Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Τελικά μόνο 5 εκατ. μπήκε μέσα ο ΕΟΠΥΥ

ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ, ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΕΣ, ΟΠΩΣ ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ, ΛΕΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ιδιωτικές κλινικές «νοσήλευαν» άνδρες που εγκυμονούσαν και έκαναν και... τοκετό και ενήλικους σε μονάδες εντατικής νεογνών! 
Ολος ο θίασος επί σκηνής στο υπουργείο υγείας:
τον νυν υπουργό Μάκη Βορίδη πλαισιώνουν οι πρώην
Ανδρέας Λοβέρδος, Αδωνις Γεωργιάδης, Ανδρέας Λυκουρέντζος
Tι βαρύτητα έχουν άραγε στην Ελλάδα του Μνημονίου 5 εκατ. ευρώ; Οπως φαίνεται για τους κυβερνώντες, που φορολογούν καθημερινά με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ τους Ελληνες πολίτες, το ποσόν αυτό έχει πολύ μεγάλη αξία, αν σκεφτεί κανείς ότι χρειάστηκαν τέσσερις υπουργοί Υγείας για να κατορθώσουν να εντοπίσουν τους παραβάτες κλινικάρχες που χρέωσαν τον ΕΟΠΥΥ με αυτά τα 5 εκατ. ευρώ.

Αυτά είναι και τα συμπεράσματα του πορίσματος ελέγχου σε ιδιωτικές κλινικές που παρουσιάστηκαν πρώτη φορά από τέσσερις υπουργούς Υγείας, νυν και πρώην (Βορίδης, Γεωργιάδης, Λυκουρέντζος, Λοβέρδος).

Και είναι το μοναδικό ποσόν, το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 1% των συνολικών αξιώσεων των ιδιωτικών κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ, που αποτελεί πραγματικά προϊόν παραβατικής συμπεριφοράς, γιατί...
εκτός αυτού υπάρχουν άλλα 36,38 εκατ. ευρώ που αμφισβητούνται.

Οπως δήλωσε και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης: «Ο έλεγχος αυτός έγινε με εκτεταμένη ανάλυση 444.041 περιστατικών κλειστής περίθαλψης σε 101 ιδιωτικές κλινικές». Να σημειωθεί ότι το σύνολο των υποβολών που ελέγχθηκαν ανέρχεται στο ποσόν των 286.016.549,66 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, οι σχετικοί φάκελοι θα σταλούν στον εισαγγελέα, ενώ θα υπάρξουν και ποινές, όπως διακοπή σύμβασης με ΕΟΠΥΥ κ.ά., εκτός βέβαια και από το κούρεμα των ποσών που παρανόμως διεκδικούνται.

Πάντως με βάση τους ελέγχους που έγιναν από 5 ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες να σημειωθεί ότι πληρώνονται για το έργο τους από τους ίδιους τους κλινικάρχες που ελέγχουν (!), οι παραβάτες είχαν... εφευρετικότητα.

Για γέλια (ή για κλάματα)

Συγκεκριμένα, από τους ελέγχους βρέθηκε:

* Υπήρξαν κλινικές οι οποίες με βάση τις χρεώσεις, νοσήλευαν άνδρες που εγκυμονούσαν και έκαναν και... τοκετό!

* Υπήρξαν επίσης χρεώσεις για εγκυμοσύνες σε γυναίκες άνω των 60 ετών, αλλά και σε παιδιά κάτω των 10 ετών!

* Και κάποιοι προχώρησαν ένα βήμα... παραπάνω: υποτίθεται ότι «νοσήλευαν» ενήλικους σε μονάδες εντατικής νεογνών.

* Ακόμη υπήρχαν αξιώσεις για πληρωμές ασθενών που τύχαινε να βρίσκονται το ίδιο χρονικό διάστημα σε διαφορετικές κλινικές!

* Και επειδή η Ελλάδα είναι πάντα πιο... μπροστά, υπήρχαν περιπτώσεις γυναικών που υποβλήθηκαν σε ανδρολογικές πράξεις. Βέβαια και άνδρες έκαναν γυναικολογικές πράξεις....

* Ταυτόχρονα υπήρχαν περιστατικά στα οποία χρεώνονταν ξεχωριστά υπηρεσίες οι οποίες προβλέπονταν όμως από τη γενική χρέωση και συμπεριλαμβάνονταν μέσα στο Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο (ΚΕΝ), γεγονός που κατά τους υπουργούς σημαίνει διπλές χρεώσεις.

