Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2015

Πρώτες σκέψεις για το κυβερνητικό σχήμα

Για να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τι σηματοδοτεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, την οποία σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε κανείς να την χαρακτηρίσει «αριστερή» Είναι μια κυβέρνηση που προέκυψε από κομματικά παζάρια και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και η οποία επανακαθορίζει την αναδιοργάνωση του πολιτικού αστικού κυβερνητικού προσωπικού.

Κάποια πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν θετικά, όπως ας πούμε η αντίδραση της να διαχωρίσει την θέση της από την Ε.Ε που θέλει...
να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας καθώς και τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, Δρίτσα και Τασίας Χριστοδουλοπούλου.
  
 Ο πρώτος σαν Αναπληρωτής υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης, δεσμεύτηκε ότι θα επαναπροσληφθούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι που βρέθηκαν στον δρόμο της ανεργίας λόγω μνημονικών δεσμεύσεων της προηγούμενης συγκυβέρνησης,

Ο Αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας έκανε δηλώσεις ότι «παγώνει» το ξεπούλημα του ΟΠΛ. (Περισσότερα διαβάστ εδώ και εδώ)

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου μια σεμνή αγωνίστρια, που ανέλαβε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής  δήλωσε ότι υλοποιεί την υπόσχεση του κόμματος της να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών.

Η τοποθέτηση του Τάσου Κουράκη σαν αναπληρωτή υπουργού Παιδείας πρέπει επίσης να πιστωθεί στα θετικά αυτού του κυβερνητικού σχήματος. Είναι γνωστές οι απόψεις που έχει εκφράσει υπέρ του πανεπιστημιακού ασύλου, του χωρισμού κράτους και εκκλησίας, στο να αναλαμβάνουν οι θρησκευόμενοι την μισθοδοσία των κληρικών κλπ.

Θα ήταν μικρότητα και πολιτική εμπάθεια να μην αναγνωριστούν ως θετικές αυτές οι πρώτες κινήσεις του Σύριζα.

Επίσης ο Α. Τσίπρας έκανε μια πολύ έξυπνη κίνηση. Εδωσε τα δυο πιο «καυτά» υπουργεία στην εσωκομματική αντιπολίτευση του Σύριζα, στην «Αριστερή Πλατφόρμα».

Το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας το ανέθεσε στον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Του πετάει δηλαδή το μπαλάκι να συγκρουστεί με την διαπλοκή, την ντόπια οικονομική ολιγαρχία που με μεγαλόστομες διακηρύξεις όλο το περασμένο διάστημα ο Π. Λαφαζάνης κατάγγειλε για τις διασυνδέσεις της με το πολιτικό σύστημα, τις υπόγειες διαδρομές της με το κυβερνητικό πολιτικό προσωπικό κλπ.

Χοντρά προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει και ο Δημήτρης Στρατούλης σαν αναπληρωτής υπουργός για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, βρισκόμενος μπροστά σε ένα υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα.

Υπάρχουν όμως και αρκετές προβλήματικές παρουσίες στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Στην πορεία θα αναφερθούμε πολύ πιο αναλυτικά για τις σκοπιμότητες που υπήρξαν ώστε να υπάρξει αυτή η σύσταση της κυβέρνησης.

Προς το παρόν αναμένουμε αν θα επιβεβαιωθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες που αναφέρουν ότι σήμερα ο Α. Τσίπρας θα ανακοινώσει ποιον προτείνει ο Σύριζα για πρόεδρος της δημοκρατίας με το όνομα του Δ. Αβραμόπουλου να είναι το επικρατέστερο.

Του Γ. Γ. από ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