Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

«Αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ μετά έχουμε εμείς σειρά»

Προειδοποίηση από την ηγέτιδα του κόμματος Αριστερό Μπλοκ της Πορτογαλίας
   
Tο κρατικό χρέος της Πορτογαλίας θα γίνει ο επόμενος στόχος των κερδοσκόπων στην περίπτωση που οι ευρωπαϊκές χώρες ωθήσουν την Ελλάδα εκτός της ευρωζώνης με τις απαιτήσεις τους να εφαρμόσει κι άλλη λιτότητα», δήλωσε η ηγέτιδα του κόμματος Αριστερό Μπλοκ της Πορτογαλίας.

Η Καταρίνα Μαρτίνς προέβλεψε επίσης...
την κατάρρευση του ευρώ εάν η Ελλάδα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.

«Εάν μια χώρα βγει από την ευρωζώνη, και άλλες μπορεί να ακολουθήσουν. Η κερδοσκοπία θα είναι πάρα πολύ έντονη και η Πορτογαλία θα είναι η πιο αδύναμη χώρα, εξαιρετικά ευάλωτη στις κερδοσκοπικές πιέσεις έναντι των οποίων δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της», είπε η Μαρτίνς κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Το Αριστερό Μπλοκ είναι το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στην Πορτογαλία, αλλά το ποσοστό του είναι πολύ πιο χαμηλό, καθώς η κεντροαριστερά, οι Σοσιαλιστές, και η κεντροδεξιά, οι Σοσιαλδημοκράτες, συνεχίζουν να κυριαρχούν στο πολιτικό σκηνικό.

«Το ευρώ θα είναι καταδικασμένο από τη στιγμή που θα αποχωρήσει η πρώτη χώρα. Το να διατηρούνται τα πάντα ως έχουν σήμερα καταδικάζει το ευρώ, διότι η λιτότητα δεν είναι τρόπος να ισοσκελίσεις το ισοζύγιό σου ή να πληρώσεις χρέη», υπογράμμισε η Μαρτίνς και πρόσθεσε πως η λιτότητα έχει αυξήσει τις ανισότητες ανάμεσα στα πλούσια κράτη του ευρωπαϊκού πυρήνα και τα κράτη της περιφέρειας, τον λεγόμενο ευρωπαϊκό νότο.

Η Καταρίνα Μαρτίνς είπε επίσης ότι η Πορτογαλία έχει ένα πολύ μεγάλο μέρος του κρατικού χρέους της σε χέρια ιδιωτών πιστωτών, μεγάλα χρέη του ιδιωτικού τομέα και άσχημο εμπορικό ισοζύγιο, αλλά και έναν πληθυσμό που γηράσκει, χαμηλό δείκτη γεννητικότητας και υψηλό ποσοστό μετανάστευσης μεταξύ των νέων, στοιχεία που όπως τόνισε σημαίνουν ότι κινδυνεύει να είναι η επόμενη που θα βρεθεί «στη γραμμή του πυρός».

Η πορτογαλική κυβέρνηση επιμένει ότι η χώρα δεν θα αντιμετωπίσει πλέον κανέναν τέτοιο κίνδυνο, εάν συνεχίσει να μειώνει το έλλειμμα και το χρέος της, ενώ επιχειρηματολογεί πως οι πολιτικές λιτότητας οι οποίες εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια καρποφόρησαν, διότι η οικονομία αναπτύσσεται ξανά.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δηλώσεις του χθες βράδυ παρούσης της Πορτογαλίδας ομολόγου του Μαρίας Λουίς Αλμπουκέρκι, χαρακτήρισε την Πορτογαλία «την καλύτερη απόδειξη πως τα προγράμματα προσαρμογής δουλεύουν».

Η Μαρτίνς όμως τόνισε ότι παρά τη λιτότητα το χρέος της Πορτογαλίας έχει αυξηθεί σε απόλυτους αριθμούς ενώ το ΑΕΠ της έχει συρρικνωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι το χρέος της δεν είναι βιώσιμο. Αυτό, ανέφερε η ίδια, είναι κάτι «στο οποίο συναινούν όλοι οι οικονομολόγοι που δεν προασπίζονται τις θέσεις της κυβέρνησης».

Η επικεφαλής του Αριστερού Μπλοκ είπε επίσης πως συμφωνεί με τις εκτιμήσεις αρκετών πολιτικών αναλυτών οι οποίοι αναμένουν ότι οι Σοσιαλιστές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το οποίο αναμένεται να κερδίσει στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ή του Οκτωβρίου στην Πορτογαλία, πιθανόν θα συνεχίσουν σε γενικές γραμμές να ασκούν την πολιτική της σημερινής κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα αποτελέσει μέρος μιας εναλλακτικής λύσης... διότι δεν είναι προετοιμασμένο να αντιμετωπίσει το επίπεδο της σύγκρουσης που απαιτείται στην Ευρώπη σήμερα».

Ωστόσο η ίδια είπε ότι θα συνεργαζόταν με μια κυβέρνηση για να υπάρξει αναδιαπραγμάτευση του χρέους και για να «απελευθερωθεί η χώρα από δεσμεύσεις που είναι αδύνατον να τηρήσει, όπως αυτές για τη μείωση του ελλείμματος, του χρέους και τις δημοσιονομικές περικοπές».

Από newsbeast