Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Ο «πόλεμος» των 20 ημερών: Η Ελλάδα με το πιστόλι στον κρόταφο

Δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία της Ευρώπης αυτή η απίστευτη πίεση που υφίσταται η Ελλάδα από εταίρους, θεσμικούς παράγοντες και διεθνείς οίκους προκειμένου να αποδεχθεί ένα νέο μνημόνιο.

Σύμφωνα με την Ημερησία, μέσα σε μόλις 10 ημέρες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε αντιμέτωπη με ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως δε με τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών – μελών της Ευρωζώνης. Όμως, στο παιχνίδι...
των πιέσεων μπήκαν και οι οίκοι αξιολόγησης με την S&P να προχωρά σε υποβάθμιση και την Moody’s να απειλεί την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με τους δανειστές. Ακόμη και αυτή η πρόσκαιρη ανάσα στήριξης από τους Αμερικανούς, μετά τις δηλώσεις Ομπάμα την περασμένη Κυριακή, μετατράπηκαν σε συστάσεις να «τα βρούμε με τους δανειστές» από τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα.

Τα τελεσίγραφα «πέφτουν βροχή» από την Ευρώπη με τη Γερμανία να λέει ότι η Αθήνα έχει μόλις πέντε ημέρες να παρουσιάσει συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο πρέπει να καταθέσει την Τετάρτη στο έκτακτο Eurogroup τον δε Γ. Ντάισελμπλουμ να τονίζει ξεκάθαρα ότι η τελευταία ευκαιρία σωτηρίας για την Ελλάδα είναι το Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου.

Τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και ίσως τα πάντα να κριθούν από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το τριήμερο Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, με τα βλέμματα στραμμένα κυρίως στα όσα θα πει αύριο το απόγευμα ο Αλέξης Τσίπρας. Στο Μαξίμου γράφουν και σβήνουν συνεχώς τις προγραμματικές δηλώσεις προκειμένου αφενός να μην εκνευρίσουν περισσότερο τους δανειστές κι αφετέρου να μην κάνουν βήμα πίσω από τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Στόχος του πρωθυπουργού είναι να παρουσιάσει ένα απολύτως κοστολογημένο σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση με ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων της κοινωνίας αλλά και με παρουσίαση των πηγών από τις οποίες θα βρεθούν τα χρήματα που απαιτούνται. Ο κ. Τσίπρας θα αναφερθεί ιδιαίτερα στην πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και στο κυνήγι των πλουσίων ή όσων πιστεύει ότι δεν πληρώνουν με βάση της οικονομική τους δυνατότητα, γράφει η Ημερησία.

Κυρίως, όμως, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί θα αναφερθούν στο καταστροφικό έργο των προηγούμενων μνημονίων και θα ζητήσουν «ανάσες» από τους Ευρωπαίους μέσω ενός προγράμματος – γέφυρας.

Μια γέφυρα την οποία αρνούνται πεισματικά οι Γερμανοί αφού αυτό θα προϋπόθετε, όπως υποστηρίζουν, κάποιου είδους οικονομική βοήθεια, η οποία όμως πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης. Η πίεση προς την Αθήνα αυξήθηκε έτι περαιτέρω μετά την απόλυτη άρνηση της ΕΚΤ να δεχθεί αύξηση του ορίου των 15 δις ευρώ για έκδοση εντόκων γραμματίων αλλά και την επιστροφή των κερδών ύψους 1,9 δις από τα ελληνικά ομόλογα.

Όπως όλα δείχνουν, και παρά τις εκκλήσεις της Ελλάδας, οι επόμενες 15 ημέρες θα είναι «κόλαση» αφού θα διαφανούν οι προθέσεις των δανειστών και είτε θα δρομολογηθεί ένας έντιμος συμβιβασμός είτε θα επέλθει η σύγκρουση με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη.

Οι ημερομηνίες πλέον είναι συγκεκριμένες:


Αύριο ο Αλ. Τσίπρας παρουσιάζει τις προγραμματικές δηλώσεις του, γεγονός που θα σφραγίσει και το πώς θα αντιδράσουν τη Δευτέρα οι αγορές, ειδικά οι αποδόσεις των ομολόγων και το Χρηματιστήριο.

Τη Δευτέρα με αγωνία η Αθήνα θα παρακολουθήσει τις συνομιλίες Μέρκελ – Ομπάμα στην Ουάσιγκτον. Το ερώτημα είναι αν η Ουάσιγκτον θα συγκρουστεί με το Βερολίνο για χάρη της Ελλάδας.

Δευτέρα και Τρίτη γίνεται η σύνοδος των G-20 στην Κωνσταντινούπολη και σίγουρα θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα.

Την Τετάρτη είναι το έκτακτο Eurogroup το οποίο θα έχει στα χέρια του τις προγραμματικές δηλώσεις που θα ψηφίσει η Βουλή. Ο Γ. Βαρουφάκης θα βρεθεί σε ιδιαίτερα εχθρικό κλίμα και θα προσπαθήσει να πείσει για τη συμφωνία – γέφυρα μέχρι να παρουσιάσει η Ελλάδα το σχέδιό της. Στις 11 Φεβρουαρίου να υπενθυμίσουμε η ελληνική οικονομία θα στηρίζεται πλέον από τη ρευστότητα μέσω ELA καθώς η ΕΚΤ σταματά να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα.

Μία ημέρα μετά, στις 12 Φεβρουαρίου γίνεται η Σύνοδος Κορυφής και για πρώτη φορά ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντήσει την Αγκ. Μέρκελ, αν και δεν αναμένεται να υπάρξουν εκτενείς συνομιλίες μεταξύ τους.

Στις 16 Φεβρουαρίου είναι το τακτικό Eurogroup και η τελευταία ευκαιρία, όπως λένε οι δανειστές, για την Ελλάδα προκειμένου να υπογράψει νέο πρόγραμμα.

Στις 28 Φεβρουαρίου
τελειώνει η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος και η χώρα μένει τυπικά ξεκρέμαστη.

Το τι θα συμβεί στην Ελλάδα θα κριθεί και από τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Αν δηλαδή θα «τραβήξει την πρίζα» και θα κόψει τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Αυτές οι «άγριες» ημέρες του Φεβρουαρίου ίσως να κρίνουν την ιστορία της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια.

Από mignatiou