Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Παρίσι... κάλπες-εξπρές

Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ο τσάρος της
Οικονομίας μετέφερε την αίσθησή του ότι οι δανειστές
δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα
Tο ενδεχόμενο ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στο Παρίσι, είναι πλέον περισσότερο από ορατό, παρά την απόπειρα της κυβέρνησης, διά των δηλώσεων του αντιπροέδρου της Ευάγγ. Βενιζέλου να εξωραΐσει για άλλη μια φορά την πραγματικότητα.

Η ομολογία ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, σε συνομιλία που είχε με βουλευτές στο Κοινοβούλιο. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο τσάρος της Οικονομίας μετέφερε την αίσθησή του ότι οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Το οποίο ερμηνευόμενο σημαίνει ότι ουδόλως τους αφορά πλέον αν στη διακυβέρνηση της χώρας θα βρίσκεται...
η παρούσα ή κάποια άλλη κυβέρνηση, πιθανότατα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι αρχικές πληροφορίες έφεραν μάλιστα τον κ. Χαρδούβελη να έχει κάνει λόγο και για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του το διέψευσε αργότερα.

Ωστόσο, κάποιες πληροφορίες, που πάντως δεν επιβεβαιώνονται, φέρουν και τον Ευάγγ. Βενιζέλο, στη σύσκεψη που είχε χθες με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, να έβαλε στο τραπέζι το ενδεχόμενο επίσπευσης της προεδρικής εκλογής και κατά επέκταση τον αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης καθώς, σε μια τέτοια περίπτωση, οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να προκηρυχθούν ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο.

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, πάντως, στις δημόσιες δηλώσεις του έξω από το Μαξίμου μίλησε για τήρηση των συνταγματικών διαδικασιών σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και παρότι διαβεβαίωσε ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί νέο δανεισμό, τα μηνύματα από τους εταίρους τον διαψεύδουν κατηγορηματικά.

Παρέμβαση Σαμαρά

Η διαφωνία στο ύψος του δημοσιονομικού κενού εξακολουθεί να παραμένει, και η επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα, δεν φαίνεται ορατή στο εγγύς μέλλον. Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Σαμαρά να επιχειρεί τηλεφωνικά ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο να μεταπείσει τους τροϊκανούς, ενδεχόμενο που μοιάζει μάλλον απίθανο.

Εξίσου απίθανη μοιάζει και η επίτευξη συμφωνίας ώς το Γιούρογκρουπ της 8ης Δεκεμβρίου, αλλά ούτε και στη σύνοδο κορυφής της 18ης και της 19ης του μήνα, κάτι που εμμέσως παραδέχτηκε και ο Ευάγγ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για «παράταση του μνημονίου για μερικές εβδομάδες ή και μήνες». Ορισμένες πληροφορίες φέρουν τον πρωθυπουργό να κάνει τότε την ύστατη προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης, ενώ τον θέλουν να κανονίζει πριν από τις 18 Δεκεμβρίου κατ’ ιδίαν συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.

Ως αντιστάθμισμα σε όλα αυτά, η κυβέρνηση ξεκινάει τη συζήτηση του προϋπολογισμού την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή. Προϋπολογισμού που κατέθεσε μονομερώς και ακόμη και βουλευτές της συγκυβέρνησης τον χαρακτηρίζουν «ονείρωξη».

Βρίσκεται δε προ του σοβαρότατου ενδεχομένου να υποχρεωθεί στην αναθεώρησή του, ακόμη και σχεδόν αμέσως μετά την ψήφισή του. Κι αυτό διότι αν δεν μεταπείσει τους δανειστές ως προς το ύψος του δημοσιονομικού κενού, θα υποχρεωθεί στη λήψη μέτρων ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Δεν ψηφίζουν, δεν ψηφίζουν

Η δυσκολία όμως των βουλευτών της συγκυβέρνησης, εν όψει και του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών, να ψηφίσουν και νέα μέτρα είναι παραπάνω από εμφανής. Με την εξαίρεση του Αδ. Γεωργιάδη, που ευθαρσώς δήλωσε ότι θα ψηφίσει τα πάντα, η πλειονότητα των υπολοίπων θα διστάσει πολύ να βγάλει για άλλη μια φορά τα κάστανα από τη φωτιά. Πολλώ δε μάλλον που η βεβαιότητα της ήττας στις εκλογές, βάσει των δημοσκοπήσεων, οδηγεί σε λογικές τού «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».

Κατόπιν αυτών, τα σενάρια που ακούγονταν χθες ήταν δύο: είτε ότι η ίδια η κυβέρνηση θα προχωρήσει αιφνιδιαστικά στην προκήρυξη εκλογών, πριν ενδεχομένως και την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πετώντας την καυτή πατάτα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές στην αξιωματική αντιπολίτευση, είτε ότι θα πιει το πικρό ποτήρι και θα φέρει κι άλλα μέτρα στη Βουλή, παίρνοντας το ρίσκο της «ηρωικής πτώσης» με την επίκληση των «πατριωτικών λόγων διάσωσης της χώρας».

Αλίκη Μάτση από efsyn