Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Λαφαζάνης: «Θα καταργήσουμε το μνημόνιο με δημοκρατικό τρόπο»

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει το μνημόνιο και τους εφαρμοστικούς του νόμους με νομοθετική πράξη και μάλιστα με δημοκρατικό τρόπο και όχι πραξικοπηματικά, όπως μας το επέβαλλαν, δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, τόνισε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας από τη ΔΕΘ, θα εφαρμοστεί από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης χωρίς καμία συζήτηση...
ή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

«Δεν θα πάρουμε σφουγγάρι και θα το σβήσουμε, θα διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους», ανέφερε σχετικά με το χρέος.

Είπε ακόμη ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο και τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ περί συνολικής λύσης είναι «δυνατά» και συμπλήρωσε: «Η χώρα διαλύεται. Αυτό μας υποχρεώνει στην εφαρμογή ριζοσπαστικής πολιτικής για να αντιμετωπιστούν τα οξύτατα προβλήματα».
 
Κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις

Ανέφερε ακόμη ότι από τη στιγμή που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ στον προϋπολογισμό του κράτους θα αρχίσουν να εγγράφονται και οι απαιτήσεις της Ελλάδας από το κατοχικό δάνειο και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Εμείς δεν χρωστάμε, μας χρωστάνε» τόνισε ο Π. Λαφαζάνης.

Η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας

Οι δηλώσεις Λαφαζάνη έρχονται μια μέρα μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία αποφασίστηκε να μετατεθούν για αργότερα οι αποφάσεις για τις συνεργασίες.

Η Αριστερή Πλατφόρμα ψήφισε λευκό, ενώ απέσυρε το κείμενο που είχε παρουσιάσει για την πολιτική των συνεργασιών. Πάντως, η Κεντρική Επιτροπή απέρριψε την πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας να περάσουν υπό δημόσια ιδιοκτησία οι τράπεζες, να ανατραπεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, να καταργηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, να υπάρξει ισχυρή παρέμβαση υπέρ του Δημοσίου σε κλάδους κοινής ωφέλειας και να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο και ο μεγάλος πλούτος.

Από thepressproject, φωτογραφία Menelaos Myrillas / SOOC