Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Δεν χρειαζόμαστε γλείφτες της κυβέρνησης. Χρειαζόμαστε προοδευτική κριτική

Φτάνει πια με το γλείψιμο στο οποίο έχουν επιδοθεί τα φιλοσυριζέϊκα μίντια, το Κόκκινο πρώτα απ' όλα και κάποια ιστολόγια στο διαδίκτυο. Φτάνει. Δεν χρειάζεται πια να πείσουμε τον κόσμο για το πόσο καλός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος πείστηκε και τον ψήφισε. Τώρα η μόνη καλή "διαφήμιση" στο κόμμα και την κυβέρνηση, είναι το έργο της. Τώρα χρειάζεται να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο στην περιφρούρηση, στην υπεράσπιση των φιλολαϊκών πολιτικών που πρέπει να εφαρμοστούν. Ούτε είναι αριστερή κουλτούρα...
η προσωπολατρία. Για την αριστερά πάνω απ' όλους είναι ο λαός, δηλαδή τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα.

Την προοδευτική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση θα την κάνουμε εμείς, γιατί βλέπετε οτι εντός του κοινοβουλίου δεν υπάρχει μια επάξια της πολύ καλής νέας κυβέρνησης προοδευτική αντιπολίτευση. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ για να λέμε την αλήθεια, όχι να χαϊδεύουμε την εξουσία. Και όσοι είναι δημοσιογράφοι ας θυμηθούν ποια είναι η δουλειά τους: όχι η αποκοίμιση του κόσμου, αλλά ο έλεγχος της εξουσίας. Γιατί πάντα ενυπάρχει ο κίνδυνος που είχε εντοπίσει ο Μπακούνιν: να διαφθαρούν από αυτήν ακόμα και οι καλύτεροι .

Αυτή η διαλεκτική σχέση ανάμεσα σε μια καλή κυβέρνηση και στις προοδευτικές κριτικές της είναι αναγκαίο να υπάρξει. Αλίμονο αν, αυτούς που στηρίξαμε και επιλέξαμε σε αυτή την ιστορική φάση να αποφασίζουν από εμάς για μας, τους εγκαταλείψουμε, αλίμονο αν τους εγκαταλείψουμε μόνους να βυθίζονται και να ανακυκλώνονται στη δύναμη της αδράνειας μιας κατακτημένης βολικής θέσης. Ούτε κι εμείς στη θέση τους δεν θα θέλαμε να περιστοιχιζόμαστε από αυλοκόλακες. Πολύ βαθιά μέσα του κανείς δεν το εύχεται. Όπως άλλωστε είπε σήμερα στο κοινοβούλιο ο Γιάννης Βαρουφάκης, "τον yesman δεν το σέβεται ούτε αυτός στον οποίο λέει συνέχεια "ναι, ναι, ναι"".

Από Κεράσια και Κρίνοι