Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Νέα στήριξη στον Σαμαρά από το Βερολίνο

Κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα δανειοδότησης βλέπει την Ελλάδα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κάνοντας λόγο για οικονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στη Ένωση γερμανών εργοδοτών BDA, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε ότι η ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη, ωστόσο επέμεινε στην πολιτική του Βερολίνου για δημοσιονομική πειθαρχία...
και αποφυγή δημιουργίας νέων χρεών.

«Οι επενδύσεις χρειάζονται, αλλά όχι με νέο δανεισμό», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, τη στιγμή που Γαλλία και Ιταλία την πιέζουν να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε η Μέρκελ στην ευρωζώνη έχει επιτευχθεί μεγάλη οικονομική πρόοδος αφότου κορυφώθηκε η κρίση του χρέους, επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά.

«Όμως η κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει ακόμη εξαιρετικά εύθραυστη», τόνισε, προσθέτοντας πως σε μερικές χώρες χρειάζεται να εφαρμοσθούν δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Μέρκελ δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία των κανόνων της Ευρώπης για το έλλειμμα – το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.