Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Ντάισελ… μπλουμ στα βαθιά της οικονομίας

Σαν άνθρωπος περιορισμένων προσόντων και ικανοτήτων περιγράφεται ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ – τουλάχιστον αν πιστέψουμε παλαιότερη έρευνα της εφημερίδα Καθημερινή.

Η μεταπτυχιακή του εργασία με τίτλο «μέθοδοι χρηματοδότησης ιρλανδικών γαλακτοκομικών συνεταιρισμών από μία ολλανδική οπτική» δεν οδήγησε καν σε μεταπτυχιακό δίπλωμα «Μάστερ», διαβάζαμε στην εφημερίδα, η οποία σημείωνε...
ότι “εκτός από την έλλειψη κατάρτισης στα μακροοικονομικά, συγκριτικά με οποιονδήποτε από τους ομολόγους του στο Eurogroup, ο άνθρωπος που επελέγη να διαχειρίζεται τις τύχες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη, δεν είχε καν προηγούμενη εμπειρία διοίκησης».

«Σύμφωνα με το βιογραφικό του, η καριέρα του πριν γίνει βουλευτής περιοριζόταν αποκλειστικά σχεδόν σε συμβουλευτικές και βοηθητικές θέσεις στα γραφεία άλλων βουλευτών και υπουργών, σε τομείς μάλιστα άσχετους περί τα οικονομικά».

Παρά το γεγονός ότι ο Ντάισελμπλουμ ως υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας εθνικοποίησε την τράπεζα SNS Reaal, χωρίς να πειράξει ούτε ευρώ των καταθετών, όταν κλήθηκε να βρει μια λύση για την τραπεζική κρίση στην Κύπρο αποφάσισε χωρίς δεύτερη σκέψη να “βάλει χέρι” στα χρήματα των πολιτών.

Αν και ο ίδιος παρουσίαζε την απόφασή του σαν «οδηγό» και για επόμενες παρεμβάσεις σύντομα αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι αυτό το μοντέλο δεν μπορεί να ακολουθηθεί στο μέλλον.

Ουσιαστικά απλώς εκπλήρωσε τότε την εντολή του Βερολίνου για μια ολομέτωπη επίθεση στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, μέσω της οποίας η Γερμανία εξασφάλιζε τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών παραδείσων της Ευρώπης, προς όφελος των δικών της τραπεζών.

Από info-war