Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Πρωτοσέλιδος κυνισμός του Τύπου

Ο πολιτικός Τύπος της Δευτέρας αντί να οδύρεται για το ναυάγιο στην Αδριατική και τις εκατοντάδες ψυχές που κινδυνεύουν σε συνθήκες της πιο βασανιστικής κόλασης (φωτιές, μποφόρ, κρύο, πυρωμένες λαμαρίνες, αδυναμία προσέγγισης σωστικών μέσων) οδυρόταν για το διαφαινόμενο ναυάγιο στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία εφημερίδα μάλιστα, «Τα Νέα», εκμεταλλεύτηκε τη ναυτική τραγωδία για να τη συνδυάσει συνειρμικά με το πολιτικό γεγονός. Έτσι, στο πρωτοσέλιδο αρθρίδιό της έχει τίτλο «Ναυαγίων ναυάγια» και μιλάει αλληγορικά για τον καπετάνιο («και τον πολιτικό αρχηγό», αναφέρει στο τέλος για να μην παρερμηνεύσουμε την αλληγορία) που δεν έχει φροντίσει....
να είναι βέβαιος για την ασφάλεια του σκάφους του.

Μάλιστα, ο μαυρχιουμορίστας των «Νέων» Δημήτρης Χατζόπουλος, κατά την προσφιλή τακτική τής εφημερίδας του, συνθέτει ένα συμπίλημα με στοιχεία από την τραγωδία, το χριστουγεννιάτικο έθιμο (στολισμένο καραβάκι) και την επερχόμενη ψηφοφορία, γράφοντας για το καραβάκι τού οποίου σβήνουν τα φωτάκια του (μεγεθύνετε το πρωτοσέλιδο).

Οι μόνες εφημερίδες που έχουν αμιγώς πρώτο θέμα (και όχι μοιρασμένο με το ναυάγιο όπως άλλες) το φοβερό ζωντανό θρίλερ της Αδριατικής, είναι ο «Ελεύθερος Τύπος» και η «Εσπρεσσο», η οποία έτσι και αλλιώς θα τραβούσε τον δικό της δρόμο . Το «Έθνος» είχε μεν βασικό το ναυάγιο, αλλά το μεγάλο άρθρο στο «μπαλκόνι» της πρώτης σελίδας κυριαρχούσε και επβάλλετο.

Δεν ξέρω αν το να μπαίνει πιο ψηλά από την ανθρώπινη ζωή (πάνω από εκατοντάδες ζωές για την ακρίβεια) η ζωή της Κυβέρνησης ή καλοζωία της αντιπολίτευσης λέγεται σωστή δημοσιογραφική επιλογή ή δημοσιογραφικός κυνισμός. Μάλλον καταλήγω στο δεύτερο.

Από Harddog