Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

Εμποδίζουν τους 18άρηδες να ψηφίσουν

Η κυβέρνηση μετατρέπει μια απλή διαδικασία σε εμπόδιο προς τους νέους να ασκήσουν το αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμά τους. Για προφανείς λόγους: ξέρει πως της έχουν γυρίσει την πλάτη και ψάχνει με γραφειοκρατικά εμπόδια να εμποδίσει εκατό χιλιάδες 18άρηδες να εκφράσουν τη θέλησή τους ασκώντας για πρώτη φορά το δικαίωμα του εκλέγειν.

Οι γεννηθέντες το 1997 δικαιούνται να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα...
στις 25 Ιανουαρίου, όπως προβλέπει ο νόμος, καθώς το 2015 είναι η χρονιά κατά την οποία συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους. Ωστόσο, με τη δικαιολογία ότι «δεν προλαβαίνουν» νά γίνουν οι σχετικές εγγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους, η κυβέρνηση επιχειρεί να στερήσει το εκλογικό δικαίωμα σε αυτούς τους περίπου 100.000 νέους και νέες. Κι αυτό, τη στιγμή που «θα μπορούσαν όσοι συμπληρώνουν τα 18 να εγγράφονται αυτόματα χωρίς αίτησή τους στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς τα στοιχεία γέννησης υπάρχουν πλέον ψηφιοποιημένα στο Εθνικό Δημοτολόγιο», όπως σημειώνει άλλωστε η καθ'όλα φιλική προς την κυβέρνηση. «Καθημερινή», προσθέτοντας πως «για να συμβεί, ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτείται ειδική πρόνοια από το υπουργείο Εσωτερικών».

Είναι σαφές πως η οποιαδήποτε αδράνεια από το υπουργείο θα ισοδυναμεί με εγκληματική παράλειψη που θα μπορούσε να στερήσει το δικαίωμα στους νέους εκλογείς να προσέλθουν στις κάλπες. Αν δεν υπάρξει καμία κίνηση, θα πρόκειται για καίριο πλήγμα στη δημοκρατία, καθώς απαγορεύεται ακριβώς στους νέους πολίτες να εκφράσουν τη γνώμη τους για το μέλλον τους. Θα σημαίνει ακόμα πως η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις που δείχνουν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα να υστερούν σε επιρροή στους νέους, επιδιώκει να αλλοιώσει το εκλογικό αποτέλεσμα, κατά τρόπο υστερόβουλο και, αν μη τι άλλο, επικίνδυνο.


Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την άμεση τροποποίηση, με Προεδρικό Διάταγμα, της σχετικής διάταξης, ώστε να καταρτισθούν οι εκλογικοί κατάλογοι εντός του α’ δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των πιο νέων ψηφοφόρων.


Βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάπτυστη κυβερνητική μεθόδευση που με διάφορα προσχήματα προσπαθεί να κρατήσει μακριά τις νέες και τους νέους από τις εκλογικές κάλπες. Οι γεννηθείσες/έντες το 1997, δικαιούνται κανονικά να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές, κάτι που αυτή τη στιγμή φαίνεται αβέβαιο. Το πρόσχημα γι’ αυτή την κυβερνητική μεθόδευση είναι η έλλειψη χρόνου προκειμένου να υποβληθούν οι σχετικές εγγραφές, κάτι που εξ ορισμού είναι εκτός συζήτησης, δεδομένου ότι οι εκλογικοί κατάλογοι μπορούν να ανανεώνονται αυτόματα από τα ηλεκτρονικά αρχεία του Εθνικού Δημοτολογίου.

Η κυβέρνηση και μαζί της το σύνολο του παλιού, χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος, κάθε άλλο παρά επιθυμούν τη νεανική ψήφο κι αν ήταν στο χέρι τους θα την καταργούσαν εντελώς. Ο λόγος είναι ότι η νεολαία, εδώ και καιρό τους έχει γυρίσει την πλάτη, δε συγκινείται από τα παραληρήματα φόβου κι ούτε πείθεται από κανένα «success story».

Καλούμε την κυβέρνηση και το σύνολο των εμπλεκόμενων στο θέμα κρατικών μηχανισμών να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και να μη διανοηθούν καν να στερήσουν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των 18χρονων να ψηφίσουν.

Αρκετά έχουν πλήξει τα δημοκρατικά δικαιώματα των νεών ανθρώπων οι μνημονιακές κυβερνήσεις. Την ύστατη ώρα της ύπαρξής τους δε χρειάζεται να προσθέσουν άλλη μια μαύρη σελίδα. Ούτως ή άλλως είναι παρελθόν σ’ ένα μέλλον που έχει ήδη ξεκινήσει.
Τι γίνεται με τους ετεροδημότες

Οσον αφορά στους ετεροδημότες, όπως σημειώνει η Καθημερινή «οι εκλογικοί κατάλογοι ενημερώνονται κάθε δύο μήνες, οπότε τυπικά όσοι θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτηση έως και χθες». Και εδώ όμως υπάρχει επίκληση του «περιορισμένου χρόνου»: «Ομως, το χρονικό διάστημα έως τις 25 Ιανουαρίου είναι πολύ μικρό για να γίνουν οι απαραίτητες διασταυρώσεις και να ολοκληρωθούν οι επικαιροποιημένοι εκλογικοί κατάλογοι. Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών ανεπισήμως ανέφεραν ότι όσοι το επιθυμούν μπορούν να καταθέτουν αίτηση για να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους τις επόμενες ημέρες ώστε να ενταχθούν στους νέους εκλογικούς καταλόγους τον Μάρτιο σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Στους ισχύοντες εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι 110.000 ετεροδημότες, οι οποίοι υπολογίζεται ότι θα κατανεμηθούν σε περίπου 500 εκλογικά τμήματα».

Από left