Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Κάθετη πτώση 10,90% καταγράφει το χρηματιστήριο Αθηνών

Οιαγορές φαίνεται να προεξοφλούν τις πολιτικές αλλαγές λόγω των πρόωρων εκλογών και το χρηματιστήριο Αθηνών παρουσίασε κάθετη πτώση 10,90% .

O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 800 μονάδων και διαμορφώθηκε στις 760,24 μονάδες στις 12:45. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 50,215 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 12,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί...
σε ποσοστό 9,69%.

Πτωτικά κινούνται όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Eurobank(-18,36%), της Τέρνα Ενεργειακή (-15,49%), του ΟΠΑΠ (-14,53%), της Εθνικής (-14,84%), της Πειραιώς (-14,95%) και της ΔΕΗ (-14,29%).

Πτωτικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (-15,28%), των Ταξιδιών (-14,47%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (-12,61%).

Απώλειες καταγράφουν και τα χρηματιστήρια Ιταλίας - Ισπανία

Παράλληλα, δημοσιεύματα του Reuters τα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας καταγράφουν απώλειες μετά το σημερινό άνοιγμα των αγορών και η ισοτιμία του ευρώ εκινείτο κοντά στα χαμηλά επίπεδα διετίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την προεδρική εκλογή το μεσημέρι στην ελληνική Βουλή.

«Η ψηφοφορία αποτελεί απειλή για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος διάσωσης», υποστηρίζει το πρακτορείο.

Ο δείκτης IBEX 35 του χρηματιστηρίου της Μαδρίτης και ο FTSE MIB σημειώνουν πτώση περίπου 1%, ενώ απώλειες 0,60% σημειώνει και ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Eurofirst 300 εκινείτο σταθεροποιητικά, εν όψει της ψηφοφορίας στην Αθήνα, από την οποία θα κριθεί αν θα γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, που θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει το Reuters.

«Όσοι θέλουν να κάνουν συναλλαγές σήμερα στην αγορά, θα περιμένουν τα αποτελέσματα της εκλογής στην Ελλάδα» δήλωσε στέλεχος της χρηματοπιστωτικής εταιρείας Tradition Securities and Futures στο πρακτορείο ειδήσεων.

Από efsyn