Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Υποχώρησε και επανόρθωσε η Deutsche Welle

Tον γύρο του διαδικτύου έκανε από το πρωί της Πέμπτης, η συνέντευξη του υποψήφιου του ΣΥΡΙΖΑ και οικονομολόγου Γιώργου Σταθάκη στην Deutche Welle, στην οποία η κρατική ραδιοφωνική υπηρεσία της Γερμανίας είχε δώσει τον τίτλο «Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα». Το κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου φερόταν να «διαβεβαιώνει στην Deutsche Welle ότι σε περίπτωση εκλογικής επιτυχίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται έναντι των δανειστών να τηρήσει τα συμφωνηθέντα».

Ο Γιώργος Σταθάκης παρενέβη...
με ανακοίνωσή του λίγο αργότερα στην οποία μιλούσε για «ψευδή τίτλο» και υπογράμμιζε ότι «στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία επιβάλει εκ μέρους της DW την αποκατάσταση της αλήθειας». Παρέθεσε δε και την ακριβή απομαγνητοφώνηση του ηχητικού αποσπάσματος όπως αυτό αναρτήθηκε στον ελληνικό ιστότοπο της Deutsche Welle:

«Πρώτον, βιώσιμο χρέος. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, η Ελλάδα είναι σε μία μόνιμη παγίδα του χρέους και αυτό αποτρέπει οποιαδήποτε συζήτηση για επιστροφή στην ανάπτυξη, που είναι το βασικό στοιχείο εξόδου από την κρίση. Το δεύτερο θέμα που θέτουμε είναι η αντικατάσταση του μνημονίου, το οποίο έχει αποτύχει παταγωδώς. Το μνημόνιο πρέπει να αντικατασταθεί από ένα πρόγραμμα προσανατολισμένο στην επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη. Και το τρίτο στοιχείο της συζήτησης είναι ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο αφορά μια μεγάλη τομή στη δημόσια διοίκηση, μια μεγάλη τομή στο φορολογικό σύστημα. Εμείς θα αλλάξουμε το φορολογικό σύστημα, θα το κάνουμε πολύ πιο δίκαιο και αποτελεσματικό, αλλά αυτό είναι μεσοπρόθεσμο».

Κατόπιν τούτων η DW προχώρησε με ανακοίνωσή του σε επανόρθωση επισημαίνοντας ότι «Ο αρχικός τίτλος και η εισαγωγή στην απόδοση της συνέντευξης στα ελληνικά ("Ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις δεσμεύσεις") δημιουργούσε τη λανθασμένη εντύπωση ότι αποτελεί ήδη ειλημμένη απόφαση η άνευ όρων τήρηση των δεσμεύσεων απέναντι στους δανειστές από μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο δεν στοιχειοθετείται από το αναλυτικό κείμενο της συνέντευξης, αλλά ούτε και από το ίδιο το ρεπορτάζ μετά την ετεροβαρή εισαγωγή. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στη δέουσα διόρθωση».

Ο τίτλος μετά από όλα αυτά άλλαξε σε «Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις αν...», ενώ στην εισαγωγή έγραφε: «Ο Γ. Σταθάκης δηλώνει στην DW ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα τηρήσει τις υποχρεώσεις έναντι των δανειστών, μόνον υπό προϋποθέσεις, όπως η βιωσιμότητα του χρέους».

Νίκος Σβέρκος από efsyn