Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μειώσεις μισθών από τις μετατάξεις

Με το νέο καθεστώς υπολογισμού των αμοιβών, όσοι μετατάσσονται θα χάνουν τις πρόσθετες παροχές και επιδόματα, που έπαιρναν στον προηγούμενο φορέα. Η διάταξη του υπουργείου Οικονομικών ισχύει αναδρομικά και για όσους μετατάχθηκαν εντός του 2010
Τα πάνω... κάτω στις αποδοχές 60.000 και πλέον δημοσίων υπαλλήλων φέρνει το νέο καθεστώς υπολογισμού των αμοιβών για όσους μετατάσσονται. Κι αυτό γιατί θα χάσουν πρόσθετες παροχές και επιδόματα, καθώς όπως ορίζεται σε ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών θα λαμβάνουν τις αμοιβές που προβλέπονται στη...
 νέα τους θέση, χωρίς «να διατηρούν τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στον φορέα από τον οποίο μετατάσσονται ή μεταφέρονται».

Μάλιστα η διάταξη αυτή ισχύει αναδρομικά και για όσους μετατάχθηκαν εντός του 2010.

Επίσης, στην εγκύκλιο τονίζεται πως το πεδίο εφαρμογής δεν είναι μόνο ο στενός δημόσιος τομέας, αλλά και οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, δηλαδή ΟΤΑ, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ κ.λπ. Ετσι το μέτρο αφορά μεταξύ των άλλων:

- 28.582 μετατάξεις και μεταφορές προσωπικού που έγιναν πέρυσι και τις τουλάχιστον 25.000 που αναμένεται θα γίνουν φέτος ελέω «Καλλικράτη».
- 1.500 μετακινήσεις προσωπικού από τον ΟΑΣΑ και 2.350 από τον ΟΣΕ.
- 2.400 μετατάξεις των υπαλλήλων της Ολυμπιακής.
Επίσης «πιάνει» γενικότερα κάθε μετάταξη από έναν φορέα του Δημοσίου σε έναν άλλο.

Πιο αναλυτικά, στην εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη υπογραμμίζεται πως «όσοι υπάλληλοι μετατάσσονται ή μεταφέρονται με οποιαδήποτε σχέση εργασίας από 1ης Ιανουαρίου 2011 και εφεξής από υπηρεσίες του δημόσιου τομέα σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου θα λαμβάνουν το σύνολο των αποδοχών της θέσης στην οποία μετατάσσονται , χωρίς να διατηρούν ως προσωπική διαφορά τυχόν επιπλέον αποδοχές που ελάμβαναν στον φορέα από τον οποίο μετατάσσονται ή μεταφέρονται».

Αν τώρα η μετάταξη πραγματοποιήθηκε από 1ης Ιανουαρίου 2010 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2011 και έχει διατηρηθεί «προσωπική διαφορά», δηλαδή επιπλέον αμοιβή, αυτή αυτομάτως καταργείται και ο υπάλληλος από εδώ και στο εξής θα λαμβάνει τις αποδοχές που αναλογούν στη νέα του θέση.

Επιπλέον, στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται πως με τη νέα ρύθμιση για τις μισθολογικές μεταβολές καταργούνται «όλες οι γενικές ή ειδικές διατάξεις» που είχαν θεσμοθετηθεί κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στο άρθρο 7 του νόμου 3717/2008 για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, αλλά και στον νόμο 3852/2010 για τον «Καλλικράτη».

Ρυθμίσεις
Ισχύουν για όλο το Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ

Οι μισθολογικές «ρυθμίσεις» για τις μετατάξεις πιάνουν τόσο τον στενό όσο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στην εγκύκλιο αναφέρεται πως συμπεριλαμβάνονται όλα τα ΝΠΔΔ αλλά και τα ΝΠΙΔ που ελέγχονται και χρηματοδοτούνται κυρίως από ΟΤΑ και Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης. Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι στον πίνακα αποδεκτών της εγκυκλίου περιλαμβάνονται και οι Δημόσιες Επιχειρήσεις.

Αστικές συγκοινωνίες
«Οχι» εργαζομένων στις μειώσεις

Αντίθετοι σε οποιαδήποτε μείωση των τακτικών αποδοχών και των αποζημιώσεων των μετατασσόμενων υπαλλήλων, αλλά και στις υποχρεωτικές μετατάξεις, είναι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες. Αυτά είναι τα τρία βέτο που έθεσαν με το γραπτό κοινό υπόμνημα που κατέθεσαν χθες στο υπουργείο Υποδομών οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, στο μετρό και το τραμ, με το οποίο ξεκαθαρίζουν πως:

- Ο αριθμός των μετατάξεων πρέπει να επανεξεταστεί, ώστε να μην αντιμετωπιστεί πρόβλημα στη λειτουργία μέσων όπως ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος.
- Οι τακτικές αποδοχές των μετατασσόμενων υπαλλήλων, που ως προσωπική διαφορά θα διατηρούνται στον Φορέα Υποδοχής, να συμπίπτουν με τις πραγματικές τακτικές αποδοχές που λαμβάνουν σήμερα οι μετατασσόμενοι από την εργοδότρια εταιρεία τους.
- Αντίστοιχη μέριμνα να ληφθεί και για την αποζημίωση αποχώρησης από την υπηρεσία.
- Ο προσδιορισμός του πλεονάζοντος προσωπικού από τις διοικήσεις των επιμέρους φορέων ανά ειδικότητα και οι μετατάξεις της Α’ φάσης αλλά και της Β΄φάσης, όπου είναι εφικτό, να αφορούν μόνον όσους εργαζόμενους υποβάλλουν εθελοντικά σχετική αίτηση.
Κώστας Τσαχάκης από το Έθνος