Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ραντεβού στο Σύνταγμα

Με την πρώτη μεγάλη συγκέντρωση ενάντια στην επέκταση του μνημονίου απαντά στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης το ΚΚΕ. Το ραντεβού στο Σύνταγμα έχει δοθεί για την Παρασκευή στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση με ομιλητή τον γ.γ. της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Η νέα συμφωνία που υπέγραψε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί ουσιαστικά και τυπικά επέκταση του μνημονίου και...
των δεσμεύσεων που προέβλεπε» εκτιμά το ΚΚΕ.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα, σε ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου, που συνεδρίασε για να εκτιμήσει τα νέα δεδομένα όπως διαμορφώνονται, σημειώνει πως αυτά που φέρνει η νέα κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της «σκληρής διαπραγμάτευσης» είναι στην πραγματικότητα όλα εκείνα «για τα οποία ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια μάτωσε, αλλά και αντιπάλεψε: αυστηρή επιτήρηση, αξιολόγηση από την τρόικα, που τώρα ονομάζεται “τρεις θεσμοί”, διατήρηση και επέκταση των αντεργατικών και αντιλαϊκών κατευθύνσεων».

Για το ΚΚΕ η συμφωνία που φέρνει πίσω η κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη θέση του πως οι διαπραγματεύσεις εντός Ε.Ε., με στόχο την καπιταλιστική ανάκαμψη, έχουν σταθερά αντιλαϊκό αποτέλεσμα ανεξάρτητα από τις προθέσεις. «Ακόμα και τα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα δεν θα γίνουν για να ανακουφιστεί πραγματικά ο λαός, να αυξηθούν οι μισθοί, οι συντάξεις, οι κοινωνικές παροχές, αλλά για να εξοικονομηθούν κρατικοί πόροι που θα στηρίξουν το κεφάλαιο, τις επενδύσεις και την κερδοφορία του, καθώς και τους δανειστές».

Στον Περισσό βλέπουν και έναν επικίνδυνο χειρισμό της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Της χρεώνουν πως «παρουσιάζει τη νέα συμφωνία ως αποτέλεσμα της λαϊκής θέλησης» και πως ακόμα προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να μειώσει τις απαιτήσεις του κόσμου που την ψήφισαν και ζητούσαν κατάργηση των μνημονίων και μέτρα ανακούφισης.

Απευθυνόμενο ακριβώς σε αυτόν τον κόσμο, το ΚΚΕ τον καλεί να μην απογοητευτεί, αλλά αντίθετα να αντιδράσει. Να διεκδικήσει μαχητικά τον στόχο της πραγματικής κατάργησης των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και να παλέψει για ανάκτηση των απωλειών όλων των προηγούμενων χρόνων από το 2010 μέχρι σήμερα.

Πρόταση νόμου

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμενόταν και η κατάθεση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ της πρότασης νόμου για την κατάργηση μνημονίων και εφαρμοστικών νόμων. Η πρόταση είχε έρθει από το ΚΚΕ στη Βουλή και το 2012. Τότε η πλειοψηφία της επιτροπής ανήκε σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και, όπως ήταν φυσικό, η πρόταση δεν έφτασε ποτέ στην Ολομέλεια. Στο πλαίσιο όμως της επιτροπής ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε υπερψηφίσει.

Μάλιστα η εν λόγω πρόταση νόμου προγραμματιζόταν να παρουσιαστεί σε ειδική συνέντευξη Τύπου για το θέμα, κάτι όμως που αναβλήθηκε πιθανότατα για την επόμενη εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων, καθώς προτεραιότητα τώρα δίνεται στην πρώτη μετεκλογική συγκέντρωση.

Οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ δεν σταματούν στη συγκεκριμένη πρόταση νόμου και τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Όπως γράφτηκε και σε προηγούμενα φύλλα, το κόμμα θα επαναφέρει μια σειρά προτάσεων νόμων που είχαν έρθει και κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο αλλά απορρίφθηκαν δίχως συζήτηση.

Η άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών, η επαναφορά του 13ου και 14ου αλλά και του κατώτατου μισθού στα 751, η κατάργηση των χαρατσιών και η αύξηση των δαπανών για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια δεν είναι στην πραγματικότητα τίποτα περισσότερο παρά η εξειδίκευση του συνθήματος του ΚΚΕ για ανάκτηση των απωλειών.

Το ότι τα συγκεκριμένα θεωρούνται από τους εταίρους – αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση, που πλέον έχει δεσμευτεί να μην πάρει μέτρα με δημοσιονομικό κόστος – μονομερείς ενέργειες είναι το σημείο που κυρίως τονίζουν στον Περισσό. Προφανώς δεν προσδοκούν την ψήφιση των νομοθετικών πρωτοβουλιών τους.

Το ΚΚΕ επιδιώκει να «ζυμώσει» τα συνθήματά του αυτά στους εργασιακούς χώρους και στα λαϊκά στρώματα και να πιέσει κυβέρνηση και αντιπολίτευση να απαντήσουν στο γιατί δεν συναινούν σε αυτές τις προτάσεις.

Όπως καταλήγει, άλλωστε, η ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου, το ΚΚΕ βλέπει ως μόνο δρόμο πραγματικά περήφανης και αξιοπρεπούς στάσης του ελληνικού λαού την πάλη «για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, με αποδέσμευση από την Ε.Ε., με μονομερή διαγραφή του χρέους, με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και με τον λαό στην εξουσία».