Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Η Ελλάδα στον «χάρτη απαισιοδοξίας του 2015» για το Βloomberg

Στον «απαισιόδοξο οδηγό για τον κόσμο το 2015» που δημοσίευσε το Bloomberg, επικαλούμενο προβλέψεις οικονομολόγων, επενδυτών, αναλυτών και στρατιωτικών συμβούλων βρίσκεται και η Ελλάδα μαζί με άλλες 14.

Το χειρότερο σενάριο για τη χώρα μας, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, είναι να πέσει η σημερινή κυβέρνηση και να ανέβει στην εξουσία η αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα, που είναι εναντίον του ευρώ», αποδυναμώνοντας...
τη θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
  
«Μερικές από τις χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν εξτρεμιστικά κινήματα, και εφόσον οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αποτύχουν να βρουν μία απάντηση, η επιδημία θα εξαπλωθούν στις αγορές ομολόγων».

Στην Ευρώπη μία ακόμη «κόκκινη χώρα» είναι η Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρελαύνουν κι άλλο στα δυτικά της χώρας για να δημιουργήσουν διάδρομο ένωσης με την Κριμαία. «Αυτό πυροδοτεί βαθύτερες οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αναγκάζει να επιταχύνουν τη στρατιωτική στήριξή τους στην κυβέρνηση του Κιέβου».

Στα χειρότερα πιθανά σενάρια για τον κόσμο το 2015 είναι η πτώση του πετρελαίου, η έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, η πιθανή αποτυχία εύρεσης λύσης στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η ένταση στις σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας και ένας πιθανός πόλεμος Νότιας και Βόρειας Κορέας. Επίσης, η μετάδοση της βίας από την Συρία σε Λίβανο, Ιορδανία και Τουρκία, αφού δεν καταστεί δυνατό να αντιμετωπιστεί ο καθεστώς Άσσαντ και το Ισλαμικό Κράτος.

Τέλος, άλλα καταστροφικά σενάρια είναι η ένταση στην Νιγηρία, μεταξύ του στρατού και των ανταρτών της Μπόκο Χαράμ, κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν, αλλά και το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική.

Από efsyn