Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2014

Τηλεπωλητής… συγγνώμης ο Αδωνις

Γύριζε χθες όλη μέρα τα κανάλια και απολογούνταν για τις δηλώσεις του, επιχειρώντας στροφή 180 μοιρών. 
   
Μπορεί ο Αδωνις Γεωργιάδης να προσπάθησε χτες να αποδοκιμάσει το ίδιο το… στιλ του, ωστόσο η ουσία των δηλώσεών του αποτελεί επισήμως «γραμμή» των κορυφαίων στελεχών της Ν.Δ. Ωστόσο η κινδυνολογία που εκφράστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά με τη μορφή «διαρροών» και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Συγγρού προκαλούν έντονη δυσαρέσκεια σε κορυφαίους τραπεζικούς κύκλους, που φτάνει μέχρι...
την έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και την ίδια ώρα υψηλό κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον Γιάννη Στουρνάρα, μεταφέροντάς του την ανησυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις της κυβέρνησης.
   
Με μπαράζ εμφανίσεών του σε ΜΜΕ και στη Βουλή ο Αδωνις Γεωργιάδης επιχείρησε να διορθώσει τα αδιόρθωτα. «Ηταν κακή δήλωση», «ήταν πολύ ωμή», «πυροδότησε έναν φόβο που καθόλου δεν το ήθελα» ήταν μερικές από τις δηλώσεις του, με τις οποίες επιχείρησε να κάνει «στροφή» 180 μοιρών και να πείσει ότι «οι τραπεζικές καταθέσεις είναι απολύτως ασφαλείς στην Ελλάδα, ακριβώς γιατί τηρούμε τις συμφωνίες μας και το πρόγραμμα». Το Μαξίμου έδωσε «σήμα» να απομακρυνθούν οι κινδυνολογίες από τις καταθέσεις και να μεταφερθούν στο γενικότερο πεδίο της Οικονομίας. Χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Αδωνις Γεωργιάδης επέμεινε ότι «η ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια απειλεί την Οικονομία».   

Σημειώνεται πάντως ότι, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο απόντα, το ΠΑΣΟΚ αντιδρά έντονα. «Οχι μόνον ο Αδ. Γεωργιάδης, αλλά και ο πρωθυπουργός έχει υποπέσει σε αυτό το ολίσθημα», δήλωσε χτες ο βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης.
   
Η προσωρινή αλλαγή «πλεύσης» ήρθε λίγα 24ωρα μετά τις έντονες πιέσεις που δέχτηκε το κυβερνητικό επιτελείο και οι οποίες δεν προέρχονταν μόνο από την κοινωνία, αλλά από τους ίδιους τους συνοδοιπόρους στην πολιτική λιτότητας.
   
Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τραπεζικούς κύκλους, οι κορυφαίοι επιτελείς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφραζαν στην ελληνική πλευρά τις έντονες ανησυχίες τους για το «μπαράζ» δηλώσεων που προέρχονται από την κυβέρνηση αναφορικά με τα τραπεζικά ζητήματα. Τα «stress tests» των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών επιβάλλουν άλλωστε ηρεμία στον ευαίσθητο αυτό τομέα, με τη Φρανκφούρτη να «ζυγίζει» κάθε δήλωση από Ελληνες αξιωματούχους που αφορά τα «κόκκινα» δάνεια ή τις καταθέσεις. Η δυσαρέσκεια πάντως φέρεται να μεταφέρθηκε αρμοδίως και στο γραφείο του πρωθυπουργού.
   
Το στενό «μαρκάρισμα» στην ελληνική αντιπροσωπεία στην ΕΚΤ μεταφέρθηκε πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, και από τον ίδιο τον Γιάννη Στουρνάρα όταν επέστρεψε στην Αθήνα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος φέρεται να επικοινώνησε τόσο με ομολόγους του σε κεντρικές τράπεζες ευρωπαϊκών χωρών, ώστε να ενημερωθεί για τις επιπτώσεις στο διεθνές σκηνικό, αλλά και να «καθησυχάσει» τους ομολόγους του, μετά τις δηλώσεις του Αδωνι Γεωργιάδη την Τρίτη και την ουσιαστική στήριξη που του παρείχε το Μαξίμου. Ο Γ. Στουρνάρας επικοινώνησε μάλιστα και με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, αλλά και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ν.Δ., εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το «μπαράζ» δηλώσεων.
   
Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Τετάρτης συναντήθηκαν εκτάκτως μαζί του οι δυο εκ των κορυφαίων του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το «ραντεβού» διεξήχθη έπειτα από πρωτοβουλία τους και στο τραπέζι της συζήτησης έπεσε, όπως ήταν φυσικό, και η κυβερνητική γραμμή ότι θα επέλθει μαζική εκροή καταθέσεων όταν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα δυο κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου υπενθύμισαν μάλιστα την «τρομοϋστερία» του 2012, όταν διακινούνταν αντίστοιχα σενάρια.
   
Αυστηρός Δραγασάκης
   
Ενδεικτικές ήταν άλλωστε οι δηλώσεις του Γιάννη Δραγασάκη στο euro2day.gr, όπου με νόημα εμφανίστηκε βέβαιος «ότι θα υπάρξουν θεσμικά όργανα απέναντι στα οποία θα βρεθεί ο κ. Γεωργιάδης». Προσέθεσε δε ότι «από την κινδυνολογία δεν κινδυνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι καταθέσεις» και μίλησε για την επαναφορά της «Ακροδεξιάς του σκότους». Κάνοντας μια επισκόπηση της επικαιρότητας, κύκλοι της Κουμουνδούρου χαρακτήριζαν «αθλιότητες» τις αιτιάσεις της Ν.Δ. που καταδεικνύουν περίτρανα το πόσο επικίνδυνοι για τα συμφέροντα του ελληνικού λαού είναι ο ίδιος και η κυβέρνησή του.
   
Πέραν αυτών στο επίκεντρο της συζήτησης, που αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες το «προανάκρουσμα» της νέας σειράς επαφών που επιθυμεί να έχει η ηγεσία της Κουμουνδούρου, τέθηκαν τα γενικότερα ζητήματα της κατάστασης των τραπεζών, αλλά και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των 10 δισ. ευρώ που «λιμνάζουν» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να δοθεί τμήμα αυτών σε αναπτυξιακές ενέργειες.
…………………………………………………………….

Σόου με τις καταθέσεις στη Βουλή
   
«Μη μιλάτε για καταθέσεις, ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Ξεχάστε αυτές τις λέξεις», προέτρεψε τον Αδωνι Γεωργιάδη ο προεδρεύων της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. επιχείρησε να αμυνθεί διά της επίθεσης και κατηγόρησε χτες τον Δ. Στρατούλη ότι «είχε προκαλέσει τη μαζικότερη φυγή καταθέσεων από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στην ελληνική ιστορία», με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύδει ξανά τις αιτιάσεις αυτές. Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης πάντως επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό για τα περί «bank-run», λέγοντας ότι «έρχεται δεύτερος, τρίτος και τέταρτος ο κ. Γεωργιάδης ή η κυρία εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας».
  
Του Νίκου Σβέρκου από efsyn