Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015

Πρόσωπα από διαφορετικούς χώρους στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 40 μέλη. Το κυβερνητικό σχήμα απαρτίζουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, 13 υπουργοί, 20 αναπληρωτές υπουργοί και έξι υφυπουργοί.

Οι γυναίκες που συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα είναι μόλις έξι έναντι 34 ανδρών.

Το νέο σχήμα της κυβέρνησης συνεργασίας, απαρτίζεται από τέσσερα υπερ-υπουργεία και εφτά υπουργεία κατανεμημένα ισόρροπα ανάμεσα στα δύο κόμματα, με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων.

Η νέα κυβέρνηση εκτός των μελών...
του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβάνει και πρόσωπα από άλλους χώρους και φυσικά στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ.

Ορισμένα από τα πρόσωπα που έλαβαν υπουργικούς θώκους προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Ο Δημήτρης Μάρδας, υπήρξε υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2007, ο Νίκος Κοτζιάς υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο Νίκος Τόσκας διετέλεσε διευθυντής του γραφείου του Πάνου Μπεγλίτη και της Βάσως Παπανδρέου, για θέματα αμυντικής πολιτικής. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, είχε υπάρξει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Παρελθόν στο ΠΑΣΟΚ είχε και ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης.
 
Πέντε εκπροσώπους, θα έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στη νέα κυβέρνηση. Ο Πάνος Καμμένος, η Έλενα Κουντουρά, ο Τέρενς Κουίκ, η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αλλά και ο Παναγιώτης Σγουρίδης.
Ο Γιάννης Πανούσης, εκλέχτηκε στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Στις εκλογές του Γενάρη δεν ήταν υποψήφιος ενώ παράλληλα είχε απομακρυνθεί από το κόμμα του Φ. Κουβέλη.
   
Ο οικολόγος Γιάννης Τσιρώνης συμπεριλαμβάνεται επίσης στο κυβερνητικό σχήμα.

Δύο μέλη της νέας κυβέρνησης προέρχονται από τον Πανεπιστημιακό χώρο. Ο Κώστας Φωτάκης, καθηγητής του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Νίκος Παρασκευόπουλος, καθηγητής ποινικού δικαίου του ΑΠΘ.

Τέλος, στην κυβέρνηση συμμετέχει και ο πρώην πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, Παναγιώτης Νικολούδης.

Από efsyn