Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ήπειρος

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες καταγραφής των τεράστιων ζημιών που προκλήθηκαν από τις ισχυρές καταιγίδες που πλήττουν εδώ και τρεις μέρες την Ήπειρο. Στην Άρτα βρίσκονται, από το απόγευμα της Κυριακής, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης καθώς και κλιμάκια ειδικών από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υποδομών.
  
Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους αναπληρωτές υπουργούς Άμυνας Κώστα Ήσυχο, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, ενημερώνοντάς τους για την κατάσταση που διαμορφώνεται και...
την ανάγκη κήρυξης της περιοχών Περιφέρειας Ηπείρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και έγινε.

Ζημιές διαπιστώνονται στο 60% και πλέον του οδικού δικτύου της Ηπείρου, ενώ έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες, καταστήματα, σπίτια, εμπορικές επιχειρήσεις και καλλιέργειες. Στην εθνική οδός Ιωαννίνων- Άρτας υποχώρησε το οδόστρωμα στο ύψος του Τερόβου και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από παρακαμπτήριους επαρχιακούς δρόμους.
  
Στην Άρτα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και τα ξημερώματα της Κυριακής τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της ΔΕΗ για παροχέτευση υδάτων από τα υδροηλεκτρικά φράγματα Πουρναρίου, στο πλαίσιο του οποίου προχώρησε η εκκένωση οικισμών. Έχουν εκκενωθεί οι οικισμοί Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπος και τμήμα της πόλης της Άρτας. Οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε ασφαλείς χώρους για διαμονή και διανυκτέρευση. Από τον όγκο των νερών του Άραχθου καταστράφηκε, επίσης, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, καθώς από την άνοδο της στάθμης δεν άντεξαν οι θυρίδες εκτόνωσης.

Εκκένωση σπιτιών στην Άρτα | ΕUROKINISSI
Στα Ιωάννινα εξαιτίας της αύξησης της στάθμης των νερών σε ποταμούς έχουν πλημμυρίσει καλλιέργειες. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων εξαιτίας της επικίνδυνης αύξησης της λίμνης Παμβώτιδας. Σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας υπάρχουν μεγάλης έκτασης, κατολισθήσεις, καθιζήσεις και καταπτώσεις σε όλο το οδικό δίκτυο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα χτύπησαν με μανία την περιοχή του δήμου Δωδώνης προκαλώντας τεράστιες ζημιές από τη μία άκρη μέχρι την άλλη. Από το Επισκοπικό, κοντά την πόλη των Ιωαννίνων, μέχρι το Ζωτικό και από την Μπεστιά μέχρι τα χωριά κοντά στον Λούρο, η κατάσταση είναι δραματική. Δρόμοι κατέρρευσαν, σταβλικές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν, τα ιχθυοτροφεία στις πηγές Λούρου έχουν γεμίσει με θολά νερά...
  
Στη Θεσπρωτία έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές στους δήμους Φιλιατών και Ηγουμενίτσας λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Καλαμά. Στον δήμο Σουλίου προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω της υπερχείλισης του ποταμού Αχέροντα, στις κοινότητες Γλυκής, Παγκρατίου, Καρυωτίου, Πετουσίου, επ. οδός Μίχλας- Πολύδροσου.

Στην Πρέβεζα έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές στους δήμους Ζηρού και Πάργας λόγω υπερχείλισης των ποταμών Λούρου και Αχέροντα, οι οποίες περιορίστηκαν έως ένα βαθμό εξαιτίας των καθαρισμών στους οποίους είχε προβεί τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Ηπείρου. Τα σοβαρότερα προβλήματα μέχρι στιγμής καταγράφονται σε Αμμουδιά, Βουβοπόταμο, Κυψέλη και γενικά στα παραποτάμια χωριά του Αχέροντα και μέχρι τη Γλυκή. Και οι δύο δήμοι κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  
Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης έχει ήδη ζητήσει από δημάρχους της Ηπείρου να υπάρξει λεπτομερής καταγραφή των ζημιών όπου υπάρχουν και οι οποίες συνεχώς διευρύνονται, ενώ επέστησε την προσοχή όλων για τα επόμενα 24ωρα καθώς αναμένεται νέο κύμα κακοκαιρίας.

Από efsyn