Αξιοσημείωτο είναι, όπως είπε ο κ. Βορίδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρουσία των πρώην υπουργών Αδώνιδος Γεωργιάδη, Ανδρέα Λυκουρέντζου και Ανδρέα Λοβέρδου, οι έλεγχοι θα επεκταθούν τόσο στα προηγούμενα χρόνια (2012) όσο και για τη φετινή χρονιά. Ταυτόχρονα αντίστοιχοι έλεγχοι θα γίνουν και στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ έως το τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι και στα διαγνωστικά κέντρα.

Πάντως, οι προσκεκλημένοι υπουργοί ευχαρίστησαν τον Μάκη Βορίδη για την παρουσία τους, μια κίνηση που αποδόθηκε στο γεγονός ότι ο τομέας της Υγείας και η πολιτική του έχει συνέχεια. Βέβαια η αλήθεια φαίνεται ότι κρύβεται κάπου εκεί στο... προεκλογικό κλίμα των ημερών.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος υπογράμμισε ότι κατά τις δικές του προσπάθειες για μεταρρύθμιση υπήρξαν πολλοί πολέμιοι, δεδομένου πως πίσω από κάθε ενέργεια κρύβονταν και πολλά συμφέροντα. «Σας θυμίζω τι γινότανε κατά καιρούς εδώ από αυτούς, σας θυμίζω τους προπηλακισμούς, τους ξυλοδαρμούς των μελών του γραφείου μου, την κατάληψη του γραφείου μου, το σπάσιμο του γραφείου μου», υπογράμμισε ο νυν υπουργός Παιδείας.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης από την πλευρά του επεσήμανε πως αν μέσα σε μία χρονιά αποδείχθηκε πως εξαφανίστηκαν 5 εκατ. ευρώ, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι έκλεβαν: «Εγώ πάντα είχα απορία ως επιχειρηματίας: πώς οι άνθρωποι αυτοί, που είναι ιδιώτες πάροχοι του συστήματος Υγείας σε διάφορες μορφές, δέχονται να πληρώνονται κάθε 3, 4, 5 χρόνια και μάλιστα με ένα κούρεμα των σχετικών τους δαπανών.

»Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: γιατί έκλεβαν κανονικά το κράτος. Οχι όλοι προφανώς, αλλά πολλοί εξ αυτών. Εκλεβαν δηλαδή εμάς», είπε χαρακτηριστικά ο τέως υπουργός Υγείας.

Πάντως στις δηλώσεις των τεσσάρων υπουργών και στον εντοπισμό των παράνομων 5 εκατ. ευρώ, η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών μιλά για επικοινωνιακό παιχνίδι: «Οι ανακοινώσεις των υπουργών Υγείας για τα αποτελέσματα του ελέγχου των Ιδιωτικών Κλινικών από ελεγκτικές εταιρείες για τις υποβολές προς τον ΕΟΠΥΥ το 2013, απέδειξαν ότι όλες οι μέχρι σήμερα ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας ήταν ένα καλοστημένο επικοινωνιακό παιχνίδι δημιουργίας ψευδών εντυπώσεων και λασπολογίας για δήθεν ποινικά κολάσιμες χρεώσεις 135 εκατ. ευρώ.

»Τελικά μόνο 5 εκατ. ευρώ από τα 420 εκατ. υποβολών, δηλαδή ποσοστό του 1%, είναι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού, ποινικά κολάσιμο. Μόλις ανακοινώσει με στοιχεία τα σχετικά πορίσματα, εμείς πρώτοι θα καταδικάσουμε τους "συναδέλφους" αυτούς και θα τους διαγράψουμε από μέλη μας.

»Οσο για τις αμφισβητούμενες χρεώσεις των 36,5 εκατ. ευρώ, αυτές σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν παραβατική συμπεριφορά ή υπερχρεώσεις, αλλά διαφορετική ερμηνεία των προβλεπόμενων στην υφιστάμενη σύμβαση και στον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ και φυσικά θα υπάρξουν προσφυγές στην Επιτροπή Ενστάσεων. Ανθρακας λοιπόν ο θησαυρός».

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ από enet