Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Το ένστικτο των βοοειδών και η αμνησία των… ζώων

Στην σύγχρονη βιομηχανοποιημένη κτηνοτροφία η αποδοτική πρακτική επιτάσσει την «ανώδυνη σφαγή». Με πιο απλά λόγια τα ζώα θανατώνονται ξαφνικά για να μην προλάβουν να φοβηθούν και σκληρύνει το κρέας τους. Τηρουμένων των αναλογιών, στο σύγχρονο πολιτικό σφαγείο έχει αποδειχτεί ότι ο φόβος «χαλάει την ψήφο» και για τον λόγο αυτό οι «σφαγείς» τον  προσφέρουν σε ισχυρότατες δόσεις.

Στην κτηνοτροφία  η διαδρομή προς τη σφαγή...
κάθε φορά είναι διαφορετική καθώς μελέτες απέδειξαν ότι τα βοοειδή αντιλαμβάνονται την πορεία προς το μοιραίο και οι τοξίνες που εκκρίνουν «χαλάει» το κρέας τους. Στην πολιτική, αντίθετα, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι απλούστερα και μονότονα. Αρκούν οι  ισχυρές δόσεις φόβου.  Προφανώς τα βοοειδή ψυλλιάζονται τον κίνδυνο πιο εύκολα απ ότι τα …ζώα.

 Ωστόσο μια ελπιδοφόρος διαφορά μεταξύ των βοοειδών και των ανθρώπων είναι η ιστορία η οποία μπορεί να απαλύνει τον φόβο που προκαλούν οι «σφαγείς» και να  μας βοηθήσει να μην ψηφίσουμε σαν ζώα… Ας πάμε λοιπόν τριάντα… τόσα χρόνια πίσω. Στο προεκλογικό 1981.

Τότε που κάποιοι καλλιεργούσαν τις ψευδαισθήσεις μας ως εξής:
•  Γιάννος Παπαντωνίου (!): «η ένταξη στην ΕΟΚ υπήρξε τεράστιο οικονομικό σφάλμα, που μπορεί να στοιχίσει ακριβά στη χώρα. Γι αυτό επείγει να αρχίσουν διαπραγματεύσεις με την Κοινότητα με αντικείμενο την τροποποίηση του καθεστώτος των εμπορικών σχέσεων…»
•  Θεόδωρος Πάγκαλος (!):«Θα μπορούμε ενδεχόμενα να καταργήσουμε τις επαχθέστερες από τις δεσμεύσεις που μας επιβάλλει η εισδοχή μας στην ΕΟΚ ή και να φύγουμε από την ΕΟΚ, αν το αποφασίσει ο ελληνικός λαός».  

Τότε που η εξουσία απαντούσε με ομοβροντίες φόβου:

•  «Κίνδυνος αλλαγής καθεστώτος, αν το ΠΑΣΟΚ διαδεχθεί τη Νέα Δημοκρατία» («Βραδυνή», 1.6.1981).
•  Ο Αβέρωφ: Ο Παπανδρέου «καλύπτει αναρχικούς εμπρηστές» («Βραδυνή», 6.8.1981) «Ελληνες, φυλαχθείτε».
•  Παλαιοκρασσάς, «η διαφανής πρόθεση του ΠΑΣΟΚ είναι να προχωρήσει ουσιαστικά σε δήμευση των επιχειρήσεων χωρίς να καταβάλει ούτε δραχμή».
•  «Καταστροφή για τη χώρα», θα χαρακτηρίσει ο Γ. Ράλλης το ενδεχόμενο εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ, («Βραδυνή», 11.9.1981).
•  Σε άρθρο του ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης θα υποστηρίξει ότι «αν ποτέ ο λαός τον φέρει στην εξουσία», ο Ανδρέας Παπανδρέου «θα εγκαθιστούσε ένα “απελευθερωτικό” και “προοδευτικό” καθεστώς ανάλογο με αυτό που εγκατέστησε ο Αγιατολάχ Χομεϊνί στην Περσία» («Βραδυνή», 19.9.1981).

Ας  επιστρέψουμε τώρα  στο σήμερα.

Ας μετρήσουμε τις υποσχέσεις που σε γενικές γραμμές συνοψίζονται στο: «Πρώτα θα ακυρώσουμε το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς νόμους και ύστερα θα ζητήσουμε διαγραφή του χρέους»-

Ας ακούσουμε  και τον απειλητικό…. αντίλογο.

•  Αν δεν εκλεγεί ο Δήμας και κυρίως αν δεν γίνουν εκλογές και χάσει η συγκυβέρνηση θα συναντήσουμε όλα τα κακά της μοίρας μας
•  Σαμαράς: Κίνδυνος εξόδου από το ευρώ αν έλθει ο ΣΥΡΙΖΑ
•  Κώστας Σκρέκας υπουργός Ανάπτυξης : «Το μόνο που απειλεί αυτή τη νέα πορεία της χώρας, είναι ο εκβιασμός του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εκλογή Προέδρου, που προκαλεί τρόμο στις αγορές, στους επενδυτές και στους πολίτες»,
•  Γεωργιάδης: αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρεοκοπήσουμε, θα αδειάσουν οι τράπεζες / ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή είναι το ίδιο πράγμα
•  Βούλτεψη: ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας οδηγήσει στην καταστροφή

 Υ.Γ. σε αντίθεση με τα βοοειδή, οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα του καταφυγίου της ιστορίας και ως εκ τούτου καμία δικαιολογία ούτε να  παραμυθιάζονται ούτε να εκφοβίζονται πολιτικά.

Δημήτρης Μηλάκας από imerodromos