Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: έκπτωση χωρίς αντίκρισμα

ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΟΣΟΙ ΥΠΕΡΕΒΗΣΑΝ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΛΟΓΩ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ Ή ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ 
Για εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης μιλούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι με βάση το νόμο είναι δικαιούχοι έκπτωσης από 50% έως και 100% στον ΕΝΦΙΑ.

Οπως έγινε γνωστό, η νέα παρτίδα των διορθωμένων εκκαθαριστικών, που ξεκίνησε να ανεβαίνει από τη Δευτέρα στο Taxis και αφορά όσους δικαιούνται απαλλαγή ή μείωση του φόρου, έχει αποκλείσει όσους υπερέβησαν τα εισοδηματικά όρια λόγω της είσπραξης...
κοινωνικών επιδομάτων ή αποζημίωσης απόλυσης.

Οι εξηγήσεις που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών είναι μάλλον πρόχειρες, όπως άλλωστε αποδείχθηκε και η προετοιμασία που είχε γίνει για την επιβολή του φόρου. Οπως αποδείχθηκε, τρεις μήνες από τη στιγμή που αναρτήθηκαν για πρώτη φορά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ετοιμάσει ακόμα ειδική εφαρμογή ώστε το σύστημα να μπορεί να διαχωρίσει τα επιδόματα τα οποία δεν υπολογίζονται στο εισόδημα, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία να καλούνται για τουλάχιστον ακόμα δύο μήνες να πληρώσουν το σύνολο του ΕΝΦΙΑ και στη συνέχεια να περιμένουν το συμψηφισμό και την επιστροφή του φόρου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι φορολογούμενοι θα υποστούν διπλή ταλαιπωρία, καθώς θα πρέπει οι ίδιοι να πάνε στις εφορίες ώστε να δηλώσουν ότι τα χρήματα αυτά προέρχονται από επιδόματα αφορολόγητα ή έκτακτες και μη επαναλαμβανόμενες παροχές, περιμένοντας την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου, ώστε να τους επιστραφούν ή να συμψηφιστούν.

Για παράδειγμα, όσοι έχουν εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ και δικαιούνται έκπτωση 50% ή 12.000 ευρώ για την πλήρη απαλλαγή, αλλά μέσα στο 2013 εισέπραξαν κοινωνικά επιδόματα ή αποζημίωση απόλυσης, θα πληρώσουν φουσκωμένο λογαριασμό με την προοπτική να δικαιωθούν τον Δεκέμβριο.

Το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τώρα έχει αρκεστεί μόνο στο να εντοπίσει το λάθος και να ζητήσει υπομονή, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του απλά ότι «όπως η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει και αποδείξει, όποια ζητήματα τυχόν ανακύπτουν στην υλοποίηση του ΕΝΦΙΑ κατά την πρώτη αυτή χρονιά εφαρμογής διορθώνονται άμεσα και αποτελεσματικά».

Του ΑΛΕΞ. ΚΛΩΣΣΑ από enet