεβαστεί αλλά και θα εργαστεί για να τους αλλάξει. Δεσμευόμαστε είπε για πρωτογενώς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς αλλά, ξεκάθαρα πράγματα η λιτότητα δεν αποτελεί ιδρυτική συνθήκη τη Ευρωπαϊκής Ένωσης

Θα πρέπει συνέχισε και οι εταίροι να σεβαστούν τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.

Λίγο πριν, αναφερόμενος στον κύκλο επαφών που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες και κατά την πρώτη εβδομάδα διακυβέρνησης έκανε θετικό απολογισμό. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Ελλάδα πλέον αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ευρώπη, καθώς κατάφερε να αλλάξει η ατζέντα και να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων η ανάπτυξη και όχι η λιτότητα, ενώ για πρώτη φορά ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια παρουσίασε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και σε Ευρωπαίους ηγέτες ένα εθνικό εναλλακτικό σχέδιο και κέρδισε συμμαχίες.

Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια είπε, οδήγησε σε απόλυτη αποτυχία αλλά η Ελλάδα υπογράμμισε "δεν είναι πια ο μίζερος εταίρος που ακούει διδαχές και κάνει τα μαθήματά του". Στη συνέχεια και απαντώντας στις γερμανικέ πιέσεις για ένα συγκεκριμένο σχέδιο, πέταξε το μπαλάκι στην πλευρά της Γερμανίας λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει καταθέσει τις προτάσεις της και περιμένει να δει και τις προτάσεις των εταίρων της καθώς η Γερμανία δεν έχει διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του ζήτησε εκ νέου χρόνο προσθέτοντας ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της Ευρώπης, και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του δεν θα προδώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών καθώς και ότι εγγυάται την ασφαλή διαπραγμάτευση που διασφαλίζει και δεν ρισκάρει την πορεία της χώρας στην ΕΕ, ενώ παράλληλα ανέφερε ότι εγγυάται τις καταθέσεις των πολιτών.

Επέμεινε στην ανάγκη πραγματικών μεταρρυθμίσεων όχι επειδή κάποιοι τις ζητάνε όπως είπε, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις έξωθεν πιέσεις στις οποίες συμπλήρωσε ότι αυτοί που τις ζητάνε είναι "υποκριτές" γιατί δεν έκαναν τίποτε τα τελευταία πέντε χρόνια.

Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε σε στρατηγικά σχέδια που υπάρχουν και θέλουν να υπονομεύσουν την Ελλάδα - αναφέρθηκε και σε εκείνους εντός της χώρας που θέλουν, όπως είπε, να πετύχει ο νεοφιλελευθερισμός και δεν το κρύβουν, παραπέμποντας σε περίπτωση στελέχους που σχολίαζε τη συνάντηση Ντάισελμπλουμ - Βαρουφάκη στο τουίτερ.

Στο σημείο αυτό χαρακτήρισε επικίνδυνες δηλώσεις ότι οι εκλογές δεν αλλάζουν τίποτα και επανέλαβε ότι η Ελλάδα "δεν απειλεί και δεν απειλείται, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται".Και κάλεσε απευθυνόμενος εντός κι εκτός χώρας "και οι τελευταίοι οπαδοί των πιο σκληρών και άδικων πολιτικών να σταματήσουν να προσβάλλουν την νοημοσύνη του ελληνικού λαού και των Ευρωπαίων πολιτών".

Μαρία Μητσοπούλου από το Ποντίκι