Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σόιμπλε είναι Σαρλί

Συγγνώμη που δεν σας προσφέρουμε σιντί, κουπόνια για το σουπερμάρκετ και άλλα τέτοια, αλλά το «Σαρλί» που έχει πουλήσει εκατομμύρια τεύχη σε όλο τον κόσμο και τόσο θόρυβο έχει προκαλέσει.

♦ Είμαστε όμως, ακόμα, όλοι Σαρλί; Υπέρ της ελεύθερης έκφρασης, της σάτιρας και όλων των άλλων; Μην ξεχνάμε ότι έγινε διαδήλωση στο Παρίσι που συμμετείχαν οι «ηγέτες» όλου του κόσμου. Θυμάστε τη Μέρκελ που έκλαψε...
στην αγκαλιά του Ολάντ;

♦ Πόσο χαίρεται όταν την κάνουν με μουστάκι χιτλερικό οι σκιτσογράφοι ή πειράζουν τις φωτογραφίες της και τη μετατρέπουν σε ναζί. Χιλιάδες τα αντίστοιχα σκίτσα και φωτογραφίες. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα, παντού. Η Μέρκελ δεν είναι ναζί ή Χίτλερ - τουλάχιστον ακόμα. Είναι το πρώτο επίπεδο αυτό. Πώς να την κάνει όμως ο γελοιογράφος; Με άσπρη κάλτσα ή σεξοβόμβα; Βόμβα σκέτη ίσως.

♦ Το σκίτσο πρόσφατα του Τάσου Αναστασίου για τον Σόιμπλε καταδίκασε ο Τσίπρας, χωρίς όμως να καταδικάσει παλιότερο του Καλαϊτζή. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Σόιμπλε λυσσάει. Το σκίτσο. Μπορεί να τιμωρηθούμε με νέο Μνημόνιο γι’ αυτό. Ο Σόιμπλε όμως και ο Τσίπρας δηλώνουν Σαρλί.

♦ Με τον Σόιμπλε σηκώνονται οι τρίχες πολλών, όταν απεικονίζεται σε αμαξίδιο. Θα πρέπει όμως να οργιζόμασταν αν παρουσιαζόταν ο Σόιμπλε όρθιος. Αυτό θα ξεπερνούσε τα όρια της σάτιρας.

♦ Ολοι είμαστε υπέρ της σάτιρας, αρκεί να μη θίξει εμάς ή τους προστάτες των σατιριζόμενων. Κι εγώ δεν είμαι Σαρλί, δεν αντέχω καμιά κριτική ή σάτιρα, αρκεί να θίγει τους άλλους.

♦ Ούτε ΤΟ Σαρλί δεν είναι Σαρλί. Το τεύχος που βλέπουμε ξεπερνάει τα όρια της σάτιρας. Οταν έχουν γίνει 12 εκτελέσεις για τον Μωάμεθ, δεν ξαναβάζεις εξώφυλλο τον Μωάμεθ. Χτυπάς την μπουνιά στο μαχαίρι ή το μαχαίρι στην μπουνιά.

♦ Ελάχιστοι θα συμφωνείτε. Γι’ αυτό ζήτησα συγγνώμη στην αρχή. Αλλη φορά η «Εφημερίδα των Συντακτών» να βάζει προσφορές με σιντί, κουπόνια ή μακαρόνια, για να μην ασχολούμαστε με τόσο ευαίσθητα θέματα.

Λάκης Μπέλλος από efsyn