Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ELA να... ΔΙΣ - Συναγερμός στις 4 μεγάλες τράπεζες που ζητούν έκτακτη ρευστότητα! Προεκλογικά κόλπα ή σοβαρό πρόβλημα;

-  Πρόκειται για προληπτική κίνηση για να μην ξεμείνουν από μετρητά
- Φόβοι των τραπεζιτών για ραγδαία επίδεινωση της κατάστασης από Δευτέρα
- Η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαίωσαν σήμερα το πρωί ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος
- Σημειώνεται ότι, η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ 
Aίτημα για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας, ELA (Emergency Liquidity Assistance) κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Εθνική Τράπεζα.

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν γνωστό ότι στον ELA (Emergency Liquidity Assistance) ζητούν να ενταχθούν η Alpha Bank με την Eurobank. Τελικώς όμως, έπειτα από διαβουλεύσεις, αποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος για ένταξη στο Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας και των τεσσάρων λεγομένων συστημικών τραπεζών.

Το αίτημα για ένταξη στον Μηχανισμό της ΕΚΤ για Παροχή Έκτακτης Ρευστότητας συνιστά προληπτική κίνηση, καθώς οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θέλουν να θωρακιστούν...
εν όψει του ενδεχομένου να ξεμείνουν από μετρητά.

Μόνο σήμερα υπολογίζεται ότι οι συνολικές εκροές από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 600-700 εκατ.ευρώ, με τους τραπεζίτες να εκφράζουν τους έντονους φόβους τους ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί από την ερχόμενη Δευτέρα.

Τι σημαίνει ο δανεισμός από τον ELA

Οι ελληνικές τράπεζες αναγκάζονται να χρηματοδοτηθούν από τον ELA παρά το γεγονός ότι αυτός ο δανεισμός είναι ιδιαίτερα δαπανηρός, καθώς χρηματοδοτεί με επιτόκιο 1,55% έναντι του ισχνού 0,05% της ΕΚΤ, κυρίως επειδή δεν έχουν άλλα ενέχυρα αποδεκτά από την ΕΚΤ, ώστε να χρηματοδοτηθούν απευθείας από την ευρωτράπεζα.

Βασικά μια τράπεζα καταφεύγει στον έκτακτο μηχανισμό μόνον όταν δεν έχει άλλη προσφορότερη λύση για να αντιμετωπίσει τρέχον πρόβλημα ρευστότητας και δεν έχει εγγυήσεις τέτοιες που να "περνάνε" ως εχέγγυα χρηματοδότησης από την αγορά, εν προκειμένω από την ΕΚΤ. 

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών το 2014

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το "Έθνος", η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών ( σε δισ. ευρώ) το 2014 ήταν η εξής:
Ιανουάριος: 70,837 (10,118)
Φεβρουάριος 67,983 (8,566)
Μάρτιος 60,687 (2,88)
Απρίλιος 61,959 (3,122)
Μάιος 50,658
Ιούνιος 44,954
Ιούλιος 42,568
Αύγουστος 44,566
Σεπτέμβριος 42,568
Οκτώβριος 43,852
Νοέμβριος 44,852

Σημείωση: Σε παρένθεση το ποσό από τον ELA

Από newsit μέσω zeidoron