Στο… ύψος του ο ΕΝΦΙΑ. Περιορισμένη η σχεδιαζόμενη ελάφρυνση των εκκαθαριστικών, αφού δεν αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος (2,65 δισ. ευρώ) του οικονομικού επιτελείου.
Με την προσμονή της ελάφρυνσης...
των εκκαθαριστικών του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) θα μείνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.Με την προσμονή της ελάφρυνσης...
Η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για περιορισμένες μειώσεις του φόρου για τα ακίνητα στους οικισμούς που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος, επικαλούμενη τον στόχο των εισπράξεων αλλά και τα στενά χρονικά περιθώρια που υπάρχουν για ουσιαστικές αλλαγές στον φόρο, οι οποίες θα οδηγούσαν σε αισθητή μείωση του φορολογικού βάρους.
Ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ το τρέχον έτος από τον ΕΝΦΙΑ δεν πρόκειται να αλλάξει. Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε «γενναίες» ελαφρύνσεις, υπάρχει κίνδυνος απώλειας τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ευρώ, κάτι που δεν πρόκειται να επιτρέψουν οι δανειστές, οι οποίοι έχουν άλλωστε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις όποιες «εσωτερικές» αλλαγές επιχειρηθούν.
Το θέμα του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να απασχολήσει και τις συναντήσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας στο Παρίσι που θα πραγματοποιηθούν από τις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι βασικές αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών είναι δύο και θα αφορούν:
- Τους 4.000 οικισμούς που βρίσκονται εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, όπου ο υπολογισμός του φόρου θα γίνει με βάση τις περσινές τιμές με τις οποίες υπολογίστηκε και ο ΦΑΠ. Πρόκειται για τις περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν τα περισσότερα προβλήματα με εξωφρενικές χρεώσεις ακόμα και για οικόπεδα σε έρημα χωριά.
- Τη διάθεση αναλυτικών οδηγιών συμπλήρωσης των σχετικών στοιχείων του Ε9 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, καθώς μέρος του προβλήματος οφείλεται στη λανθασμένη συμπλήρωση των στοιχείων από τους υπόχρεους. Το υπουργείο Οικονομικών θα εκδώσει αναλυτικές οδηγίες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις χωρίς την επιβολή ποινών.
Οι δόσεις
Εν τω μεταξύ, τον δρόμο για επέκταση των δόσεων πληρωμής του φόρου πέραν του 2014 ανοίγει η απάντηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σε σχετικό ερώτημα που υποβλήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ). Η ΕΛΣΤΑΤ επισημαίνει ότι μέρος των δόσεων μπορεί να πληρωθεί μέχρι και τον Μάρτιο του 2015, από τη στιγμή που ο φόρος θα βεβαιωθεί το 2014 και τα έσοδα θα υπολογιστούν στον φετινό προϋπολογισμό.
Η δυνατότητα πληρωμής του φόρου και το επόμενο έτος διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει στις αλλαγές που πρέπει και παράλληλα τους φορολογούμενους να αποπληρώσουν τον φόρο σε 7 αντί 4 δόσεων που ισχύει σήμερα.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα, ο φόρος θα πρέπει να εξοφληθεί έως το τέλος του έτους, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στο τέλος Σεπτεμβρίου. Δηλαδή σε 4 μηνιαίες δόσεις, αντί 6 όπως προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός.
Και με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛΣΤΑΤ η κυβέρνηση μπορεί πλέον να επεκτείνει τις δόσεις στις 7 αντί των τεσσάρων. Το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει με την επικείμενη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία, εκτός από τον αριθμό των δόσεων θα διευκρινίζονται και άλλες πτυχές του ΕΝΦΙΑ.
Τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου πρόκειται να εκδοθούν από το υπουργείο Οικονομικών έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Στο πλαίσιο δε της επικείμενης αξιολόγησης της τρόικας, η κυβέρνηση προτίθεται να θέσει θέμα ελάφρυνσης του φόρου για τα επόμενα χρόνια.
……………………………………………
Αρχίζουν τα… προκαταρκτικά για νέες αντικειμενικές τιμές
Τις διαδικασίες «διόρθωσης» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έτσι ώστε να προσεγγίσουν τις πραγματικές τιμές που επικρατούν στην αγορά δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, μετά το χάσμα που έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Με ορίζοντα ολοκλήρωσης του προκαταρκτικού έργου τον Ιανουάριο του 2016, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε απόφαση με την οποία προβλέπεται η συγκρότηση ειδικής επιτροπής με αντικείμενο «τη μελέτη και εκπόνηση συστήματος καθορισμού διοικητικών τιμών και τιμών ζώνης για τα ακίνητα της χώρας, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν πιστότερα τις αγοραίες τιμές».
Με την ίδια απόφαση καθορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αλλαγή του συστήματος προσδιορισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων ώστε από τον Ιανουάριο του 2016 οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να είναι σε θέση να προσαρμόσουν τις ισχύουσες σήμερα αντικειμενικές τιμές των ακινήτων στα επίπεδα των πραγματικών τιμών της αγοράς.
Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το νέο σύστημα υπολογισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων θα επέλθουν ανατροπές σε δεκάδες φόρους, τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις που επιβάλλονται στην απόκτηση και την κατοχή κατοικιών, κτισμάτων επαγγελματικής στέγης, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και λοιπών κατηγοριών ακινήτων. Συγκεκριμένα, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι εμπορικές τιμές των ακινήτων έχουν υποχωρήσει δραματικά τα τελευταία χρόνια λόγω της πρωτοφανούς ύφεσης η οποία πλήττει την ελληνική οικονομία, η προσαρμογή των τιμών της Εφορίας στις πραγματικές τιμές θα οδηγήσει σε αισθητή πτώση της φορολογητέας αξίας των ακινήτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, προκαλώντας αυτόματη μείωση: στον ΕΝΦΙΑ, τους φόρους μεταβίβασης, υπεραξίας, δωρεών και γονικών παροχών, στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), στον ΦΠΑ που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή, στους φόρους χρησικτησίας, ανταλλαγής και διανομής ακινήτων, στους δημοτικούς φόρους, στο τέλος μεταγραφής συμβολαίων, στους φόρους εισοδήματος που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και με βάση τα τεκμήρια απόκτησης ακινήτων περιουσιακών στοιχείων και στους φόρους εισοδήματος που επιβάλλονται στις περιπτώσεις ιδιοχρησιμοποίησης ακινήτων.
Του Κώστα Τσάβαλου από efsyn
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου