Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Νέες αυστηρές συστάσεις Σουλτς σε Τσίπρα

Aυστηρό μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προς την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας πως «ο Αλέξης Τσίπρας πλανάται εάν πιστεύει ότι μπορεί να διώξει την τρόικα και οι Ευρωπαίοι θα χρηματοδοτήσουν παρόλα αυτά τις προεκλογικές του υποσχέσεις».

Μιλώντας στην γερμανική Welt am Sonntag, ο Σουλτς τονίζει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι καλύτερο το να μην θέσει εν αμφιβόλω...
η να μην καταργήσει τις υφιστάμενες συμφωνίες με τους εταίρους. «Αντί να επιμένει σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις, θα έπρεπε να συζητήσει μαζί μας πώς μπορούν να έρθουν επενδύσεις στην Ελλάδα», υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποκαλύπτει επίσης ότι κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να σταματήσει τις φραστικές επιθέσεις εναντίον της γερμανικής κυβέρνησης και της καγκελαρίου Μέρκελ. Όπως δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς μια τέτοια συμπεριφορά θα ήταν «κοντόφθαλμη» δεδομένου ότι και η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει εντέλει να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα.

Αναφορικά με το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης δηλώνει ότι δεν έχει ακόμη σαφή εικόνα αλλά πιθανώς να έγκειται η ευκαιρία για να χαραχτεί από κοινού μια εποικοδομητική πορεία.

Πάντως, και η γερμανική κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει καταλήξει ακόμη σε οριστικά συμπεράσματα για τις προθέσεις της Αθήνας, εκτιμά η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle. Μόλις χθες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα περιμένει μαζί με τους άλλους ευρωπαίους εταίρους να δει τα σχέδια που θα τους παρουσιάσει η νέα ελληνική κυβέρνηση. Μάλλον αυτός είναι ο λόγος που το Βερολίνο αποφεύγει προς το παρών σχόλια και δηλώσεις, σχολιάζει.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με δημοσίευμα στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine Zeitung κύκλοι της καγκελαρίας εκφράζουν  την έκπληξη τους ότι ευρωπαίοι πολιτικοί, όπως ο κ. Σουλτς, επισκέπτονται “άρον άρον” την Αθήνα. Συνήθως είναι οι νέοι πρωθυπουργοί αυτοί που επισκέπτονται τις Βρυξέλλες, σημειώνει η εφημερίδα.

Από tvxs