Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Αντιδράσεις για την επιλογή Αβραμόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν έφταναν στον Αλέξη Τσίπρα οι αντιδράσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την-τυχόν-επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εμφανίζονται και αντιδράσεις (που θα φανεί στην πορεία πόσο σοβαρές θα είναι) στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Αριστερή Πλατφόρμα των Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Στάθη Λεωτσάκου και άλλων στελεχών, έχει εκφράσει στον Πρόεδρο του κόμματος-και πρωθυπουργό πλέον-Αλ. Τσίπρα την αντίθεσή της σε τυχόν επιλογή του νυν Επιτρόπου, εκτιμώντας πως αποτελεί...
λάθος πολιτικό μήνυμα η τακτική της «συγκατοίκησης» και του «ιστορικού συμβιβασμού». Το ίδιο και μεγαλύτερο εσωτερικό πρόβλημα θα υπήρχε και με τυχόν υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, το οποίο «λύθηκε» με την άρνηση του πρώην πρωθυπουργού να είναι υποψήφιος.

Οι αντιδράσεις, ωστόσο, επεκτείνονται και πέραν της Αριστερής Πλατφόρμας, και στο χώρο της πλειοψηφίας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο Ρούντι Ρινάλντι της ΚΟΕ, ετοιμαζόταν να θέσει και δημοσίως το θέμα, ενώ απαρατήρητο, επίσης, δεν περνάει και σχετικό άρθρο στη χθεσινή «Αυγή».

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, επιμένει στην τακτική των ανοιγμάτων και πρώτη επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας παραμένει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρά τις αντιδράσεις Γιούνκερ που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής.

Ο πρωθυπουργός μάλιστα φέρεται αποφασισμένος να θέσει το θέμα στον Πρόεδρο της Κομισιόν κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, την προσεχή Τετάρτη το απόγευμα, ζητώντας από τον Ζ.Κ. Γιούνκερ να δεχθεί την αντικατάσταση του Δημ. Αβραμόπουλου από την Κομισιόν, αντιπροτείνοντας πρόσωπο κοινής αποδοχής.

Ούτως ή άλλως, μετά την επιστροφή του Αλ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα οριστικοποιήσει την πρότασή της για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τσουκαλά και το σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά να παραμένουν στο τραπέζι, όπως έχει αποκαλύψει ο Real.gr.

Το (ξανα)σκέφτεται ο Στ. Θεοδωράκης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει τυχόν πρόταση για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο εμφανίζεται σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Real.gr ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού είχε αποφασίσει το κόμμα του να μην ψηφίσει πολιτικό πρόσωπο για την προεδρία της Δημοκρατίας, επειδή ωστόσο ανησυχεί για την κατάσταση της χώρας, ενδέχεται να υπερψηφίσει υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, ώστε-όπως τονίζει-να υπάρχει ένα σταθερό κέντρο στην ηγεσία της χώρας.

Αρνητικός ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Αρνητικός ως προς τη στήριξη του Δημ. Αβραμόπουλου εμφανίζεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και πρόσφατα στενοί του συνεργάτες, όπως ο Χρήστος Πρωτόπαπας, είχε δημοσίως ταχθεί υπέρ. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε προσωπικό επίπεδο με τον Δημ. Αβραμόπουλο δεν διαθέτει φιλικές σχέσεις (το αντίθετο), ενώ αναμένεται η αιτιολογία τυχόν αρνητικής ψήφου του, ιδίως εάν η ΝΔ ψηφίσει υπέρ.

Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης από real