Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Πρόεδρος με 175 βουλευτές αν το θέλει ο Βενιζέλος

«Τεκμηριωμένη συνταγματικά» πρόταση βάσει της οποίας για την προεδρική εκλογή τα απαιτούμενα 2/3 θα προκύψουν από 292 (300 μείον τους προφυλακισμένους της Χ.Α.) επεξεργάζεται ο Βενιζέλος με τη σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου.

Τρόπους να μη μειωθεί αριθμητικά η απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή ΠτΔ αναζητεί ο εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βενιζέλος στον Σαμαρά βασιζόμενος στους διαδοχικούς αποκλεισμούς των προφυλακισθέντων χρυσαυγιτών βουλευτών από όλες τις ψηφοφορίες.

Κατ' αυτή τη λογική, γιατί να μη συμβεί και το ίδιο και στην προεδρική εκλογή, μειώνοντας...
τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών κατά 5, και διευκολύνοντας την κυβέρνηση να υπερβεί αυτόν τον σκόπελο και οδηγώντας τη πιο κοντά στην εξάντληση της τετραετίας, όπου το πολιτικό σκηνικό μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικό από το σημερινό, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 7-11 μονάδες μπροστά και λίγους βουλευτές μακριά από την αυτοδυναμία;

Αφορμή για την προώθηση του σεναρίου αυτού αποτελεί η απόφαση του Εισαγγελέα να μην ψηφίσουν οι 8 προφυλακισμένοι βουλευτές της ΧΑ στην διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
Με την απόφαση αυτή εκτιμάται εμμέσως πλην σαφώς ότι ο όλος αριθμός των βουλευτών είναι πλέον 292 και όχι 300, και γιατί όχι να μην ισχύσει στις κρίσιμες ψηφοφορίες τον Φεβρουάριο για την εκλογή ΠτΔ.

Συνεπώς με βάση τα σχετικά άρθρα του Συντάγματος που προβλέπουν πλειοψηφία 2/3 του όλου αριθμού των βουλευτών στις δύο πρώτες ψηφοφορίες και 3/5 στη τρίτη ψηφοφορία οι "προεδρικές πλειοψηφίες" με βάση τους 300 βουλευτές από 200, 200 και 180 αλλάζουν και γίνονται 195, 195 και 175 αντίστοιχα.

Το σενάριο αυτό εξετάζεται σοβαρά από το Μεγάρο Μαξίμου που αναμένει την τεκμηριωμένη συνταγματικά πρόταση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και άλλων συνταγματολόγων.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ρ/σ «Κόκκινο» χαρακτήρισε «αστεϊσμό με κομπογιανίτικη λογική» τον ισχυρισμό που αποδίδεται στον Ε. Βενιζέλο σύμφωνα με τον οποίο δεν απαιτούνται 180 βουλευτές για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, εφόσον οι βουλευτές της Χ.Α. δεν παραστούν στη διαδικασία.
Από  thepressproject