Κυριακή 17 Αυγούστου 2014

Σαμαράς: ένας τάφος μάς σώζει!

Όχι όμως ένας οποιοσδήποτε τάφος, αλλά του Μεγαλέξανδρου το μνήμα… αυτό θα γίνει το νέο Τάμα του Έθνους.

Ξεπέρασε τα όρια της γελοιότητας το Βήμα του Δεκαπενταύγουστου, με μια κραυγαλέα εξύμνηση όχι των αρχαιολογικών αλλά των ιστορικών γνώσεων του Σαμαρά.

Εντυπωσιάστηκε ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας, λέει ο Βηματοδότης, (δεν έχει...
ακόμα ανέβει στην ηλεκτρονική έκδοση)  «με τις λεπτομέρειες που γνώριζε ο πρωθυπουργός για τον μεγάλο στρατηλάτη». Στο ταξίδι της επιστροφής από την Αμφίπολη, γυρίζει ο Σαμαράς και λέει στον Τασούλα μια «σχεδόν άγνωστη ιστορία, με πολιτική όμως σημασία, από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφήνοντας τους πάντες άφωνους».

Ας ακούσουμε κι εμείς αυτή την ιστορία:

«Την άνοιξη του 334 μ.Χ. ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος ετοιμαζόταν να περάσει τον Ελλήσποντο, σκέφτηκε αυτούς που θα άφηνε πίσω του. Για να έχει το κεφάλι του ήσυχο και κυρίως για να έχει όλους τους ευγενείς και άρχοντες ευχαριστημένους, άφησε στον έναν την είσπραξη των φόρων, στον άλλον την είσπραξη των δασμών από τα τελωνεία, σε έναν άλλον κτήματα και εκτάσεις, και γενικά σε όλους άφησε κάτι. Κάποια στιγμή [αφηγείται ο πρωθυπουργός] ο πιστός στρατηγός του Περδίκκας τού λέει: “Τα έδωσες όλα, τι άφησες για τον εαυτό σου;” Και ο Μεγαλέξανδρος του απάντησε: “Άφησα για μένα το καλύτερο, τη δόξα!»

Άφωνους μας αφήνει η ευρυμάθεια του Σαμαρά, άφωνους μας αφήνει το γλείψιμο του Βήματος. Μια που δεν μπορούμε να πάρουμε την Πόλη, ας πάρουμε τον Μεγάλο Τάφο και ας ευχαριστήσουμε τους Ολύμπιους θεούς που ο τάφος θα βρίσκεται στην Ελλάδα και όχι στη γειτονική Δημοκρατία της Μακεδονίας! Πάντως, οι φήμες ότι ο Σαμαράς κοψομεσιάστηκε στην προσπάθειά του να τρυπώσει στον τάφο δεν έχουν επιβεβαιωθεί. Όπως γράφουν τα ΜΜΕ, από ισχιαλγία ταλαιπωρείται ο πρωθυπουργός, ύστερα από απότομη κίνηση κατά την κολύμβηση στο περιθώριο της παραμονής του στην ξενοδοχειακή μονάδα Costa Navarino, για αυτό και δεν παρέστη στην εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Πύλο, όπου τον εκπροσώπησε η σύζυγός του Γεωργία.

Η κατάρα της μούμιας είναι μια μυθιστορηματική επινόηση, και προφανώς η κατάρα του Μεγαλέξανδρου ανήκει στο χώρο της μυθοπλασίας. Πάντως, η κατάρα του αθλητισμού κυνηγάει τους Έλληνες πρωθυπουργούς:  λουμπάγκο λόγω γκολφ έπαθε ο Κωνσνταντίνος Καραμανλής, διάστρεμμα λόγω ποδοσφαίρου ο ανιψιός του ο Κώστας,  χτύπημα λόγω αλυσίδας ποδηλάτου ο Γιώργος Παπανδρέου και τώρα ισχιαλγία λόγω κολύμβασης ο Σαμαράς. Who is next?

Μ” έναν τάφο ξεχνιέμαι; Χλωμό το βλέπουμε.

Από mao