Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Η Αργεντινή με 500 δις ΑΕΠ αρνείται να πληρώσει μισό δις νταβατζιλίκι

Ουρλιάζουν τα παπαγαλάκια για την Χρεοκοπία της Αργεντινης.

Το Μπουένος Αϊρες πρότεινε «κουρεμένη» πληρωμή του  όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους κατόχους ομολόγων και οι πιστωτές της αρνήθηκαν και ζήτησαν περισσότερα.

Αυτή τη φορά η Αργεντινή έχει ΑΕΠ της τάξεως 479 δισεκατομμυρίων έπρεπε να πληρώσει λίγο περισσότερα από μισό δις δολάρια τους πιστωτές που είχαν συμφωνήσει σε κούρεμα των ομολόγων, τα οποία διακρατούσαν μετά την κρίση του 2001. Η χώρα όμως αρνήθηκε να πληρώσει...
μισό δις νταβατζιλίκι

Οι συνομιλίες στη Νέα Υόρκη για τη ρύθμιση του χρέους  αυτού μεταξύ αντιπροσωπείας της χώρας αυτής υπό τον υπουργό της των Οικονομικών Αξελ Κισίλοφ και των πιστωτών τερματίστηκαν χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία.

Ένα σχέδιο για την εξαγορά από εμπορικές τράπεζες της Αργεντινής του χρέους που διατηρούν τα hedge funds προκειμένου να αποφευχθεί μια διαγραφή του κατέρρευσε σήμερα, δήλωσαν ανώτερο στέλεχος του τραπεζικού τομέα και μια δεύτερη πηγή της χρηματοπιστωτικής αγοράς.

Αμετακίνητες οι δύο πλευρές

Στις 07:00 το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας, μεσάνυχτα τοπική) έληξε η διορία για να υπάρξει συμφωνία για τη ρύθμιση του χρέους της Αργεντινής ανάμεσα στην αντιπροσωπεία της χώρας, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Άξελ Κισίλοφ, και τους πιστωτές.

Οι δύο πλευρές -παρά τις μαραθώνιες συνομιλίες- εμφανίστηκαν αμετακίνητες στις θέσεις τους. Τα funds απαιτούσαν την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης που τους δικαίωσε, το Μπουένος Αϊρες πρότεινε «κουρεμένη» πληρωμή, όπως συνέβη και με τους υπόλοιπους κατόχους ομολόγων.

Μετά το πέρας της τελευταίας μαραθώνιας συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Άξελ Κισιλόφ, δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η Αργεντινή πρότεινε στα funds να δεχθούν όρους κουρέματος παρόμοιους με εκείνους των υπόλοιπων πιστωτών, «γεγονός που θα τους εξασφάλιζε κέρδος 300%. Εκείνοι όμως δεν το δέχθηκαν, γιατί θέλουν περισσότερα και τα θέλουν τώρα» σημείωσε.

Ο αμερικανός δικαστικός διαμεσολαβητής Ντάνιελ Πόλακ έκανε λόγο για επικείμενο παύση πληρωμών στους εν λόγω  πιστωτές της Αργεντινής.

Την ίδια ώρα που ο Κισιλόφ έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, ο δικηγόρος που είχε αναλάβει το ρόλο του μεσολαβητή δήλωνε ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε επικείμενη αδυναμία πληρωμής. «Δεν είναι απλά ένα τεχνικό γεγονός, είναι ένα αληθινό γεγονός που θα έχει επιπτώσεις στους ομολογιούχους και στους πιστωτές.

Η Standard & Poors είχε υποβαθμίσει την Αργεντινή σε κατάσταση «επιλεκτική χρεοκοπίας»

Η Standard & Poors πάντως έχει ήδη αποφασίσει τη… χρεοκοπία της Αργεντινής, αφού υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της χώρας, που βρισκόταν στη βαθμίδα CCC-, στην κατηγορία SD, δηλαδή «επιλεκτική χρεοκοπία, υποδεικνύοντας ότι η Αργεντινή αθέτησε ορισμένες από τις υποχρεώσεις της όσον αφορά το ξένο συνάλλαγμα. Ο οίκος ανακοίνωσε ότι εάν η Αργεντινή αποπληρώσει το χρέος αυτό, είναι πιθανόν να αναθεωρήσει την αξιολόγησή του για τη χώρα.

Από papaioannou-giannis