Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Με κομμένα τα φτερά

Η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει άλλο ένα «δυνατό» χαρτί, το οποίο ετοιμαζόταν να παίξει στην απέλπιδα προσπάθεια να κερδίσει τις εντυπώσεις. Το ΔΝΤ δεν δείχνει διατεθειμένο να αποχωρήσει εύκολα από την Ελλάδα μετά την ηχηρή παρέμβαση της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έριξε στο τραπέζι την πρόταση περί συνέχισης του προγράμματος μέσω ενός καμουφλάζ στο όνομα της «προληπτικής στήριξης».

Αποτελεί απάντηση στην πρόθεση της κυβέρνησης Σαμαρά να διακόψει το δανειακό πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα έρχεται να εξανεμίσει...
τις ελπίδες της ότι θα στηριχθεί από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο όταν διακόψει τη χρηματοδότηση της χώρας από το ΔΝΤ. Μοιάζει πλέον απίθανο το ενδεχόμενο η συγκυβέρνηση να κερδίσει μια τέτοια μάχη.

Η «προληπτική στήριξη» από το ΔΝΤ αναφέρεται σε μια πιστωτική γραμμή, που με τη σειρά της παραπέμπει στη συνέχιση του προγράμματος, με τη συνοδεία νέων όρων και επιτήρησης. Κατά συνέπεια, η χώρα θα συνεχίσει να κινείται εντός μνημονιακών υποχρεώσεων.

Παραδέχτηκε μέχρι και ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η Ελλάδα αναζητεί τον κατάλληλο εποπτικό ρόλο της οικονομίας της από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Τοποθέτηση που γίνεται πρώτη φορά και αποτελεί σαφές μήνυμα για παραμονή της τρόικας ακόμα και μετά τη λήξη των μνημονίων.

Μπροστά στο νέο σκηνικό που διαμορφώνουν οι δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η ελληνική αντιπροσωπεία θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον με κομμένα τα φτερά. Η παρέμβαση της γενικής διευθύντριας του Ταμείου έρχεται να ακυρώσει το οπλοστάσιο των επιχειρημάτων που προετοίμαζε η Αθήνα.

Απομένουν στην κυβέρνηση κάποιες ελπίδες για το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους. Θα προσπαθήσει, στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ, να αποσπάσει έστω και μια δέσμευση για τη διευθέτησή του πριν από το τέλος του έτους. Ωστόσο, και σε αυτό το πεδίο, οι δανειστές δεν φέρονται διατεθειμένοι να σπεύσουν προτού ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη χώρα.

Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να καταφέρει να επιδείξει μια νίκη. Θέτει η ίδια στόχους, χωρίς να έχει προετοιμάσει επαρκώς το έδαφος, και εισπράττει, τη μία μετά την άλλη, κομψές ή ηχηρές αρνήσεις από τους δανειστές.

Από enet