Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Λαπαβίτσας-Βαρουφάκης: τεμαχίζεται ή όχι το μνημόνιο;

Έχει απόλυτα δίκιο ο Κώστας Λαπαβίτσας που κράτησε αποστάσεις από την τοποθέτηση του Γιάννη Βαρουφάκη ότι το «60%-70% όσων αναφέρει το μνημόνιο θα τα έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ»

Όταν ρωτήθηκε στο Βήμα FM για την εκτίμηση που έκανε ο Βαρουφάκης κατά τη συνάντησή του με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Κ. Λαπαβίτσας δήλωσε ευθαρσώς ότι κάτι τέτοιο είναι εκτός της γραμμής του κόμματος που πάντα κατέρριπτε συνολικά το μνημόνιο. Όταν ρωτήθηκε αν εννοεί πως ο...
υπουργός Οικονομικών είναι εκτός γραμμής κόμματος, επέμεινε στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ για το μνημόνιο.

Φυσικά, δεν συμμεριζόμαστε τις εκτιμήσεις περί μεγάλης κόντρας ή μονομαχίας μεταξύ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και του υπουργού Οικονομικών (π.χ., «ξεσπάθωσε ο Λαπαβίσας», «άρχισαν τα όργανα» κ.λπ.). Ο Κ. Λαπαβίτσας απλώς είπε το αυτονόητο.

Ο διαχωρισμός του μνημονίου σε «αποδεκτό» και «επαχθές» δεν είναι απλώς εκτός γραμμής ΣΥΡΙΖΑ: είναι ΕΚΤΟΣ της βούλησης της πλειονότητας του ελληνικού λαού, εκτός του κινήματος των πλατειών που, σε μεγάλο βαθμό, έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ», είναι το σύνθημα χάρη στο οποίο έγινε υπουργός και ο κ. Βαρουφάκης.

Το μνημόνιο δεν διαχωρίζεται μηχανιστικά σε «καλό ή νόμιμο» και «παράνομο και επαχθές»: συνολικά αποσκοπεί στην κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας, στον εξευτελισμό των εργατικών δικαιωμάτων, στην ταπείνωση της χώρας και του λαού. Η αναλογία «6 ή 7 καλά» προς «4 ή 3 κακά» είναι μια αυθαίρετη πατέντα που προσβάλλει και την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη μας.

Ίσως να πρόκειται για ένα φραστικό πυροτέχνημα του Γ. Βαρουφάκη στα οποία μάς συνηθίζει τώρα τελευταία. Πάντως, το μνημόνιο, όπως θα έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου «δεν τεμαχίζεται»… όμως φαίνεται ότι «κληρονομείται».

Από mao